Dacian Cioloș, premierul desemnat, va finaliza sâmbătă programul de guvernare, pentru ca luni să îl depună la Parlament, împreună cu lista de miniștri

16 oct. 2021
145 Afișari
Dacian Cioloș, premierul desemnat, va finaliza sâmbătă programul de guvernare, pentru ca luni să îl depună la Parlament, împreună cu lista de miniștri
Dacian Cioloș, premierul desemnat, va finaliza sâmbătă programul de guvernare, pentru ca luni să îl depună la Parlament, împreună cu lista de miniștri. Sursa foto: Antena 3

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, și-a anunțat calendarul pentru zilele următoare prin intermediul unui comunicat al Uniunii Salvați România. Astfel, luni ar trebui ca atât lista de miniștri cât și programul de guvernare să fie depuse la Parlament.

Dacian Cioloș, președintele USR, a fost nominalizat la începutul acestei săptămâni de președintele României, Klaus Iohannis, pentru postul de candidat la funcția de prim-ministru. Prin urmare, Dacian Cioloș are misiunea de a alcătui un program de guvernare, precum și o listă de miniștri pentru cabinetul său.

„Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă – finalizarea programului de guvernare; duminică – şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; luni – depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament”, anunţă Uniunea Salvați România, potrivit Agerpres.

Dacian Cioloș are 10 zile la dispoziție de la desemnare pentru a obține votul de încredere al Parlamentului

Potrivit Constituției, candidatul pentru funcția de prim-ministru al țării, în acest caz Dacian Cioloș, are la dispoziție nu mai puțin de 10 zile din momentul desemnării pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra listei Guvernului dar și asupra programului de guvernare. Înainte de toate, programul și lista următorului Guvern sunt dezbătute în ședință reunită a Camerei Deputaților și a Senatului.

Guvernul poate primi votul de încredere din partea Parlamentului doar dacă se formează o majoritate care să îl susțină din rândul senatorilor și deputaților.

Dacian Cioloș s-a întâlnit miercuri cu liderii PNL, UDMR și grupului parlamentar al minorităților pentru a purta negocieri în vederea formării unui nou guvern de alianță. Întrevederea s-a încheiat însă fără nicio concluzie.

„Ne aflăm într-un moment excepţional şi este nevoie de soluţii excepţionale. Va trebui să fim conştienţi de asta. Nu am venit la această întâlnire ca să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii noştri de coaliţie, ci ce sunt ei dispuşi să ofere de fapt României, pentru că va trebui să oferim o soluţie pentru România. (…) Le ofer un parteneriat aşa cum ne dorim sper toţi, ca să putem forma o majoritate în Parlament”, a declarat premierul desemnat miercuri.

O a doua întâlnire trebuia să aibă loc vineri, însă a fost anulată de conducerea PNL

Deși Dacian Cioloș anunțase că vineri urma să aibă loc o nouă întrevedere cu liderii PNL și UDMR pentru formarea cât mai rapidă a unui guvern, conducerea PNL i-a dat planurile peste cap și i-a solicitat acestuia să negocieze cu PSD și cu AUR în vederea formării unei majorități pentru a învesti noul Guvern.

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal i-a transmis lui Cioloș să negocieze cu liderii PSD și AUR pentru a obține cele 234 de voturi necesare pentru învestirea noului Guvern.

„Dacă prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş nu va reuşi să găsească majoritatea pentru învestirea Guvernului, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor responsabile, cu excepţia AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru România”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL.

Mai mult, Cîțu a susținut că Guvernul PNL a fost demis în Parlament în urma acțiunilor USR, astfel că tot USR are misiunea de a „încerca cu adevărat” să obțină un sprijin din partea „partenerilor de coaliție” PSD și AUR.

Cookies