Dacian Cioloş, despre pensiile speciale ale primarilor: „Legea s-a făcut pe picior”

de:
22 feb. 2016
0 afișări
Dacian Cioloş, despre pensiile speciale ale primarilor:

„Legat de pensia pentru primari, eu nu contest şi Guvernul nu a contestat dreptul primarilor de a avea pensie. Ceea ce noi am contestat este modul în care s-a făcut această lege, aşa, pe picior, foarte rapid, fără să identifice sursa de finanţare”, a declarat premierul Dacian Cioloş la cea de-a XIX-a sesiune a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, citat de news.ro

În timpul discursului, primarii au început să comenteze, aducând în discuţie pensiile speciale ale parlamentarilor, prim-ministrul explicând că acolo există un buget propriu şi se pot opera modificări.

„La Parlament nu a avut Guvernul un cuvânt de spus, pentru că parlamentarii îşi finanţează pensia din bugetul Parlamentului, pe când la primari finanţarea se face din bugetul Guvernului. Dacă anul viitor va fi prevăzut buget pentru această pensie, o mare parte din ceea ce am contestat la Curtea Constituţională va fi rezolvat. Pe de altă parte, chestiunea pensiilor, şi a primarilor şi alte tipuri de pensii speciale şi eu cred inclusiv a parlamentarilor, trebuie tratate într-o abordare integrată a problemei pensiilor în România„, a arătat Cioloş.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională privind Legea referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene.

„În forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane de lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane de lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat”, a susţinut Executivul.

Cookies