Un lac din Patagonia a devenit roz după ce o substanță chimică utilizată în fabricile de pește a fost deversată în el.
Un lac din Patagonia, Argentina, a devenit roz peste noapte, experții în astfel de fenomene precizând că de vină pentru această schiimbare peste noapte este o deversare de substanțe chimice.
Astfel, față de lacurile verzi de prin București, care ajung așa tot din cauza anumitor substanțe deversate în ele, lacul din Patagonia s-a colorat în roz.
Potrivit experților și activiștilor de mediu, lacul a fost poluat cu un lichid de culoare roz, sulfură de sodiu, un agent antibacterian care contaminează, de asemenea, și pânza freatică a râului Chubut, dar și alimentarea cu apă a orașelor din regiune.
Cu toate acestea, Șeful Gărzii de Mediu din provincia Chubut, Juan Micheloud, a declarat că substanțele chimice vărsate în apă nu sunt dăunătoare.
„Culoarea roz nu provoacă daune și va dispărea în câteva zile”.
Lacul roz din Patagonia are o suprafață de aproape 15 hectare și este situat în parcul industrial din Trelew, fondat de coloniștii galezi în urmă cu peste 150 de ani.
Pentru cei aproximativ 600.000 de locuitori din Chubut lacul care a deveit roz este foarte important ca și sursă de hrană. Pescuitul, alături de agricultură, industria alimentară și turism, bazat pe balenele de lângă Puerto Madryn și pinguinii din Punta Tombo, sunt printre principalele îndeletniciri din zonă.
La originea conflictului se află permisiunea acordată companiilor de pescuit de a deversa deșeuri în Laguna de Corfo, la 30 de kilometri de orașul Trelew din Chubut.
În lunile februarie și martie apa lacului din parcul IOR a fost roșie pentru mai multe zile. Atunci, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susținea că rezultatele analizelor făcute nu sunt „catastrofale”, iar Garda de Mediu a anunţat că a fost identificat un posibil poluator. Concuzia a fost că în lac nu ar fi fost deversate dejecţii, pentru că nu au fost identificaţi nitriţi sau nitraţi.