Dacă obișnuiți să vă plimbați pe Calea Victoriei în weekenduri, cu siguranță ați auzit un sunet ciudat de „fierăstrău” și v-ați întrebat de unde provine. Însă, în momentul în care ați ajuns vis-a-vis de Muzeul Național de Artă al României, ați observat un bătrânel care cântă la un instrument „ciudat”, dar în același timp fascinant.
Bătrânelul este Benedict Popescu, în vârstă de 73 de ani, un doctor în fizică și un cunoscut folkist din anii 70′-80′, care de mic copil a dezvoltat o pasiune puternică pentru muzică.
Benedict Popescu întoarce privirile trecătorilor care se plimbă pe Calea Victoriei, în timp ce cântă la un instrument special care redă sunetul unui fierăstrău.
Potrivit Libertatea.ro, bărbatul a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității din București, iar în anul 1994 a obținut titlul de doctor în fizică. Benedict a făcut peste 50 de piese, are albume la activ și sute de apariții televizate din anii 70′-80′.
El s-a decis să cânte la unul dintre cele mai bizare instrumente muzicale electronice care există, anume tereminul. Bărbatul spune că a adaptat tereminul cu ideile sale inovative.
Tereminul a fost inventat în jurul anilor 1920, de fizicianul rus Lev Sergeyevich Termen – cunoscut, mai târziu drept Leon Theremin.
Practic, instrumentul domnului Benedict Popescu este manipulat fără să fie atins, vibrația și energia palmelor acționând în aerul din jurul instrumentului construit din două oscilatoare de frecvențe radio și două antene.
După ce este respectat procedeul, oamenii care se plimbă prin centrul Capitalei sunt martorii unor sunete speciale.
Am fost cu instrumentul meu în Italia, Anglia, Germania, Elveția sau Cehia, iar toată lumea a rămas impresionată. Vorbim practic de un fierăstrău muzical. Am scos inclusiv un CD cu muzica mea de la teremin. M-am bucurat că am vândut peste două mii de exemplare”, a declarat Benedict Popescu pentru Libertatea.ro.
Bărbatul mai spune că, în ciuda zgomotelor făcute de aparatul său, oamenii se comportă frumos cu el și chiar îi pun întrebări legate de instrument. Benedict le răspunde de fiecare dată cu mare plăcere.
Citește întreaga poveste a lui Benedict Popescu AICI.
Te-ar putea interesa și: