Dacă te-ai săturat de colinde, încearcă gospel. Elvis, coloană sonoră retro-sacră de Crăciun

25 dec. 2020
431 Afișari
Dacă te-ai săturat de colinde, încearcă gospel. Elvis, coloană sonoră retro-sacră de Crăciun

În mod paradoxal, Elvis Aaron Presley, Regele Rock and Roll-ului a câștigat trei premii Grammy pentru albumele sale cu muzică Gospel. “ I am not The King. Jesus Christ is the King. I am just an entertainer”, mărturisea, cu smerenie, în ultima perioada din existență. Pentru că Elvis, cu toată viața lui zbuciumată și complicată, niciodată nu și-a pierdut Credința și nici pasiunea pentru cântecele sacre. În copilărie și în adolescență, cânta gospel la biserică sau împreună cu părinții săi, acasă, acompaniat de pian. Spre sfârșitul carierei, s-a întors la gospel pentru alinare și liniște, a înregistrat cu cvartetul și corul “The imperials” cele mai impresionante și surprinzătoare cântece religioase: “ The alternate 1971 Gospel Album”. Elvis care cântă Gospel poate fi, și pentru tine, de Crăciun, o idee bună de fond muzical în casă. În caz că iubitei tale îi place Hrușcă, dar îi plac și chestiile retro, mereu frumoase, profunde și valabile.

Muzica lui Elvis înseamnă de fapt un amestec de stiluri pe care le stăpânea la perfecție, pe care le-a căutat, le-a găsit, s-a îmbibat de ele și le-a redat lumii într-o formă nouă, originală, unică; formă de Elvis. E rock and roll, dar e și gospel, country, blues sau rhythm and blues. Elvis Presley – Gospel Favourites CD poate fi găsit și pe Emag, la fabulosul preț de 25 de lei. Să nu va așteptați să ascultați clasicul gospel, Elvis nu e nici Mahalia Jackson, The queen of gospel, nici Aretha Franklin, Regina muzicii soul, și nici Jessy Dixons sau Joe Ligon. Este tot Elvis, pentru că tot ce a intrat în inima și în sufletul lui Elvis, a luat formă de Elvis, sută la sută.

Că să înțelegi mai bine cântecele lui religioase, îți recomand un documentar, îl găsești pe HBO GO: “Elvis Presley, The searcher”, 2018. Este foarte frumos și te ajută să descoperi omul care-a devenit The King. Un documentar reper, în două părți, semnat de Thom Zimny, foarte diferit de orice alt film s-a mai făcut despre Elvis. E documentarul care urmărește psihologia din spatele succesului și demonstrează cum stilul său inconfundabil, eclectic a rezultat după foarte multe căutări aproape metafizice. Thom Zimny are vreo 22 de oameni intervievați, toți cei care l-au cunoscut pe Elvis, prieteni din copilărie, ingineri de sunet, producători muzicali, regizori. E plin de înregistrări document din colecții private și de fotografii inedite. Dacă nu ai timp de documentar, poți să asculți pe youtube “The original soundtracks – The searcher”. Oricum, regizorul Thom Zimny este foarte tare, a mai făcut un film grozav despre Johnny Cash și a fost foarte premiat pentru “ Bruce Springsteen’s Letter to you”, 2020. E cel mai bun pe subiecte de genul “cântăreți celebri”.

Gospelul, combustibil și rugăciune pentru Elvis în anii din urmă

Dacă Gospelul are sentimente dramatice, exaltate, că doar e muzica lui Dumnezeu cântată de afro-americanii care redevin liberi atunci când se roagă în biserică cu toată ființa lor, Elvis le temperează. Transformă gospelul în balade liniștite, meditative, mai ales că le cântă fără public, în studioul de înregistrări. Muzica devine o confesiune, întrebări pentru Dumnezeu, la sfârșit de carieră: “Ce semnificație are totul? Ce-ai vrut de la mine, Doamne? Mi-ai dat atât de multe și acum mă întorc la tine să te slăvesc. Să te laud. Să mă auzi, să mă asculți, să mă ierți. Eu sunt mic, Tu m-ai făcut mare”, adică esența compilației “Peace în the Valley, the complet Gospel Recordings”. În topul melodiilor aș zice să pun “He knows just what i need. My Jesus knows just what i need” dar și cea mai faimoasa și mai interpretată melodie sacră de peste Ocean, “Amazing Grace”. Melodia asta, icon pentru genul gospel are o poveste plină de învățăminte. A fost compusă de vânzătorul de sclavi John Newton care după ce s-a pocăit, a devenit Preotul Newton.

„Cât de prețioasă a fost clipa în care am crezut pentru prima dată!”

John Newton ( 1725-1807) a fost vânzător de sclavi până când a avut o revelație. Într-o noapte, pe mare, vasul său era să fie scufundat de o furtună puternică. Atunci, afaceristul fără inimă s-a apropiat pentru prima dată de Dumnezeu. A început să studieze teologia, a renunțat la comerțul cu sclavi și, în anul 1764, a fost hirotonisit preot în Biserica Anglicană. În anul 1773 a scris câteva versuri pentru predica lui de Anul Nou. Ele au rămas până astăzi “Amazing Grace”, adică rugăciunea lui Newton păcătosul și-a lui Elvis, The King: “Uimitoare Grație, (Bunăvoința Divină) Ce dulce este sunetul care a salvat un nenorocit ca mine!/ Odată am fost pierdut, dar acum m-am regăsit/ Am fost orb, dar acum văd/A fost Grația Divină care mi-a învățat inima să se teamă/ și Grația care mi-a ușurat temerile/ Cât de prețioasă a fost clipa în care am crezut pentru prima dată”.

Deci, ascultă, fie că ești, fie că nu ești dus la biserică. Ascultă muzică pură cântată de păcătoși celebri. Gospelul interpretat de Elvis este, până la urmă, un mod de a se ruga. Un fel de a-L ruga pe Dumnezeu să-l asculte.

Cookies