Dacă știi să te păzești de scam-uri, phishing și alte capcane de pe internet, poți câștiga călătorii STB. Concurs DNSC cu premii în bilete de tramvai, troleibuz ori autobuz

10 feb. 2025
317 afișări
Dacă știi să te păzești de scam-uri, phishing și alte capcane de pe internet, poți câștiga călătorii STB. Concurs DNSC cu premii în bilete de tramvai, troleibuz ori autobuz
Dacă știi să te păzești de scam-uri, phishing și alte capcane de pe internet, poți câștiga călătorii STB. Concurs DNSC cu premii în bilete de tramvai, troleibuz ori autobuz | Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) îi anunță pe bucureșteni că în această săptămână organizează un concurs cu premii în care cetățenii pot primi călătorii STB gratuite. Acesta se numește „Antrenează-te și ajungi departe în siguranță” și are scopul de a atrage atenția asupra fraudelor online.

DNSC organizează un concurs, iar premiile sunt bilete STB

Concursul organizat de DNSC va avea loc marți, 11 februarie 2025 și se adresează atât adulților, cât și tinerilor cu vârsta de peste 14 ani. În cadrul acestuia bucureștenilor le vor fi testate cunoștințele în ceea ce privește protecția datelor personale și prevenirea fraudelor online.

Participanții vor trebui să răspundă la un quiz despre fraude online, fake news, deepfake și protecția datelor personale. Concurenții care obțin un scor de 100% vor primi călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun.

De asemenea, cei prezenți vor primi sfaturi de la specialiști în securitate cibernetică.

Astfel, oamenii vor avea noțiunile necesare pentru a proteja atât datele personale, cât și pe cele bancare împotriva atacatorilor cibernetici. Bucureștenii vor învăța și:

  • Cum să identifice imaginile și videoclipurile deepfake,
  • Cum să verifice sursele unei știri înainte de a o distribui.

Concursul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet se va desfășura între orele 09:00 – 18:00, în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității.

Proiectul #SiguranțaOnline are scopul de a informa adulții și de a educa tinerii și copiii, încă de la o vârstă fragedă, cu privire la măsurile de siguranță necesare pentru a evita să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware și nu numai, transmite DNSC. 

În ceea ce privește călătoriile ce vor fi oferite ca și premii în cadrul acestui concurs, STB a precizat că nu au fost oferite gratuit, ci că au fost cumpărate pentru a fi oferite oamenilor:

Societatea de Transport București (STB S.A.) subliniază că nu oferă gratuit titluri de călătorie, acestea fiind disponibile exclusiv prin canalele oficiale de achiziție, precum punctele de vânzare autorizate, aplicațiile aprobate si distribuitorii agreați.

În ceea ce privește concursul organizat prin proiectul național de conștientizare #SigurantaOnline, STB precizează că titlurile de călătorie oferite ca premii au fost achiziționate contra cost, conform procedurilor standard.

Sfaturi pentru cetățeni

DNSC a transmis și o listă de sfaturi de care oamenii sunt rugați să țină cont pentru a se proteja împotriva fraudelor din mediul online:

  • Nu apăsați pe link-uri suspecte – Mesajele nesolicitate care îți cer date personale sau te grăbesc să iei o decizie sunt, de obicei, tentative de fraudă.
  • Verificați sursa informațiilor – Dacă o știre pare prea șocantă sau prea bună ca să fie adevărată, verifică dacă este publicată și de alte surse credibile.
  • Atenție la deepfake-uri – Videoclipurile și imaginile pot fi modificate digital pentru a părea reale. Analizează expresiile faciale, mișcarea gurii și vocea pentru indicii de falsificare.
  • Aveți grijă unde introduceți datele bancare – Nu furnizați niciodată datele de conectare la Internet/Mobile Banking și nici datele de pe fața și spatele cardului! Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia când efectuează plăți pe site-uri securizate și nu atunci când este conectat la o rețea WI-FI publică.
  • Folosiți parole puternice și unice – Evită parolele simple și nu folosi aceeași parolă pe mai multe platforme. Activează autentificarea în doi pași pentru securitate sporită.
  • Nu distribuiți date personale în spațiul public – Informațiile tale pot fi folosite pentru a crea conturi false sau pentru a fi ținta unor atacuri cibernetice.
  • Verificați întotdeauna că un site este oficial și sigur – asigură-te că adresa începe cu “https://” și că apare simbolul lacătului în bara de adrese, semne clare că site-ul protejează informațiile tale. Doar prezența sa însă nu este suficientă. Citește cu atenție numele de domeniu, deoarece atacatorii se folosesc uneori de cifre sau simboluri asemănătoare cu litere pentru a induce în eroare (ex: cifra 0 în locul literei o).

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet se celebrează la nivel internațional, într-un total de circa 200 de state, aflându-se la cea de-a 22-a ediție.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies