„Dacă se va face a treia doză, probabil nu se va vaccina toată populația”, explică Valeriu Gheorghiță

19 mai 2021
139 Afișari
„Dacă se va face a treia doză, probabil nu se va vaccina toată populația”, explică Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat în cursul zilei de marți că în cazul în care va apărea pe piață a treia doză de vaccin, doar o parte a populației, și anume persoanele care au avut un răspuns imunitar slab în urma completării întregii scheme de vaccinare. Momentan eficiența vaccinurilor existente se păstrează la 6 sau chiar la 8 luni de la imunizare, astfel că nu se ia în calcul în acest moment introducerea celui de-al doilea rapel.

Șeful CNCAV, dr. col. Valeriu Gheorghiță, a spus în cadrul conferinței de presă de marți că o a treia doză de vaccin nu va fi administrată tuturor celor vaccinați. Organele internaționale de decizie, precum Organizația Mondială a Sănătății, nu au luat nicio decizie la nivel internațional privind necesitatea unei doze suplimentare.

Beneficiile vaccinului se mențin și la 6-8 luni de la administrare

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare de la noi din țară, persoanele imunodeprimate prezintă o tendință de scădere a nivelului de anticorpi, conform Digi 24.

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate.

În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a precizat Gheorghiță.

O a treia doză ar putea fi produsă împotriva variantelor noi de COVID 19, spune Valeriu Gheorghiță

Producerea și distribuirea unei a treia doze de vaccin ar putea fi necesară atât pentru întărirea imunității celor din categoriile de risc, dar și pentru protecția împotriva variantelor mutante ale noului coronavirus care ar putea să nu ofere un răspuns pozitiv în fața serurilor aflate în acest moment pe piață.

„Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale, mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Organizațiile medicale internaționale nu au decis momentan nimic în legătură cu a treia doză de vaccin

Medicul militar a subliniat faptul că momentan introducerea celei de-a treia doze este la această oră doar o posibilitate, pentru că „nu este nimic agreat internațional”.

„Nici cei de la Pfizer nu au spus că este obligatoriu. Se evaluează această posibilitate, dar care nu este cu titlu de recomandare absolută. Nu este nimic agreat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Centrul European de Control al Bolilor sau Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite. Sunt, repet, date ştiinţifice care considerăm că este firesc să fie disponibile, în mod deosebit legate de siguranţă şi de tolerabilitate şi eficacitate”, a încheiat coordonatorul campaniei de vaccinare

 

Cookies