Dacă nu e deja, sigur va fi cel mai faimos taximetrist din București. Interviu cu Alexandru Ion, protagonistul celui mai așteptat film din oraș: „Taximetriști”, din weekend la cinema

18 ian. 2023
173 Afișari
Dacă nu e deja, sigur va fi cel mai faimos taximetrist din București. Interviu cu Alexandru Ion, protagonistul celui mai așteptat film din oraș:
“Când latri mult, cel mai probabil nu muști”, interviu cu Alexandru Ion, protagonistul celui mai așteptat film, “Taximetriști”. Îl vedem din weekend în București și în țară

Alexandru Ion este un actor atât de rafinat, elegant și sofisticat, încât n-aș fi crezut că se poate întrupa într-un taximetrist de București cu trening, sabie și cu toate vorbele licențioase la el. Un tip din tagma cocalarilor cu gura mare, dar cu inima duioasă. Un tip care simte din plin nebunia carosabilului și viața de noapte pe străzile marelui oraș. Comedia “Taximetriști” intră în cinematografele din București și din toată țara în ziua de 20 ianuarie, 2022. Mai jos, interviu cu Alexandru Ion despre rolul său savuros și autentic, despre oamenii și nopțile Bucureștiului.

alexandru, ion, actor
Alexandru Ion, protagonistul filmului „Taximetristi”. Foto credit: Adi Bulboacă/

Taximetriști” este cel mai recent film regizat de Bogdan Theodor Olteanu, cu un scenariu pe care l-a scris împreună cu Adrian Nicolae, adaptare după piesa de teatru cu același nume (se joacă la Apollo111). Din distribuție fac parte: Alexandru Ion și Rolando Matsangos, Andi Vasluianu, Victoria Răileanu, Monica Bîrlădeanu, Cosmin Nedelcu (Micuțzu), Ana Maria Guran, Nicoleta Hîncu și Carol Ionescu. Rapperul Spike semnează muzica originală de pe coloana sonoră. Citește aici interviul cu Andi Vasluianu despre „Taximetriști”: “Noaptea ies la suprafață toate umbrele orașului”. Avem film despre viața de noapte colorată și imprevizibilă a Bucureștiului: “Taximetriști”. Interviu cu Andi Vasluianu

Alexandru Ion si Micuțzu in „Taximetristi”. Captură din film.

Lică, personajul interpretat de Alexandru Ion, este taximetristul care le știe chiar pe toate și face legea în mașina sa

Lică, personaj interpretat de Alexandru Ion, este taximetristul atotștiutor, în timp ce prietenul său, taximetristul Liviu (Rolando Matsangos) tace mult. Amândoi împărtășesc frustrarea de a face o meserie prost plătită. Pentru ei o noapte în București înseamnă o întâlnire cu tot felul de oameni – de la tineri care merg în club la corporatiști, vedete sau chiar interlopi.

Alexandru Ion și Rolando Matsangos „Taximetristi”. Captură din film.

Carosabilul este probabil spațiul cel mai violent din București”

Bogdan Theodor Olteanu, regizor și co-scenarist: “Carosabilul este probabil spațiul cel mai violent din București. Oameni din toate clasele sociale își pun la bătaie cea mai rea versiune a lor, se amenință, se jignesc, se bat. Iar taximetriștii sunt chiar în epicentrul acestul cataclism, cei mai huliți și mai disprețuiți șoferi. Cum să nu faci un film despre ei?”.

Alexandru Ion si Micuțzu in „Taximetristi”. Captură din film.

Filmul este o comedie cu taximetriști”

Adrian Nicolae, co-scenarist și actor: “Obiectivul nostru a fost să inventăm o poveste „adevărată” despre cât de proști, de vulnerabili și de minunați sunt oamenii, despre cât de mult vorbesc și cât de puțin fac. Dar ne-am dat seama că nu ne pricepem și am scris o comedie cu taximetriști”.

alexandru, ion, actor
Alexandru Ion, foto credit Alexandru Ion.

Alexandru Ion este protagonistul filmului “Taximetriști” și joacă în piesa de teatru cu același nume. A produs propriile sale spectacole de teatru și a co-fondat Festivalul de Teatru Ideo Ideis, un festival singular și extraordinar dedicat trupelor de teatru de adolescenți.  A făcut film, televiziune, seriale și emisiuni cu aceeași pasiune cu care urcă pe scena de teatru.

„Taximetristi”, captură din film.
Cred că sunt mai degrabă un actor intuitiv care prinde un fir, îl urmează și îl frământă ca pe un aluat”

B365.ro: Pentru rolul din “Taximetriști” ai studiat felul de a fi al taximetriștilor bucureșteni? Ai documentat comportamentul personajului ca să poți intra în pielea lui?

Alexandru Ion, actor: “Nu l-am documentat în sensul clasic, acela de a petrece mult timp cu un personaj, de a nota particularități și comportamente ale oamenilor care practică meseria asta. Până la urmă, felul în care se manifestă taximetriștii în spațiul public este o generalizare. Cu siguranță că în meseria lor, ca în orice altă meserie, găsești oameni de toate felurile. Statistic vorbind, poate că există un tip de comportament care apare mai des decât altele, dar realitatea este că felul în care ne raportăm, de pildă, la violența verbală a taximetriștilor este mai degrabă o generalizare. Nu am studiat în formula de a face călătorii cu taximetriștii, în mod special pentru acest rol. Am împrumutat din comportamentele lor existente și m-am gândit mai cu atenție la ele. Cred că sunt mai degrabă un actor intuitiv care prinde la un moment dat un fir și-l urmează, îl frământă ca pe un aluat. Este ca atunci când framânți un aluat”.

„Taximetristi”, captură din film.
Cocalar” cred că înseamnă un fel de atitudine flamboaiantă combinată cu dorința de a te arăta; când latri mult, cel mai probabil nu muști”

Alexandru Ion, actor: “Tipul de comportament al personajului meu este ceva ce găsești cu ușurință în jur, în spațiul public, și se numește comportament de cocalar. Cocalar cred că înseamnă un tip de atitudine flamboaiantă combinată cu superficialitate, cu o anumită preocupare pentru lucruri superficiale. Este clar un om zgomotos, pătruns de dorința de a se arăta cât mai mult, de a fi cât mai vizibil. Tipul acesta de atitudine se poate revendica și din nesiguranță. Când latri mult, cel mai probabil nu muști”.

andi, vasluianu
Andi Vasluianu in „Taximetristi”.
Joc în piesa de teatru “Taximetriști” din anul 2018, așa că atunci când am ajuns la film cuvintele erau foarte așezate”

B365.ro: În “Taximetriști” personajul tău are foarte multă energie. Se simte bine în treningul lui, în mașina lui, covrigul se învârte după cum vrea el, în mașină se discută cum și ce vrea el. Ai improvizat la filmări, tocmai pentru a face personajul veridic?

Alexandru Ion, actor: “Improvizația a fost într-un procent profund nesemnificativ. Aceasta și pentru că atât Bogdan Olteanu, regizorul filmului, cât și co-scenaristul Adrian Nicolae au ținut foarte tare la ideea de a rosti vorbele exact așa cum au fost scrise. În construcția unui film sau a unui spectacol  de treatru există o fază de căutare, o fază în care putem să propunem modificări, ajustări, înlocuiri ale cuvintelor. Insă, de la un punct încolo în procesul de lucru, atunci când decidem că acela este textul, spunem textul așa cum a fost scris. Aceasta este ceva ce ține și de stilul meu de actor, pentru că țin foarte tare la specificitatea lucrurilor. Asta și ca o consecință a modului de lucru cu directorul de scenă Victor Ioan Frunză, din a cărui trupă am făcut parte. După ce depășim faza de căutare se pune accent pe textul exact. Eu joc și în piesa de teatru “Taximetriști” încă din anul 2018, așa că atunci când am ajuns la film cuvintele erau foarte așezate și aveam foarte multă încredere în ele, în felul în care au fost formulate de scenariști. Lucrurile acestea două combinate au făcut că procentul de improvizație să fie profund nesemnificativ”.

„Joc și în piesa de teatru “Taximetriști” încă din anul 2008, așa că atunci când am ajuns la film cuvintele erau foarte așezate și aveam foarte multă încredere în ele, în felul în care au fost formulate de scenariști”.

B365.ro: Ce are filmul “Taximetriști” și nu are piesa de teatru cu același nume?

Alexandru Ion, actor: “În film sunt câteva secvențe care nu există în spectacolul de teatru. Secvențele cu Micuțzu, cu Andi Vasluianu și Monica Bîrlădeanu nu există în spectacol. În film eu am de parcurs un arc, un drum care începe prin a părea homofob și sfârșește prin la a-l invita la bere pe personajul din spațiul LGBT”.

În mod fundamental, Lică este un om sensibil, un băiat care strânge bani ca să-și ducă mama la Vatican”

B365.ro: Cum este Lică, personajul al cărui rol îl joci? Ce-ți place la el, ce nu-ți place?

Alexandru Ion, actor: “Îmi place că, în mod evident, fundamental vorbind, Lică este un om sensibil. Un om care și-a construit o persona așa cum o vedem în film. Acestea sunt impulsurile pe care le-a primit, crede că așa fac băieții, așa se poartă ei pe stradă. Îmi place că este un om sensibil care vrea să-și ducă mama la Vatican și s-o facă fericită. Ce nu-mi place sunt lucruri care țin de suprafață. Este foarte aprig în a emite păreri și aceasta, pe alocuri, într-un mod mai agresiv decât este sănătos în relațiile dintre oameni”.

Foto credit: Adi Bulboacă, behind the scenes.
Cel mai probabil traficul și carosabilul din București sunt mai violente decât cele din alte orașe”

B365.ro: De ce să se ducă lumea să vadă filmul “Taximetriști”?

Alexandru Ion, actor: “Aș încuraja oamenii să vadă Taximetriști pentru că este o poveste frumoasă, o poveste care se revendică din vremurile pe care le trăim. O să recunoască foarte multe dintre comportamente pe care le vedem în jurul nostru în viața de zi cu zi. Este un film amuzant, dar nu se oprește la asta și face pasul înspre ceva ce are profunzime. “Taximetriști” este un film care nu te lasă doar cu amuzamentul trăit. În cazul cel mai fericit, te lasă și cu niște întrebări, cu niște lucruri noi pe care le descoperi, lucruri despre felul în care trăim și se trăiește în București. Nu am statistici care să confirme asta, dar cel mai probabil traficul și carosabilul din București sunt mai violente decât cele din alte orașe. Bucureștiul este un oraș foarte mare care crează un context special în care ne comportăm așa acum ne comportăm”.

„Bucureștiul este un oraș foarte mare care crează un context special în care ne comportăm așa acum ne comportăm”.
Cookies