Dacă n-aveți timp (sau buget) de-o excursie în Japonia, vine Japonia la București. Stampe, picturi pe mătase și chimonouri la expoziție, la Hanul Gabroveni

13 feb. 2023
833 afișări
Dacă n-aveți timp (sau buget) de-o excursie în Japonia, vine Japonia la București. Stampe, picturi pe mătase și chimonouri la expoziție, la Hanul Gabroveni
Dacă n-aveți timp (sau buget) de-o excursie în Japonia, vine Japonia la București. Stampe, picturi pe mătase și chimonouri la expoziție, la Hanul Gabroveni

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București prezintă expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji”. Aceasta va putea fi vizitată până pe 31 martie.

Expoziția reconstruiește universul culturii nipone de la sfârșitul secolului al XIX-lea și vor fi prezentate peste 150 de xilogravuri tradiționale japoneze ce fac parte din colecția privată a lui George Șerban.

Expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji” va putea fi vizitată până pe 31 martie

Expoziția este curatoriată de către dr. Alexandru Constantin Chituţă și va putea fi vizitată până la data de 31 martie 2023. Locația acesteia este Hanul Gabroveni, la etajul 1. Aceasta poate fi vizitată între orele 12:00 și 20:00.

Expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji” a fost organizată cu prilejul Zilei Majestății Sale Împăratul Japoniei. Aceasta este adusă în fața bucureștenilor de către Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism, în parteneriat cu Muzeul Brukenthal, sub egida Ambasadei Japoniei în România.

Printre temele ce sunt abordate în lucrările de artă ce vor fi expuse se numără și:

  • Împăratul,
  • Teatrul,
  • Bijin-ga (femei frumoase),
  • Peisajele.

Față de alte expoziții care s-au desfășurat în București cu stampe din perioada Meiji, aceasta prezintă o incursiune completă în lumea acestora.

Stampele japoneze ce vor fi expuse la ARCUB sunt gravuri în stilul Ukiyo-e. Acestea au fost realizate în epoca Meiji de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Şcoala Ukiyo-e, adică „imagini ale lumii trecătoare”, se concentrează asupra clipei prezente, punând în imagini interesul pentru instantaneu.

Expoziția va cuprinde și picturi pe mătase, vase de porţelan ce datează din perioada Meiji, cărţi ilustrate cu xilogravuri (gravuri în lemn) originale japoneze. De asemenea, doamna Laura Caraman va pune la dispoziție chimonouri și accesorii vestimentare.

Expoziția a fost prezentată prima dată la Sibiu

Stampele colecționarului George Șerban au fost prezentate pentru prima dată anul trecut, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în cadrul aceleiași expoziții. Acesta a inițiat un demers unic în România, dorindu-și să promoveze arta japoneză.

În același timp, expoziția marchează Ziua Națională a Japoniei ce este sărbătorită pe 23 februarie, de Ziua de Naștere a Maiestății Sale Împăratul Japoniei.

Cei care își doresc să admire expoziția pot cumpăra bilete online de pe arcub.ro și bilet.ro. De asemenea, se pot cumpăra și de la casa de bilete ARCUB de pe strada Lipscani, nr. 84-90.  Prețul pentru categoria I este de 35 de lei.

Elevii, studenții și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimațiile/talonul de pensie pot cumpăra bilete la prețul de 25 lei pentru categoria II.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies