“Dacă e să curgă sânge, să curgă în tot orașul”. “The trial of the Chicago 7”, un film despre America-stat polițienesc, cu șanse mari la Oscar

12 feb. 2021
615 Afișari
“Dacă e să curgă sânge, să curgă în tot orașul”. “The trial of the Chicago 7”, un film despre America-stat polițienesc, cu șanse mari la Oscar

“The trial of the Chicago 7”, 2020, în regia lui Aaron Sorkin, este favoritul criticilor de film pentru premiile Oscar. În ciuda pandemiei, ceremonia va avea loc pe 25 aprilie și va fi transmisă live din mai multe locuri, inclusiv de la Hollywood. Găsiți filmul pe Netflix și o să va țină foarte prinși, atenți și impresionați. Ba, chiar o să va întrebați: măi nene, asta chiar s-a întâmplat în State? Pentru că descrie America anilor '60 care seamănă izbitor cu America lui Trump: proteste, rasism, polițiști care sparg capul oamenilor, judecători politizati și părtinitori. Polarizare și frică. Și, mai are ceva: un pic de Kafka, cum ne place nouă. In special nouă, est europenilor.

Nu mă omor după filmele americane cu procese, nu mă omor deloc. E un clișeu, nu e film în care să nu apară și o parte de spectacol-judecată, tipic american. Însă, “The Trial 7” e altfel. Cu totul și cu totul altfel. Scenariu ritmat, distribuție excelentă, mesaj, adevăr istoric, film făcut după întâmplări reale, ironie, nesupunere, umor, și, un final spectaculos. Patriotic, dar frumos.

Tthe, trial, of, chicago 7
Un proces inechitabil, intr-un stat polițienesc. Foto credit, Netflix

Șapte hipioți sunt condamnați politic la zece ani de închisoare, asta înainte să înceapă procesul

De la ce s-au luat? De ce au ajuns șapte tineri hipioți să fie judecați într-unul dintre cele mai nedrepte procese din America? Vara anului 1968 seamănă izbitor cu vara anului 2020. În SUA se apropie alegerile prezidențiale. Au loc proteste în toată țara și ciocniri violente între cetățeni și forțele de ordine. Nu e pandemie, e război. În Vietnam mor mii și mii de tineri, în timp ce recrutările continuă. În locul președintelui Trump, este Lyndon B. Johnson, care va fi urmat de Richard Nixon. Rasismul este mai palpabil decât era pe vremea sclaviei. Dr. Martin Luther King Jr. fusese asasinat cu câteva luni mai devreme. În Chicago se ține Convenția Partidului Democrat, hipioții abia așteaptă să le spună politicienilor ceva de dulce și să ardă în fața lor carnetele de recrutare pentru Vietnam. Garda Națională, trupele armatei SUA și 12.000 de ofițeri de poliție din Chicago sunt mobilizați împotriva a 10.000 de manifestanți. Iese cu omor și urmează un proces politic în care șapte organizatori ai demonstrațiilor sunt condamnați la zece ani de închisoare, înainte de a începe procesul. Ei sunt cei care trebuie să fie dați drept exemplu națiunii că “așa nu”.

The trial of the Chicago 7, foto credit Netflix.

Cine sunt golanii care s-au adunat la Chicago să deranjeze Convenția Democraților?

Mulți Yippies, mulți studenți, multe pantere negre și foarte mulți simpli pacifiști. De ce trebuie să fie pedepsiți exemplar, iar revoluția pe care o reprezintă să fie înăbușită? Că au instigat la violență, că au vrut să facă revoltă națională, că nu muncesc, nu se spală, nu se tund, nu respectă America, iubesc negrii, vor pace, umblă drogați (de altfel unul dintre acuzați, interpretat de actorul Sacha Baron Cohen (you know, “Borat “și iar “Borat’) vine fumat la proces și-l sfidează cu umor, cinism, curaj și inteligență pe judecătorul ostil si decrepit (cred că Sacha va fi nominalizat la Oscar pentru rol secundar). Teatral, fumat si foarte liber. Oricum, in calitate de simplă spectatoare din România, eu i-am multumit cu amundouă mâinile lu’ Sfântu’ Nectarie din Buzău că Sacha Baron Borat nu mai zice nimic despre doamnele din țara mea, cum că nu se epileaza inghinal, cum face el in toate filmele lui ca să râză de noi. Ați scăpat, fetelor!

Black lives Matter, varianta 1968. Foto credit, Netflix.

În anii ’60, Abbie Hoffman și Jerry Rubin ( în film, Sacha Baron Cohen și Jeremy Strong) au fost fondatorii Yippies, înțeleg că era un partid foarte haios, cu simțul umorului, format din tineri deștepți, făcuți să înceapă o revoluție culturală. O să va placă de ei, sunt foarte hipsteri. La un moment dat în timpul procesului, Hoffman și Rubin au venit îmbrăcăți în robe de judecător, iar când li s-a cerut să-și dea robele jos, pe sub ele aveau uniforme de polițisti. Inițial, inculpații erau opt si nu sapte, deoarece procurorii au inhatat și un negru, membru al Panterelor Negre, un acuzat care nu are avocat și participă la proces încătușat și legat la gură. “Parcă e un proces din Honduras, nu din America”, spune avocatul apărării.

Actorul Frank Langella in rolul judecătorului Hoffman.

Un proces ca-n Kafka, politic, și nu penal

Procesul a fost cu totul și cu totul spectaculos și în realitate, și în film. Inculpații și avocatul lor, William Kunstler (Mark Rylance) l-au sfidat în mod deschis pe judecătorul Hoffman și pentru asta au primit nu mai puțin de 150 de acuzații pentru dispreț. Au mai primit și câte cinci ani de închisoare, însă după ce America s-a mai schimbat, au scăpat mai ușor. După povestea asta, unii au făcut carieră în politică sau au continuat să anime revoluții. Cel mai tare mi se pare tipul care a scris volumul “Fură cartea asta”, așa că din ea nu a mai rămas niciun exemplar. Unde mai pui că în anii ’80 s-a sinucis. Excelent film, cu final memorabil. MEMORABIL. Dar, despre asta nu va spun nimic, o să va surprindă. Cert este că, dacă ar fi rulat in cinematografe, finalul filmului ar fi ridicat sălile in picioare.

In pandemie, Netflix, “o barcă de salvare cu cabine de lux” pentru casele mari de producție

Inițial, filmul trebuia să fie lansat de producător, Paramount Pictures, însă drepturile de distribuție au fost vândute către Netflix din cauza pandemiei COVID-19. De altfel regizorul filmului, Aaron Sorkin a numit Netflix „ o barcă de salvare care vine, care are cabine de lux și un bufet”. Filmul a primit cinci nominalizări la cele 78 de premii Globul de Aur, inclusiv cel mai bun film – Dramă, și trei nominalizări la cele 27 de premii Screen Actors Guild. Sacha Baron a fost nominalizat la Globul de Aur și la Screen Actors Guild Award pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

Nota b365.ro: Antoaneta Dohotariu se uită mult la filme pentru noi și, în fiecare vineri, ne binecuvântează cu o cronică. Să nu le căutați disperați, le punem aici:

Cookies