”Dacă e democrație, democratic era să scoateți și supermarketul în stradă.” Prima zi cu ninsoare în București printre micii producători de legume alungați din piețe

30 nov. 2020
103 Afișari
”Dacă e democrație, democratic era să scoateți și supermarketul în stradă.”  Prima zi cu ninsoare în București printre micii producători de legume alungați din piețe

În topul aberațiilor pe tema Covid19 comise de autorități, una rămâne tare nedreaptă, adică total inechitabilă și injustă: închiderea piețelor agroalimentare din București și din toată țară, lucru în detrimentul micilor producători și al țăranilor. Oamenii îngheață în stradă, laolaltă cu fructele și legumele din vânzarea cărora trăiesc, în timp ce supermarketurile devin tot mai aglomerate.

În prima zi de ninsoare în București, termometrul arată un grad la ora 9. Peste drum de un mare supermarket din Piața Gemeni, țăranii și-au întins legumele, le expun direct pe cutii de banane. E frig și roșiile, castravețîi, pătrunjelul stau să înghețe. Numai țăran să nu fii pe vremea asta, numai în frig să nu fii obligat să stai că să supraviețuiești.

„De ce nu ați scos și supermarketul în stradă? Dacă ați fi vrut să fiți corecți, așa era corect…”

Unii își acoperă produsele cu pături, iar când vine cineva să cumpere, ridică pătura și arată ceapa și cartofii.

Robert Voicu, mic producător de legume: „Au vrut să ne scoată din piață și au reușit. Dar, eu nu plec acasă. Nu am nimic cu nimeni, dar nu pot să vând uitîndu-mă că peste drum bogațîi tot mai mult se îmbogățesc, iar săracii tot mai mult sărăcesc. De ce ei stau la căldură și câștigă din necazul nostru, în timp ce noi suntem pedepsiți și stăm afară? Puneți-va în locul meu, cum pot eu să vând aici uitîndu-mă că peste drum, ei sunt protejați? Cu ce am greșit noi? Ce ne deosebește de ei? Nu avem aceleași drepturi?”

Piețar: „Nu avem nimic cu supermarketul de peste drum, dar nu e corect ce se întâmplă.”

Maria, Ilfov: „Dacă ar fi vrut, ar fi găsit soluții că să rămână piață deschisă. Ar fi putut fi scoase geamurile laterale ale pieței, ar fi putut să decoperteze acooperișul, că e făcut din materiale ieftine. Ar fi putut să ne lase să organizăm noi fluxul la lume prin piață. Dacă cineva ar stă la intrare și ar da voie numai unui anumit număr de clienți să între, să zicem zece, altă ar fi treaba. Când vine al 11-lea îi zici ; „Stop, așteptați va rog,,, și tot așa, fără să se imbulzeasca la promoții de tigăi că în supermarket. Iar corona nu s-ar mai raspindi. Ar fi toată lumea mulțumită.  Dar nu au vrut, pur și simplu nu au vrut, va dați seama ce interese mari au ei și noi suntem mici.”

Ioana, Dâmbovița: „Nu avem nimic cu supermarketul  de peste drum, e democrație, fiecare are voie să vândă când și cum vrea. Așa și trebuie, dreptul la comerț e garantat, am voie să vîâd, ai și tu voie să vinzi, să circule marfă și să fie cît mai diversificată. Dar, dacă e democrație, de ce nu îi trimite și pe ei în stradă? Cu ce eram noi mai prejos decât ei în hala acoperită? De de nu coboară și ei în stradă cu tot magazinul, cu tot calabalâcul, să vadă cum e!? Adevărul este că e multă politică în treaba asta cu Covidul, multă politică și cei de sus țîn cu bogațîi că doar nu o să țină cu mine, o prăpădită care am muncit toată vara și toată toamna.”

Piața Obor rămâne deschisă cu premeditare

Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu a închis toate piețele din sector și le-a mutat pe caldarâm, mai puțin Piața Obor, care a primit avizul Direcției de Sănătate Publică. Tarabele au rămas în hala, dar fără geamuri pentru ca virusul să intre pe o parte și să iasă pe cealaltă, desigur.

Mihaiu a precizat că este preocupat de respectarea tuturor regulilor și a distanțării sociale și a declarat: „Piața Obor a dat dovadă de solidaritate. Măsurile implementate în ultimele zile au asigurat trasee de circulație mai libere și mai ordonate, păstrarea distanței și o siguranță suficient de mare încît să păstrăm piața deschisă. Pereții din hala nouă sunt de azi ridicați. Poliția locală patrulează prin toate piețele, se lucrează la lărgirea intrărilor către platforma de la piață Obor, s-a dovedit că se poate. Și va trebui să depunem acest efort împreună în fiecare zi, pentru sănătatea tuturor”.

Primarul a postat pe contul său de facebook imagini din Piață Obor.: „Ce m-a impresionat cel mai mult în această poveste e că atunci când povestea părea că nu se va putea rezolva în favoarea lor, majoritatea celor din piață au fost foarte înțelegători. Erau dispuși să își mute toată marfă afară peste noapte, să suporte frigul, să facă orice era nevoie că să continuăm în condiții de siguranță.”, a scirs  Radu Mihaiu.

Cookies