Dacă ai sărit de 30 de ani și încă mai stai cu mami și cu tati, cam ai o problemă. În București și nu numai, tinerii pleacă din cuibul părintesc când sunt ditamai găliganii

21 ian. 2021
161 afișări
Dacă ai sărit de 30 de ani și încă mai stai cu mami și cu tati, cam ai o problemă. În București și nu numai, tinerii pleacă din cuibul părintesc când sunt ditamai găliganii

Să ai barbă de popă și încă să mai stai cu părinții, ce viață monotonă. Să fii ditamai omul și să locuiești tot în casa lui mami și a lui tati, în camera ta plină de jucării vechi și de postere de acum 20 de ani. Ce deprimant! Și totuși, asta se întâmplă cu două milioane de tineri din România, arată un sondaj Eurostat. În București și în toată țara, tinerii pleacă de acasă la vârsta de 34 de ani, iar fetele la 25 de ani. 41% dintre tinerii români cu vîrsta cuprinsă între 25 și 34 de ani locuiau cu părinții în anul 2020.

În timp ce occidentalii și, în special, nordicii se cară rapid de acasă, încă de cum fac 20 de primăveri, tinerii români preferă să facă economii decît să stea cu chirie și amână cît pot ei de mult decolarea din cuibul părintesc. Pentru că vlăstarele noastre sunt altfel. Cei mai mulți tineri nu au stabilitate financiară, statul nu le oferă prea multe oportunități, dar nici ei nu se agită prea tare să se angajeze. De ce să fii interesat să lucrezi undeva unde nu câștigi bani mulți din prima? Mai bine te interesezi prin ce metode poți să te îmbogățești rapid. Ce rost are să îți cauți de lucru când n-ai încredere în ține, nu știi să faci mare lucru, nu ai experiență, nu ești pregătit profesional, și, poate că nici măcar nu știi să-ti faci un CV, să-ti urmărești scopul, să vrei să muncești, să îți iei viața în propriile tale mâini.

Dacă ești om mare și încă te ascunzi după fusta mamii îți pierzi stima de sine, avertizează psihologii

E mai simplu să rămîi acasă, chiar dacă asta duce la scăderea lipsei de sine și la ratare, de cele mai multe ori. Psihologii avertizează că este aproape bolnăvicios să rămâi cu părinții după ce ai sărit de 25 de ani, decizia îți poate afecta dezvoltarea emoțională și echilibrul vieții.

Este nesănătos și te afectează psihic, te simți inutil și nu ai nicio satisfacție. Suntem făcuți să construim, să realizăm, să evoluăm, să fim pe cont propriu. La noi, 40% dintre tineri locuiesc cu părinții iar codependența asta nu face decât să-i facă să stagneze și să se simtă neimportanți și nerealizați. Mai există și Generația bumerang, fenomenul se referă la acei tineri care pleacă la studii sau își găsesc de lucru și se mută din casa părintească, însă pentru mulți independența se termină rapid din cauza lipsei banilor. Atunci, se întorc la părinți și asta înseamnă eșec, iar sentimentul pierderii este întotdeauna greu de gestionat. Mai ales că unii părinți pot să aibă 60-65 de ani și poate că doresc să își trăiască a două tinerețe. Întoarcerea copiilor acasă inseamnă că meseria de părinte nu se termină niciodată. De aceea, în unele cazuri, Boomerang youngster duce la tensiune în familie, la conflicte. Părinții români ar trebui să își încurajeze mai mult copiii să fie independenți, să se gîndească la viitor”, ne-a declarat Anisia Stănescu, psihoterapeut.

Două fiice împreună cu tatăl lor
„Suntem făcuți să construim, să realizăm, să evoluăm, să fim
pe cont propriu.”, spune psihologul Anisia Stănescu

Peste 100 de mii dintre șomerii cu vîrstă sub 25 de ani nu au lucrat niciodată

Rezultatele aceluiași sondaj Eurostat arată că în ansamblu, 34% dintre adulții cu vârstă cuprinsă între 18 și 34 de ani, care locuiesc împreună cu părinții lor sau care se mută temporar din cauza condițiilor economice, spun că viața alături de părinți a imbunatit relația cu aceștia. Doar 18% au spus că relația lor s-a înrăutățit, iar 47% spun că mutarea nu a produs nicio schimbare. Peste 100.000 dintre șomerii cu vîrstă sub 25 de ani nu au lucrat niciodată (potrivit datelor Tempo Online).

În anul 2019, ponderea tinerilor între 25 și 34 de ani care locuiau cu părinții a variat la statele membre ale UE de la mai pu56,4% în 20180, Grecia (57,8%) și Croația (62,0%).

Trei fete zâmbind ți ținându-se în brațe
Mai mult de o treime din cei care se mută înapoi acasă spun că relația lor cu părinții s-a îmbunătățit, potrivit Eurostat

Suedezii, campioni la mutatul de-acasă

Părăsirea casei părintești este influentată de orașul în care studiază tinerii, de nivelul lor de independență financiară, de condițiile pieței muncii, de accesibilitatea locuintelor, dar și de particularitățile culturale. În medie, tinerii din UE au părăsit casa părintească la vârstă de 26 de ani, cel mai devreme suedezii (la 17,18 ani), danezii (21 de ani) precum și luxemburghezii (la 20 de ani). De asemenea tinerii care au plecat de acasă înainte de vîrsta de 25 de ani sunt din Estonia (22 de ani), Franța (23 de ani), Germania și Olanda (21 de ani).

În toate statele UE, femeile au avut tendința de a părăsi casa părintească mai devreme decât bărbații. Semn că fetele au un gust mai mare pentru independență, sunt mai motivate și mai ambițioase și chiar își doresc să reușească ceva în viață. Să fie pe cont propriu și să nu dea socoteală nimănui.

Portretul unei mame împreună cu fiica sa
Fetele pleacă, în medie, mai devreme decât băieții de-acasă
Cookies