„DA, așa se face când dai peste o mașină parcată pe trotuar!” vs „NU, ăsta e vandalism” – o situație frecventă în București, o imagine și două tabere vehemente

18 oct. 2023
1992 Afișari
"DA, așa se face când dai peste o mașină parcată pe trotuar!" vs "NU, ăsta e vandalism" - o situație frecventă în București, o imagine și două tabere vehemente | Sursa foto: Ai parcat ca un bou București/Facebook

În București încă se întâmplă des să dai peste câte o mașină parcată (parțial sau chiar cu totul) pe trotuar, mașini care îi forțează pe pietoni să meargă pe șosea sau să facă te miri ce slalom prin boscheți. Aceasta este o realitate a vieții de zi cu zi din oraș, aceasta este premisa zero a articolului de față.

E drept, de când primăriile de sector au început campanii – unele foarte susținute – de ridicare a mașinilor parcate aiurea, străzile s-au mai eliberat, dar nici pe departe nu se poate spune că parcarea pe trotuar ar fi dispărut din București. Există din plin, și sunt sute de străduțe pe care chiar prosperă.

Mașina parcată pe trotuar, una din marile probleme ale pietonilor din București

La bere cu prietenii sau pe internet, subiectul „mașina parcată pe trotuar” rămâne un subiect foarte prezent și cu mare potențial de dezbatere. Există grupuri de Facebook dedicate obișnuințelor într-ale parcării prin Capitală, iar preferatul nostru este „Ai parcat ca un bou București”, acolo unde oamenii fac, practic cotidian și în timp real, o radiografie a felurilor extreme în care se parchează.

Aici am descoperit, de altfel, și imaginea de mai sus, care a generat o mare desbatere, cu două tabere: una pro, alta contra unei asemenea soluții, în situația în care mașina parcată blochează trotuarul sau, cum e cazul de față, întrarea într-o curte de școală. Imaginea nu e din București, dar a stârnit dezbateri aprinse printre membrii comunității dedicate felului în care se parchează în București.

Poziția autorului postării pare destul de clară:

Cam așa trebuie procedat când sunt blocate trotuare ,treceri pt pietoni! În poză, mașina bloca intrarea în școală.

O mașină parcată pe trotuar încinge spiritele pe internet

În comentarii, taberele s-au conturat destul de repede. Este, pe de-o parte, tabăra celor care susțin că așa merită șoferul care și-a lăsat mașina fix în poarta școlii:

Foarte bine au făcut!

Poate trece și vreo profesoara cu pantofi cu tocuri cui…

Eu călcam fix pe parbriz, cu toate cele 75 kg ale mele

În același timp, există bucureșteni care cred că nu asta e soluția, că parcarea pe trotuar e „doar o contravenție”, în vreme ce eventualele stricăciuni duse mașinii sunt ceva mult mai grav.

Distrugere, vandalism, plângere penală. Aici e contravenție, nu e nimeni în măsura să decidă cum îl pedepsește.

Așa arată un dosar penal pentru vandalism.

Și comentariile, într-un fel sau altul, curg cu zecile:

Doar în țara asta victima este vinovată în final. Prostul a parcat cum a parcat, știm foarte bine ca dacă suni la poliție nu vine imediat, copiii aia aveau ore. Deci, ce aveau de făcut, sa aștepte un prost in fata mașinii 3 ore sau pâna venea poliția, nu?

Una peste alta, articolul 72 din OUG  nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă. Adică parcarea pe trotuar.

Amenda minimă pentru parcare neregulamentară este, în 2023, de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Plus două puncte de penalizare pentru șoferul care a parcat aiurea.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies