Într-una din serile trecute, o bucureșteancă l-a întâlnit la metrou pe acest cuțu prietenos, care se plimbă cu trenul și pe care l-a crezut pierdut. Drept urmare, a publicat o fotografie cu cățelul în comunitatea „Câini pierduți – București”, cu gândul că, dacă e rătăcit, stăpânul va afla de soarta lui:
S-a urcat la Nicolae Grigorescu și a coborât la Timpuri Noi. E prietenos și miroase pe toată lumea.
Imediat, oamenii au început să discute online despre cățel. În linii mari, s-au distins două curente: cei care credeau că este un cățel abandonat și își exprimau indignarea față de așa potențială faptă și, surpriză, cei care păreau că îl cunosc bine de ceva vreme. Un bucureștean spune:
Este al unui domn care merge cu metroul și îl lasă liber. Sigur era și el în metrou cu câinele, asta e ruta lor zilnică.
Curând, alt membru al comunității întărește povestea:
Nu cred este singur. Pare a fi același cățel cu stăpân care se urca în metrou aproape zilnic și de fiecare dată fără zgardă. Stăpânul rămâne pe loc (l-am văzut numai in ultimul vagon), iar cățelul se plimba pe distanta de aproximativ 3 vagoane, după care revine la stăpân și coboară împreună.
Și alți bucureșteni completează cu detalii:
Da, este un domn înalt, care vorbește mai tare, așa.
Din toată povestea cu acest cuțu care se plimbă cu metroul, două sunt concluziile simpatice.
Prima e că a devenit ceva obișnuit să vedem animăluțe prin mijloacele de transport în comun din București, care sunt ceea ce se cheamă „pet friendly”, deci ai voie să călătorești și cu pisica, și cu cățelul, și cu porumbelul (desigur, respectând regulile companiilor de transport)
A doua e că bucureștenii chiar se dovedesc in fiecare zi iubitori de animale. Nu numai că unul din doi bucureșteni are animal de companie, dar când să rătăcește vreun blănos sau dispare vreo mână, oamenii se mobilizează cu zecile, sutele și, uneori, cu miile pentru a rezolva problema.
Sigur, mai sunt pași de făcut. În București, de exemplu, e încă o mare lipsă de spații amenajate în care să poți să îi lași liberi (țarcuri pentru câini). Și, după ce că sunt foarte puține, cele care există nu prea sunt bine întreținute și sunt cat o debara;
De asemenea, sunt încă foarte multe locuri din oraș unde nu ai voie să intri cu câini, locuri în care în alte țări nu-i nicio problemă să fii însoțit de cățel (în București, e un singur mall care îți permite accesul cu animalul de companie.)