Cutremur simţit la Bucureşti. Ce faci în caz de seism?

de:
01 mai 2011
0 Afișari
Cutremur simţit la Bucureşti. Ce faci în caz de seism?

Seismul a avut loc la ora 05:24.  El s-a produs la o adâncime de 150 de kilometri, în zona Vrancea, la o distanţă de 136 de kilometri de Bucureşti. Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului de Fizica Pământului, a declarat la Realitatea tv că e posibil să existe replici, dar mici, de aproximativ 4 grade, şi nu foarte multe. Astfel de  cutremure, de peste 5 grade, apar la o distanţă de aproximativ doi ani în România. Specialiştii spun că era firesc să apară o astfel de descărcare seismică, deoarece nu mai avusese loc un cutremur important de destul de mult timp, din aprilie 2009.

Un ghid lansat de Prefectura Capitalei, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ne învaţă cum să ne comportăm în caz de cutremur:

Capitolul „În timpul cutremurului” pune accent pe păstrarea calmului populaţiei. “Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. Panica poate produce victime. Încercaţi să liniştiţi copiii, persoanele în vârstă. RĂMÂNEŢI ÎN INTERIOR – de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube”, se arata in document. Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă, sau sub o grindă, îndepărtaţi-vă de geamuri, sobe, mobilier înalt, nu staţi sub lustre. Acoperiţi-vă capul şi faţa cu mâinile. Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva minute pentru a vă orienta.

Sectiunea “Dupa Cutremur” subliniază, între altele, şi riscul la care este supusă o persoana grav rănita, prinsă de dărâmănturi, în cazul în care este mişcata de cineva necalificat. “Nu încercaţi să mişcaţi persoanele grav rănite decât dacă viaţa le este pusă în pericol sau dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte rapid. Dacă este absolut necesar să mişcaţi o persoană în stare de inconştienţă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul, spatele şi membrele fracturate. Fiţi pregătit pentru eventualele replici ale cutremurului”, avertizeaza Prefectura Capitalei.

Ultima parte, intitulata “Kit-ul de supravietuire” subliniaza importanta unui pachet cu produse si obiecte pe care trebuie sa le aveti la indemata in caz de cutremur.

Citeşte şi 6.500 de bucureşteni ar muri, în cazul unui cutremur ca cel din 77

Cookies