Cutremur puternic de magnitudine 7,3 în Noua Zeelandă. Alertă de tsunami lansată instantaneu

04 mart. 2021
907 Afișari
Cutremur puternic de magnitudine 7,3 în Noua Zeelandă. Alertă de tsunami lansată instantaneu

Un cutremur puternic cu magnitudinea 7,3 a lovit astăzi coasta Noii Zeelande și a declanșat imediat avertismente cu privire la un posibil tsunami. Neozeelandezilor de pe coasta Insulei de Nord li s-a spus să fugă spre uscat sau spre pământ, dacă au simțit un tremur „lung sau puternic” în primele ore ale zilei. Valurile de tsunami erau posibile la mai puțin de 180 de mile de la epicentrul cutremurului.

Cutremurul a fost detectat și măsurat inclusiv de United States Geological Survey – Centrul American de Măsurători Geologice. S-a produs la o adâncime de șase mile pe coasta Insulei de Nord a Noi Zeelande, cu puțin înainte de 2.30 dimineața, ora locală.

Agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Noua Zeelandă a anunțat că „evaluează dacă seismul a creat un tsunami care ar putea afecta insula. Dar avertismentul oficial a fost lansat și rămâne valabil: „Oricine din apropierea coastei care a simțit un cutremur LUNG sau PUTERNIC ar trebui să se deplaseze IMEDIAT la cel mai apropiat teren înalt, sau cât mai departe în interiorul țării”

Cutremurul de 7,3 din Noua Zeelandă, așa cum l-au simțit localnicii

Localnicii de pe Insula de Nord descriu „o zdruncinătură foarte îndelungată, persistentă” care a făcut să pârâie casele într-un fel de tremur general care a durat un minut. Ca termen de comparație, cutremurul din 1977 din România a durat 55-57 de secunde. Deocamdată, nu sunt informații despre eventuale victime.

Sunt așteptate inundații masive în estul coastei, de la Cape Runaway la Tolaga Bay.

Noua Zeelandă a marcat recent aniversarea de 10 ani a cutremurului din Christchurch din 2011, care a ucis 185 de oameni și a distrus părți mari ale orașului.

Iar luna aceasta se împlinește un deceniu de la cutremurul din Pacific care a declanșat un tsunami devastator care a dus inclusiv la dezastruului nuclear de la Fukushima.

2011: Cutremurul din largul coastelor nipone a fost urmat de un tsunami uriaș și devastator

 

Cookies