Curtea Veche – Palatul Voievodal din Centrul Vechi- va fi restaurată de Primăria Capitalei

de:
26 mart. 2015
51 Afișari
Curtea Veche - Palatul Voievodal din Centrul Vechi- va fi restaurată de Primăria Capitalei

Primăria Municipiului București va restaura, din bugetul propriu, Curtea Veche – Palatul Voievodal din Centrul Vechi al Bucureștiului. Indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru această lucrare au fost supuși votului Consiliului General al Municipiului București, în şedinţa de joi, iar proiectul a fost aprobat.

Conform indicatorilor tehnico-economici prezentați de Primăria Generală, lucrările ar urma să coste 46,34 milioane lei, inclusiv TVA. În proiectul de buget pentru 2015 al Primăriei Municipiului București sunt prevăzuți însă doar 500.000 de lei pentru studii de fezabilitate, consultanță și execuție. Lucrarea este proiectată de către o asociere de firme, a cărei lider este S.C. SYNERGETICS CORPORATION S.R.L.

Conform Expunerii de motive prezentate de Primăria Generală, „Ansamblul medieval zona Palatului Voievodal „Curtea Veche” reprezinta o adevarata insulă urbană încadrată în Centrul Istoric al Municiplului Bucuresti, delimitat de străzile Franceză, Șelari, Șepcari, Covaci, Soarelui, este in imediata vecinatate a Bisericii Sf. Anton si a Hanului lui Manuc.” 

Imobilul este amplasat in Zona protejata 26a — Nucleul comercial traditional — zona Lipscani, unde este prevazut un grad maxim de protectie a valorilor arhitecturale — urbanistice, istorice si de mediu natural existent.

lstoricul monumentului incepe cu întemeierea unei mici citadele — o Cetate a Dâmboviței, o așezare stabilă pentru oșteni care a devenit in timp reședința periodică a domnitorului. Istoria Curții Vechi se intinde pe o perioada cuprinsă între secolul XIV si jumătatea sec. XVIII, timp in care a parcurs 10 etape de evolutie, in stransa legatura cu evolutia orasului.

In prezent, portiunea din Vechiul Palat Voievodal degajata, restaurata si partial reconstruită pana in anul 1972 este alcatuita dintr-un corp cu pivnite acoperite in terasa circulabila, corp ce se desfasoara pe patru travei acoperite cu bolti cilindrice si arce dublouri care se sprijina pe
masive de zidarie. In partea de est a corpului se mai pastreaza trei travei ale fostului palat aflat în diferite stări de conservare. In zona de nord se pastreaza ruinele fostei „bai turcesti”, alcătuită dintr-un subsol acoperit cu bolta cilindrica si protejat de un acoperiș provizoriu. In plus, pe acestea s -au mai pastrat sub forma de ruină un set de ziduri care marcheaza conturul fostului palat voievodal. Ruinele sunt amplasate in general in spatii deschise, fie în curti interioare.

Proiectul are ca scop, în afara restaurarii și consolidării, si functionalizarea și punerea in valoare a vestigillor. Proiectul recomandă o serie de intervenții absolut necesare vestigiilor, unele directe, cu rol de asigurare a integritatii si stabilitatii structurii, altele indirecte, cu rol de a inlatura factorii care pun in pericol starea monumentului. Lucrarile care se vor întreprinde la acest obiectiv sunt structurate în trei obiecte: Muzeul Palatul Voievodal „Curtea Veche”, amenajari exterioare si branșamente. 

Toate acestea au rolul de a asigura un spatiu muzeal de calitate si divers in care se vor regăsi: spatii expozitionale cu caracter temporar si permanent, spatii multifunctionale intrunirilor și manifestarilor culturale, spatii administrative (birouri), spatii tehnice necesare asigurării climatizării, spatii de depozitare materiale arheologice, hol principal de acces, cafenea, magazin. 

Ansamblul medieval 

Curtea Veche este prima curte domnească din București, a devenit nefuncțională după incendiul din 1718, care a distrus întregul București și după cutremurul din 1738. Întreaga Curte Domnească era formată dintr-un palat – Palatul Voievodal, o biserică – Biserica Buna Vestire, cunoscută ulterior sub numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de recepție, cancelariile domnești, grajduri și grădini. Nu se cunosc prea multe detalii despre întemeietorul curții, dar conform opiniei cercetătorilor care au studiat istoria Bucureștiului, curtea pare a fi construită de către Mircea cel Bătrân, undeva la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului a XV-lea. După cele două calamități din secolul al XVIII-lea, care au distrus curtea și clădirile aferente, a fost construită o nouă curte domnească, Curtea Nouă. În prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat și un muzeu, Muzeul Curtea Veche.

Cookies