ARHIVA B365

Curtea Supremă: Alianţa USD nu poate fi înfiinţată

Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că alianţa nu poate fi înfiinţată, informează Mediafax.

ICCJ a dezbătut miercuri contestaţia făcută de Partidul Conservator (PC) şi Partidul Social Democrat (PSD) împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) prin care instituţia a respins recent înfiinţarea alianţei USD, pe motiv că are denumirea coaliţiei USD din 1996.

În şedinţă, atât avocaţii, cât şi procurorul au cerut anularea deciziei BEC şi înfiinţarea alianţei USD.

Potrivit articolului 69 din Legea nr. 33/ 2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, „judecarea de către instanţe a întâmpinărilor, a contestaţiilor sau a oricăror altor cereri privind procesul electoral se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanţa preşedinţială, cu participarea obligatorie a procurorului”.

După pledoariile avocaţilor, procurorul prezent la şedinţă a susţinut că actuala lege, respectiv Legea nr. 33/ 2007, permite înfiinţarea alianţei USD şi că motivul avut în vedere de BEC de respingere este unul eronat.

Potrivit procurorului, la luarea deciziei, BEC a avut în vedere o coaliţie politică aşa cum era era definită de legea de la acea vreme şi nicidecum o alianţă aşa cum este prevăzută în Legea nr. 33/2007.

Procurorul a mai spus că „nu se poate face confuzie privind coaliţia USD din 1996 care a fost înfiinţată la acea vreme cu scopul de a participa la alegerile naţionale în vreme ce alianţa USD din 2014 vizează înfiinţarea pentru participarea la alegerile europarlamentare”.

Astfel, procurorul a arătat că trebuie admise contestaţiile PSD şi PC şi, pe fond, înfiinţată alianţa USD.

Avocaţii celor două formaţiuni politice contestatoare au susţinut, la rândul lor, că decizia BEC prin care s-a respins înfiinţarea USD are un fundament greşit. Ei au menţionat, printre altele, că alianţa din 1996 a dispărut la fel ca şi partidele ce au format-o, inclusiv prin radierea din registrul partidelor politice.

Astfel, avocaţii au arătat că BEC le-a îngrădit partidelor un drept de folosinţă al numelui alianţei care, odată cu dispariţia vechii coaliţii, „a fost aruncat într-un soi de spaţiu public”, astfel că poate fi refolosit în orice moment.

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC.

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button