Acces liber în curtea școlilor și după program. Proiectul a trecut de Camera Deputaților

22 dec. 2021
211 Afișari
Acces liber în curtea școlilor și după program. Proiectul a trecut de Camera Deputaților
„Curtea școlii aparține copiilor și după program”. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților

Proiectul de lege prin care celor mici, dar și tinerilor si adulților, li se va permite acces liber în curtea școlii chiar și după terminarea programului sau în vacanțe a fost adoptat de prima cameră a Parlamentului. Prin acest proiect de lege se dorește încurajarea sportului și miscării.

Inițiativa legislativă „Curtea școlii aparține copiilor și după program”, ce privește accesul copiilor și al tinerilor în curtea școlilor după ce se termină programul, a fost adoptată marți de Camera Deputaților. Inițiatorul acestui proiect, Tudor Pop a declarat că este important pentru cei tineri să aibă acces la un loc unde să facă sport și care să le fie cât mai la îndemână. Inițiativa merge la Senat, care este cameră decizională, un ultim pas pentru a intra în vigoare.

Ce prevede proiectul

Inițiativa subliniază dreptul copiilor, adolescențiilor sau chiar a adulților, de a utiliza curtea școlii indiferent dacă acest lucru se petrece în timpul programului, în zilele de weekend sau în vacanțe.

În completarea acestui proiect de lege, Tudor Pop a depus, de asemenea, un amendament ce privește înființarea unui Fond Național de Reabilitare a Terenurilor de Sport Neacoperite din Școli si din Licee. Acesta subliniază importanța asigurării unor condiții bune pentru copii, astfel încât aceștia să poată desfășura activități sportive în deplină siguranță atât pe parcursul programului de școala, cât și în arara acestuia.

În România, copii nu fac mișcare

La momentul actual, România se afla între ultimele state din Uniune Europeană când vine vorba de practicarea sporturilor și a mișcării. Mulți români susțin că printre motivele pentru care nu practică sport, se află și lipsa locurilor unde să poată desfășura astfel ce activități.

Sedentarismul și lipsa unei alimentații bune duc la creșterea ratei de obezitate în rândul copiilor. La nivel mondial, obezitatea în rândul copiilor a crescut de 10 ori în ultimele patru decenii.

În România, studiile pe acestă temă nu sunt foarte numeroase fapt ce face ca acestă problemă să fie trecută cu vederea. Un studiu efectuat în 2015, arăta că 25% din copiii cu vârste între 7 și 9 ani, aveau probleme cu greutatea.

În zilele noastre, în marile aglomerări urbane, cei mici nu prea mai au unde să facă mișcare sau sport. Faptul că școlile sunt încuiate pe parcursul weekend-ului sau în vacanțe nu ajută la acest lucru, iar prin acest proiect de lege – ce le permite să intre în curtea școlii indiferent de zi – se încurajează practicarea sportului.

 

 

 

Cookies