Curtea de Conturi: Flori şi arbori cumpărate la preţuri exorbitante de mai multe primării de sector

de:
08 ian. 2016
4 Afișari
Curtea de Conturi: Flori şi arbori cumpărate la preţuri exorbitante de mai multe primării de sector

Un exemplu oferit de Curtea de Conturi datează din perioada 2007-2008, cand Primaria sectorului 3 a platit pentru un tei circa 2.500 lei. Sume uriase au fost cheltuite nejustificat si pentru locurile de joaca din parcuri, informeaza Hotnews.ro.

Inspectorii Curtii de Conturi au constat ca o parte dintre firmele cu care primariile au incheiat contracte pentru intetinerea spatiilor verzi nu produc aceste plate, ci le cumpara de la producatori, dar le vand mult mai scump Primariei. 

„Asa cum rezulta din verificarile efectuate de ANAF la o parte din societatile care deruleaza contracte de amenajare si intretinere spatii verzi, acestea nu sunt producatoare de material   dendro-floricol, materialele comercializate fiind achizitionate de la producatori interni sau importate, situatie in care preturile achitate sunt mult mai mari fata de cele de achizitie de la producatori (si de 20 de ori in unele cazuri)”, se arata in Auditul Curtii de Conturi.

O constatare halucinanta a Curtii de Conturi se refera la adaosurile practicate de furnizori si acceptate de unele primarii de sector. Adaosurile au ajuns la 2.483% in cazul unor crizanteme pe care o primarie de sector a platit 310 lei/bucata, desi furnizorul primariei le cumparase de la producator cu 12 lei/bucata. Adaosuri uriase, de 418%, au fost constatate si la cumpararea de trandafiri (achizitionati cu 5,5 lei bucata si revanduti primariei cu 28,5 lei/bucata).

O alta constatare a Curtii de Conturi este ca o parte dintre arborii plantati s-au uscat sau au fost furati, imediat dupa plantare.

„In Sectorul 3, urmare a verificarilor si inspectiilor pe teren, au fost intocmite mai multe procese verbale de catre inspectorii responsabili de zona, prin care s-a constatat uscarea sau degradarea  materialului dendrologic plantat sau furtul acestuia. Astfel, in cursul anului 2012 a fost semnalata degradarea unui numar de 89.158  arbusti,  in  valoare  de 4.4 milioane lei si furtul a 11.522 plante in valoare de aproximativ 962.000 lei. In  fapt, Sectorul 3 a plantat in anul 2012, printre altele, arbusti taxus baccata, arbusti ligustrum si arbusti hibiscus (in cantitati de ordinul zecilor de mii si chiar a sutelor de mii de bucati) in conditiile in care in anii anteriori acestia s-au uscat in foarte mare parte”, se arata in Auditul Curtii de Conturi.

„Suma platita, doar pentru achizitionarea de flori, arbori si arbusti (fara cheltuielile de ingrijire a materialului dendrofloricol), de catre Sectorul 3 in anii 2011 si 2012 (cand primar era Liviu Negoita, PDL) a insumat 39.514.000 lei, rezultand astfel ca Sectorul 3 a dovedit o vadita lipsa de responsabilitate si dezinteres fata de banii contribuabililor”, potrivit documentului.

Si in sectorul 6 este o situatie similara. Cele mai mari distrugeri au fost constatate la arbustii Thuja: din cele 5.000 fire plantate au fost  gasite pe teren  doar 1500  fire, paguba reprezentand  un  procent  de 70%  din cantitatea plantata in anii 2013-2014 (primar Rares Manescu, PNL) si la arborii Acer, la care procentul distrugerilor si furturilor, pe o perioada de doi ani, a fost de 88,8%. 

La Sectorul 4, in anul 2010 (primar Cristian Popescu Piedone) s-au constatat plante perene si rulouri de gazon in valoare de 354.000 lei care nu au fost gasite de auditori pe amplasamente, conducerea entitatii motivand ca acestea fie au fost furate, fie s-au uscat.

Tot la Sectorul 4 s-a constatat efectuarea unei investitii privind amenajari peisagistice efectuate in  anul 2008 (primari Adrian Inimaroiu – PNL si Cristian Popescu Piedone – PC) in valoare de 263.000 lei, cu receptii finale in 2009, care au fost inlocuite total in 2009 urmare lucrarilor de ¬modernizare¬ efectuate de SC ADPP 4 SA, in baza comenzilor lansate de Sectorul 4. 

O situatie similara cu cea prezentata mai sus s-a constatat si la Sectorul 1, unde spatiile verzi amenajate de Administratia Domeniului Public au fost deteriorate in proportie de peste 50% cu ocazia lucrarilor de reabilitare a sistemului rutier pe Bd. C-tin Prezan si Bd. Aviatorilor, fara ca firmele care au produs deteriorarile sa aiba obligatia aducerii la starea initiala a suprafetelor verzi.

Mai multe detalii,  pe Hotnews.ro.

Cookies