ȘTIRI

Cum să furi 5 milioane de lei și să scapi nepedepsit: Biblioteca Metropolitană din București

Curtea de Conturi a stabilit că Biblioteca Metropolitană a cheltuit ilegal suma de 5.019.000 lei în 2012. În plus, Curtea de Conturi a constatat abateri financiar-contabile de 169.000 lei.  

Mai mult, Curtea de Conturi a constatat că pentru unele dintre faptele săvârșite la Biblioteca Metropolitană există indicii că au încălcat legea penală

Astfel, Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, mult mai mari decât cele de pe piața internațională de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin, dar și de la organizatia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, asociație al cărui președintele este, de la înființarea ei, directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane.

Conform Curții de Conturi, suma nejustificată plătită de către Biblioteca Metropolitană București, doar în acest caz, este de 2.786.692 lei. Reprezentanții Curții de Conturi scriu în raport că aceste nereguli descoperite la Biblioteca Metropolitană sunt fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale.

Biblioteca Metropolitană a făcut, conform Curții de Conturi, alte cheltuieli nelegale de 2.148.819 lei, prin achiziția de servicii de turism și conexe, precum și servicii de reuniuni și conferințe, pentru „Simpozionul Cartea, România, Europa” și „Școala de vară”. Aceste achiziții au fost făcute fără aprobarea primarului general și fără documente care să le justifice. Conform Curții de Conturi, pentru aceste fapte există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale. 

Plățile nelegale au fost efectuate către S.C. C.B.M. INTERNAȚIONAL EXIM SRL – Agenția de turism CBM TRAVEL ( servicii de cazare la hotel, servicii de restaurant, servicii de transport intern, servicii de transport extern, alte servicii legate de organizarea de reuniuni și conferințe). Nu există documente justificative care să probeze faptul că serviciile în fapt au fost prestate, conform raportului Curții de Conturi.

Fosta șefă a Institutului de Studii Orientale (în prezent Centru de Studii Euroasiatice şi Afroasiatice) – institut aflat în subordinea bibliotecii – Rodica Pop, declara, într-un interviu acordat B365.ro, că Florin Rotaru organiza simpozioane anuale unde chema nume mari din domeniul cercetării. Potrivit cercetătoarei, Florin Rotaru făcea cheltuieli nejustificate pentru aceste simpozioane. Mai exact, chema cercetătorii cu soții/ soțiile lor, le plătea drumul și cazarea acestora, invitații veneau cu business class și stăteau la hoteluri de cinci stele. În plus, Rotaru plătea cercetătorilor excursii de mii de euro în țară. Cercetătoarea povestea și că soția directorului Florin Rotaru, angajată tot la Biblioteca Metropolitană, efectua și ea călătorii în străinătate plătite de instituție.

În plus, Biblioteca Metropolitană a făcut o plată nelegală de 79.758 lei pentru prestări de servicii și lucrări neefectuate.

Plata nelegală pentru aceste servicii a fost făcută, conform raportului, către firma RESPECT INVEST S.R.L.. Majoritatea lucrărilor din Biblioteca Metropolitană au fost realizate de firma RESPECT INVEST S.R.L., administrată de un apropiat al directorului Rotaru, Viorel Georgescu. Lucrările erau încredinţate direct, fără licitaţie, directorul BMB având grijă ca orice lucrare să se încadreze sub suma de 15.000 de euro. Chiar dacă erau realizate lucrări de anvergură, cu același profil, ele erau împărțite în lucrări mai mici și date firmei spre executare prin achiziție directă

Curtea de Conturi a mai constat că biblioteca nu a respectat principiile economicității și eficienței în utilizarea fondurilor publice, pentru că a achiziționat servicii de mentenență preventivă în valoare totală de 168.682 lei.

Întreg raportul întocmit de auditul financiar al Curții de Conturi, care conține toate ilegalități dovedite la bibliotecă, dar și măsuri luate, poate fi citit AICI

Florin Rotaru s-a lăudat de multe ori că este prieten cu Sorin Oprescu şi că, din această cauză, nu se teme de anchete. Mai mult, în mijlocul unei anchete demarate de Primăria Capitalei la Biblioteca Metropolitane la începutul anului trecut, ancheta care vizează numeroasele ilegalităţile de care directorul instituţiei, Florin Rotaru, era acuzat, Sorin Oprescu, primarul general, a decis să-i prelungească mandatul directorului cu încă şase luni.

Până la urmă, Rotaru a fost demis, dar Primăria Capitalei nu a făcut plângere penală pentru pierderile înregistrate.

După ce a anunțat că directorul Florin Rotaru va fi demis, Sorin Oprescu a declarat, pentru B365.ro: „Am anunțat organele abilitate, am dat dosarul mai departe. Ei vor decide dacă-l vor acționa în instanță. Comisia de Disciplină a Primăriei Capitalei analizează dosarul”.

După apariția raportului Curții de Conturi, repoterii B365.ro au trimis o solicitare Primăriei Capitalei, în care au întrebat dacă Primaria Capitalei va depune o plângere penală împotriva lui Florin Rotaru, având în vedere prejudiciul
adus instituției. Reprezentanții PMB au răspuns: „In ceea ce priveste cheltuielile nejustificate în sumă de 2.787.000 lei, efectuate pentru achiziţionarea unor cărţi şi publicaţii, consemnate în Raportul Curţii de Conturi, conducerea actuală a Bibliotecii Metropolitane a Municipiului Bucureşti va lua măsurile legale care se impun, în vederea cuantificării, înregistrării şi recuperării prejudiciului constatat”.

Actuala directoare a Bibliotecii Metropolitane, Râpeanu Anca, a declarat, pentru B365.ro, că nu poate spune, momentan, dacă BMB va face plângere penală împotriva lui Rotaru, deoarece: „Suntem in prezent in etapa de pregatire pentru cuantificarea si inregistrarea prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi. Pana la finele lunii se va stabili o comisie interna care va analiza situatia achizitiei de carte veche/rara pe ultimii 3 ani, urmand sa luam masurile legale ce tin de competenta Bibliotecii Metropolitane Bucuresti sau, dupa caz, sa inaintam propuneri de analiza catre institutiile care au competenta, in functie de rezultatele cercetarii interne. Pana nu incheiem aceasta faza de analiza interna nu va voi putea raspunde la intrebare”.

Conform unui răspuns furnizat de DNA, Florin Rotaru nu are calitatea de suspect / învinuit sau inculpat în vreun dosar penal.

Alți vinovați, din Primăria Capitalei

Unul dintre numele care apare în raportul Curții de Conturi este al Irinei Bologa, șefa Serviciului Cultură din cadrul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Capitalei. Ea făcea parte din comisia de evaluare și achiziție a Bibilotecii Metropolitane București și avea patru contracte de consultanță încheiate cu instituția.

Având în vedere neregulile și ilegalitățile pe care Curtea de Conturi le-a constatat la capitolul achiziție de carte a bibliotecii, Irinei Bologa, dar și celorlalți membri ai comisiei, le-au fost solicitate note de relații. Bologa a precizat: „nu am participat la nici una dintre comisisiile de achiziție cărți și publicații, ci doar am semnat, confirmând primirea documentului întocmit și semnat de către membrii Comisiei, pentru monitorizarea derulării unei proceduri în acest sens, fapt ce există consemnat și în declarațiile tuturor membrilor Comisiei și a secretarului Comisiei în cadrul unui audit din 2013”.

Curtea de Conturi a concluzionat, însă, că Irina Bologa omite cu bună știință existența a patru contracte de consultanță încheiate cu biblioteca. Aceste contracte aveau ca obiect: primele două acordare asistenței verbale constând în consultanță, îndrumare și asistență operaținală și celelalte două consultanța de specialitate în domeniul achizițiilor publice și a managementului proiectelor. Irina Bologa a fost remunerată pentru activitățile prestate cu suma totală de 18.000 de lei.

Irina Bologa s-a aflat în conflict de interese, legea stipulând că „Funcționarul public este în conflict de interese dacă se afla în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial”. Deoarece Irina Bologa a avut și are calitatea de funcționar public în cadrul Primăriei Capitalei, ea a încalcat legea, care spune că „Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activitati, remunerate sau neremunerate, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice” ( Legea nr. 161/2003). Această acțiune este prevăzută ca abatere disciplinară în Statutul funcționarilor publici”.

Aceste lucruri au fost dezvăluite și de ancheta făcută de Direcției de Audit Public Intern din cadrul Primăriei Capitalei la Biblioteca Metropolitană, anchetă în urma căreia directorul instituției, Florin Rotaru, a fost demis. Totuși, Irina Bologa ocupă și acum aceeași funcție în cadrul PMB, de șefă a Serviciului Cultură din cadrul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button