ARHIVA B365

Curtea de Apel confirmă mandatul de arestare pentru Radu Nemeş. Acesta va sta 30 zile la închisoare

Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti (CEB) nu este însă definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.
Radu Nemeş, cercetat în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţia sa Diana Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, a fost extrădat din SUA şi dus, joi, la CAB, pentru confirmarea mandatului de arestare emis pe numele lui în 2012.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Radu Nemeş a fost preluat din SUA o escortă a Poliţiei Române şi adus la Bucureşti cu o cursă de linie.

Nemeş ar urma să fie audiat vineri de procurorii DNA, au mai spus sursele citate.

Curtea Districtuală Washington a dispus extrădarea în România a lui Radu Nemeş, a anunţat joi Ministerul Justiţiei, precizând că a colaborat în acest caz cu FBI, Direcţia Naţională Anticorupţie, Poliţia Română şi Ambasada României la Washington.

„Curtea Districtuală a Statelor Unite ale Americii pentru Districtul de Vest Washington a dispus extrădarea în România a cetăţenilor români Nemeş Radu şi Nemeş Diana Marina. Procedura de extrădare a fost una simplificată şi s-a desfăşurat în baza Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 10 septembrie 2007, ratificat de România prin Legea nr. 111 din 15 mai 2008”, s-a precizat într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, remis joi agenţiei Mediafax.

Radu Nemeş a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.

Soţia acestuia, Diana Nemeş, a fost extrădată din SUA în 7 mai, Curtea de Apel Bucureşti confirmând, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia în iulie 2012. Aceasta a contestat decizia şi a cerut instanţei supreme, în 9 mai, să fie eliberată, pe motiv că este însărcinată în luna a opta şi că nu s-a sustras urmăririi penale, însă solicitarea a fost respinsă.

Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat în 5 mai ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România. În cazul lui Radu Nemeş, atunci nu există o hotărâre judecătorească, întrucât acesta contestase extrădarea.

Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button