ȘTIRI

ÎNCHISOARE cu EXECUTARE în dosarul de șantaj Voiculescu-RCS&RDS UPDATE

UPDATE 15.49 Intact Media Group anunță că va contesta decizia. Compania nu comentează verdictul, reacția fiind mai degrabă adresată clienților de publicitate și altor parteneri comerciali.

„Intact Media Group a luat act de decizia Curtii de Apel de astazi, 12 mai 2016. Vom contesta hotararea instantei, convinsi fiind de justetea probelor noastre.”, transmite compania. Puteți consulta mesajul Intact aici.

UPDATE 14.44 Curtea de Apel a anunțat sentințele:

♦ Sorin Alexandrescu, administrator Antena Group- 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare

♦ Șerban Pop, fostul șef ANAF2 ani de închisoare cu executare

♦ Camelia Voiculescu- 2 ani de închisoare cu suspendare

♦ Dan Voiculescu – 2 ani de închisoare cu executare*

*În cazul lui Dan Voiculescu se aplică vechiul Cod Penal, întrucât faptele sunt comise în 2013, așa că noua condamnare nu se va adăuga la cei 10 ani la care e condamnat deja- judecătorul poate dispune însă un spor de pedeapsă.

♦ Antena TV Group SA trebuie să plătească o amendă penale de 350.000 de lei 

Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj

Sorin Alexandrescu, din poziţia de director al Antena Group, a fost acuzat că a făcut presiuni asupra unui director RCS-RDS pentru a semna un contract de publicitate, ameninţându-l că altfel va difuza pe post ştiri compromiţătoare despre operatorul de cablu. Iată cum decurgeau discuţiile dintre Sorin Alexandrescu şi directorul RCS-RDS:

Sorin Alexandrescu îi dădea asigurări că, dacă semnează un contract de publicitate pe 5 ani cu Antena Group, contra sumei de 4 milioane de euro pe an, nu va da drumul scandalului la televiziune.

Ca să fie și mai convingători, Antenele au început să difuzeze pe post promouri: „Exploziv. Mită în fotbal 3,5 milioane euro via Oradea – Bucureşti. Ancheta jurnalistică în curând”. Acest promo, se arată în referatul DNA, a fost difuzat de peste 30 de ori în trei săptămâni. Acest lucru l-a speriat pe administratorul RCS-RDS, care i s-a plâns lui Sorin Alexandrescu:

Administrator RCS-RDS: Aţi mai apărut ceva… A mai apărut!

Sorin Alexandrescu: Numai că… Ce? Na, domnu’… Lăsaţi-o! Că nu, n-a apărut nimic. N-a apărut… Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Nu sunt nume, nu sunt persoane, nu-i nimic încă. Încă n-a apărut nimic. E adevărat că e… investigaţia e terminată toată, cap-coadă. Asta e adevărat.

Apoi, Sorin Alexandrescu a amenințat că dacă se va declanșa scandal în presă despre contractul RCS-RDS – Mitică Dragomir, listarea companiei la bursă e compromisă și că se va ocupa el personal de asta.

S.A.: Deci, crede-mă ce-ţi spun, uită-te la mine ce-ţi zic! Eu am lucrat în piaţa de capital nouă ani de zile nu un an! Eu… jumătate dintre ăia la care umblaţi voi la Londra sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în industria asta. (…) Băi, eu ştiu foarte clar treaba asta că sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în zona asta, acţionarii mei au fost englezi! Nouă ani, nu un an! Eu făceam drumuri la Londra cum ne vedem noi aici şi la Viena aveam… am schimbat opt, opt paşapoarte într-un an! Deci, gândeşte-te despre ce vorbim! Asta o dată!

El dă asigurări că, dacă se semnează contractul Antena Group – RCS-RDS, nu mai face publică ancheta cu Mitică Dragomir.

S.A.: Semnez eu, semnează juriştii, semnează financiarul… să-ţi dăm şi documentele după aia…

Administrator: Cum?

S.A.: Să-ţi dau documentele! Ţi le dau că n-am nevoie de ele!

Administrator: Originalele care-mi spuneai?

S.A.: Nu originalele, ălea pe care le am! Ţi le dau că n-am ce să fac cu ele, nu mă interesează …[neinteligibil]… Crede-mă, nu vreau să …[neinteligibil]… Nu mă interesează …[neinteligibil]… chiar nu mă interesează!

Camelia Voiculescu, acuzată de complicitate la şantaj

Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu şi proprietarul în acte al Antenelor, era la curent cu „negocierile” duse de Sorin Alexandrescu şi îl sfătuia pe acesta să fie atent, după cum reiese din interceptările telefonice dintre cei doi, depuse la dosar.

Sorin Alexandrescu: Am avut o întâlnire cu cineva. Era foarte, foarte speriat că primise o adresă.

Camelia Voiculescu: Aşa.

S.A.: Foarte speriat.

Femeia: Da.

S.A.: Da. Foarte speriat. Şi domnule, dacă aveam ceva cu el, personal. Zic: Domnule, n-am nimic cu dumneavoastră personal, domnule. Ce să avem? Doamne fereşte! Dar, zic, la ce vă referiţi? Şi pe urmă mi-a arătat despre ce e vorba.

Femeia: Da.

S.A.: Zic: Domnule, dar eu văd că asta e adresată companiei, nu e adresată dumneavoastră.

Femeia: Da.

S.A.: Da. Foarte speriat.

Femeia: Da OK. Şi mă rog, bună întâlnirea?

S.A.: În principiu, da. În sfârşit, îți povestesc.

Dan Voiculescu, acuzat de complicitate la şantaj

Potrivit dosarului de acuzare, Sorin Alexandrescu discuta şi cu Dan Voiculescu despre contractul cu RCS-RDS.

Dan Voiculescu: „Cum merge treaba cu (…)?

Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.
Dan Voiculescu: Aha!
Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucrăm la ea.
Dan Voiculescu: Bravo.
Alexandrescu Sorin: Da.
Dan Voiculescu: Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.
Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.

În tot acest interval, prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS, mai menţionau procurorii în referatul întocmit.

La ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta a cerut condamnarea la inchisoare a inculpatilor din acest dosar – Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, Serban Pop si George Daniel Matiescu – iar la individualizarea pedepselor sa se tina seama de practica judiciara in materie, respectiv de dosarul in care Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani inchisoare tot pentru infractiunea de santaj prin intermediul unor mijloace mass-media, aminteste hotnews.ro.

Procurorii considera ca instanta ar trebui sa decida in acest dosar condamnari mai mari decat cele din dosarul lui Dan Diaconescu, deoarece este vorba despre sume de ordinul milioanelor de euro.

In cazul lui Dan Voiculescu, procurorul a cerut ca pedeapsa pe care o va primi acesta sa fie contopita cu condamnarea la 10 ani inchisoare din dosarul ICA, la care sa se adauge un spor de pedeapsa.

Procurorul DNA a cerut si ca Antena TV Group, Antena 3 si Intact Publishing sa fie condamnate la plata unei amenzi si publicarea deciziei instantei, precum si retinerea formei agravante a infractiunii de complicitate la santaj in varianta prevazuta de Legea 78/2008 privind combaterea infractiunilor de coruptie.

Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, si Dan Voiculescu au fost trimisi in judecata pe 1 octombrie 2013, fiind acuzati de santajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei fostul presedinte al ANAF Serban Pop, Camelia Voiculescu, asociat si administrator al societatilor Antena TV Group, Antena 3 si Intact Production, care este si singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, imputernicit al Intact Publishing, precum si firmele Antena TV Group, Antena 3 si Intact Publishing. Ei sunt acuzati in legatura cu folosirea acelor institutii media (televiziuni, publicatii online si scrise) pentru santaj cu scopul obtinerii de foloase materiale ilicite insemnate.

Sorin Alexandrescu si persoanele juridice Antena Tv Group si Intact Publishing sunt acuzate de procurorii DNA de santaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu si SC Antena 3, de complicitate la santaj, iar Serban Pop, fost sef ANAF, in functie la data faptelor, de folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button