Curtea de Apel București s-ar putea pronunța azi în procesul Colectiv. 64 de oameni au murit în urma tragediei din 2015

12 mai 2022
343 Afișari
Curtea de Apel București s-ar putea pronunța azi în procesul Colectiv.  64 de oameni au murit în urma tragediei din 2015
Curtea de Apel București s-ar putea pronunța azi în procesul Colectiv. 64 de oameni au murit în urma tragediei din 2015 | Sursa foto: filmul "Colectiv"

După cinci amânări, Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa astăzi  sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, acum primar al Sectorului 5,  a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Procesul Colectiv – aproape o jumătate de an de la ultimul termen

Din decembrie anul trecut, când a fost ultimul termen al procesului, judecătorii au amânat în mai multe rânduri pronunțarea sentinței pentru Colectiv.

La dezbaterile finale de la ultimul termen, avocații inculpaților au csolicitat achitarea sau pedepse mai mici, în vreme ce procurorii au cerut pedexe cât mai mari – “„orientate spre maximumul prevăzut de lege”.

Inculpați în procesul Colectiv sunt Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4,  funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Procesul Colectiv – sentințele date de instanța anterioară

Procesul a ajuns la apel după ce instanța anterioară, Tribunalul București, a decis, în decembrie 2019, mai multe  condamnări, printre care:

  •  Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  •  Patronii clubului Colectiv – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, care a murit între timp – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  •  Cei doi pirotehnişti – unul 9 ani și 8 luni de închisoare, cel de-al doilea, 10 ani
  • Cei doi pompieri ISU București, acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Șefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie de la acea vreme – 8 ani de închisoare;

Tribunalul București a mai decis atunci că persoanele condamnate trebuie plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. Tribunalul a mai decis că , ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, cheltuieli de spitalizare.

 

 

Cookies