Curtea de Apel București: Cardiologul care punea pacienților stimulatoare cardiace de la cadavre rămâne în arest

25 feb. 2023
135 afișări
Curtea de Apel București: Cardiologul care punea pacienților stimulatoare cardiace de la cadavre rămâne în arest
Imagine simbol: Pexels

Cardiologul Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, acuzat că refolosea stimulatoare cardiace de la cadavre, rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel București a refuzat, vineri, 24 februarie, contestația depusă de doctor.

Rămâne în arest cardiologul Tesloianu, cel care punea pacienților stimulatoare cardiace de la cadavre

Curtea de Apel București a respins contestația depusă de cardiolog ca fiind nefondată. Se menține decizia Tribunalului București din data de 18 februarie, când a fost emis pe numele lui Dan Tesloianu un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, la data de 17 februarie, cardiologul Tesloianu a fost reținut de Parchetul General pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, dar și pentru luare de mită.

238 de stimulatoare cardiace extrase de la cadavre

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora (…)”, au declarat procurorii, conform sursei citate.

Procurorii au mai descoperit că Dan Tesloianu a creat o rețea formată din cadre medicale care furnizau dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără să respecte prevederile legale și fără să dețină vreun acord.

Anchetatorii au mai aflat că o mare parte dintre intervenții nu erau cu adevărat necesare.

Alți 5 medici, urmăriți penal pentru luare de mită

În același dosar, sunt urmăriți penal alți 5 medici pentru luare de mită, iar 4 pacienți sunt cercetați pentru dare de mită.

Pentru unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

Cookies