Curtea de Apel București. Au fost anulate restricțiile pentru pelerinajele religioase

15 dec. 2020
14 afișări
Curtea de Apel București. Au fost anulate restricțiile pentru pelerinajele religioase

Luni, 14 decembrie, au fost anulate restricțiile cu privire la pelerinajele religioase, care interzic participarea la aceste evenimente a persoanelor din afara localității.

Restricțiile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) cu privire la pelerinajele religioase, care interzic participarea la aceste evenimente a persoanelor din afara localității, au fost anulate luni, 14 decembrie, de Curtea de Apel București, potrivit minutei instanței. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Decizia, însă, nu poate produce efecte, deoarece prevederea restrictivă a fost preluată și într-o hotărâre de guvern (HG), care este în vigoare și nu a fost atacată în instanță.

Curtea de Apel a admis doar plângerea depusă de Miahela Meaucă, prin care se anulează articolul 2 din Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU, care menționa că: Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/ pelerinilor din alte localități.

Reclamanta a arătat că are domiciliul în București, dar e născută la Iași și în fiecare an merge cu familia ei din Iași la slujba nașterii Mântuitorului, fapt pentru care hotărârea CNSU îi încalcă dreptul la libertatea religioasă, iar interzicerea acestui drept se poate face doar printr-o lege și nu prin hotărâre administrativă a CNSU.

Autoritățile au luat aceste măsuri încercând să reducă numărul de participanți la pelerinajele religioase pe fondul pandemiei de coronavirus.

Cookies