ARHIVA B365

Ana Maria Nedelcu, românca acuzată de răpire, poate fi extrădată. Parchetul a contestat decizia

UPDATE Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti:

„Prin sentinţa penală nr. 90 din data de 24.05.2016, pronunţată în dosarul nr. 2559/2/2016 înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I-a Penală, instanţa a dispus admiterea cererii de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Canada împotriva persoanei extrădabile NEDELCU ANAMARIA, pentru judecarea acesteia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de răpire, cu încălcarea unui ordin de custodie, fapte pedepsite conform dispoziţiilor art. 282 alin. 1 a din Codul penal canadian.

De asemenea, în baza art. 43 alin. 6 din Legea nr. 302/2004 republicată, a dispus luarea măsurii arestării în vederea predării persoanei extrădabile NEDELCU ANAMARIA, de la data rămânerii definitive a hotărârii până la predare.

Având în vedere faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracţiunea corespondentă din legislaţia penală română, împotriva sentinţei penale nr. 90 din data de 24.05.2016, pronunţată în dosarul nr. 2559/2/2016 înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I-a Penală, s-a formulat contestaţie în conformitate cu dispoziţiile art. 52 alin. 8 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală republicată, calea de atac fiind suspensivă de executare.”

Magistrații de la Curtea de Apel București au admis marți cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare canadiene în cazul Anei Maria Nedelcu, acuzată că și-a răpit copilul născut în Canada și l-a adus în România. Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel București a MAI dispus ca Ana Maria Nedelcu să fie arestată în vederea extrădării, însă această hotărâre nu este executorie și se aplică de la data rămânerii definitive a acestei decizii.

Judecătorul Adrian Podar de la Curtea de Apel București explică faptul că Ana Maria Nedelcu a fost acuzată de autoritățile judiciare din Canada că, în luna mai 2014, a părăsit această țară, plecând în România, împreună cu copilul său minor, fără acordul tatălui, răpindu-l, prin încălcarea ordinului de custodie emis de către o instanță judiciară canadiană, fapte ce constituie infracțiunea de răpire, cu încălcarea unui ordin de custodie, prevăzută de dispozițiile art.282 alin.1 din Codul penal canadian, scrie Agerpres.

În opinia judecătorului, faptele de care este acuzată Ana Maria Nedelcu în Canada sunt încadrabile juridic în legea penală română, atât în infracțiunea de reținere de către un părinte a copilului său minor, fără consimțământul celuilalt părinte (art. 379 alin. 1 Cp — nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului), cât și aceea de răpire a unui minor, prin luarea acestuia din Canada și mutarea în România, fără acordul celuilalt părinte.

„Infracțiunea de răpire a unui minor, prevăzută și în Codul penal român, pedepsită cu închisoare până la 10 ani (cu aceeași durată maximă precum cea prevăzută de legea penală canadiană), este o infracțiune gravă, care dorește asigurarea protecției copiilor, persoane vulnerabile, împotriva oricăror abuzuri, din partea oricărei persoane, inclusiv a părinților. Cum legea penală română nu exceptează părinții de la răspunderea penală (ca orice altă persoană), pentru infracțiunea de răpire a unui minor nu se poate conferi, ab initio, o imunitate a acestora de la cercetarea penală, răspunderea urmând a fi analizată cu ocazia unei judecăți de către autoritatea competentă canadiană”, mai spune judecătorul.

Magistratul adaugă că instanțele din România nu au competența de a se pronunța asupra temeiniciei urmăririi penale luate în Canada, fiind obligate „a admite cererea de extrădare, dacă sunt întrunite cerințele legale ale acesteia.

„Prin urmare, Curtea nu este competentă a face aprecieri cu privire la probatoriul în baza căruia persoana extrădabilă Nedelcu Ana Maria a fost acuzată în Canada de infracțiunea de răpire și nici asupra susținerilor acesteia că a acționat pentru a-și proteja copilul de abuzurile tatălui, acestea intrând în competența organelor judiciare canadiene”, mai declară judecătorul.

Procesul a fost deschis după ce autoritățile canadiene au trimis în România o cerere de extrădare formulată pentru Ana Maria Nedelcu, urmărită penal în Canada pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privindu-l pe minor erau exercitate de ambii părinți.

Deși procurorii români nu au cerut arestarea femeii, un judecător de la Curtea de Apel București a dispus pe 13 aprilie arestarea mamei, aceasta fiind eliberată apoi după o săptămână.

Cazul femeii a fost larg dezbătut în presa din România. Ana Maria Nedelcu susține că, în anul 2001, a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cei doi având un băiețel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea. În 2013, Ana Maria Nedelcu susține că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button