Curtea de Apel București a anulat Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3. Ce parc ar fi fost „betonat” în întregime

29 nov. 2021
442 Afișari
Curtea de Apel București a anulat Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3. Ce parc ar fi fost „betonat” în întregime
Curtea de Apel București a anulat Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3. Ce parc ar fi fost „betonat” în întregime. Sursa foto: Economedia

Curtea de Apel București a decis luni, 29 noiembrie, anularea Planului Urbanistic Coordonator elaborat de Primăria Sectorului 3. Decizia tribunalului este definitivă și blochează astfel betonarea mai multor spații verzi din sector, dar și construirea unor blocuri de apartamente.

Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 a fost anulat în instanță, potrivit deciziei Curții de Apel București de luni, 29 noiembrie. Acest proces a fost inițiat de mai mulți cetățeni indignați de acest plan, care a fost realizat de Primăria Sectorului 3 și mai apoi aprobat de Consiliul General în ianuarie 2019, potrivit Hotnews.

Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3, anulat în instanță. Ce nereguli au găsit judecătorii

Planul Urbanistic Coordonator stabilea ceea ce se poate construi pe fiecare teren din Sectorul 3, modul în care este gestionat patrimoniul, dar și care suprafețe au statutul de spațiu verde ce nu poate fi alterat.

Astfel, acest plan ar fi permis construirea unor blocuri de 10 etaje pe suprafața parcului Constantin Brâncuși și păstra în vigoare legea care permitea ridicarea unor blocuri cu înălțime de până la 45 de metri înălțime pe suprafața care a fost retrocedată din Parcul IOR. Mai mult, ar fi urmat ridicarea mai multor blocuri în zonele unde se află case din Sectorul 3. Aceste lucruri au stârnit nemulțumirea cetățenilor, care au atacat Planul Urbanistic Coordonator în instanță.

Iată decizia Curții de Apel București:

„Respinge ca nefondate excepţiile tardivităţii, nulităţii, inadmisibilităţii şi lipsei de interes în formularea recursului împotriva încheierii de şedinţă din data de 23.10.2020. Respinge recursul formulat de intervenienţii Ene Gabriel Ionel şi Ene Andreea Raluca împotriva încheierii de şedinţă din data de 23.10.2020 ca nefondat.

Constată neavenit recursul promovat de recurenţii-intervenienţi Ene Gabriel Ionel şi Ene Andreea Raluca împotriva sentinţei civile nr. 688/04.02.2021. Constată neavenit recursul promovat de recurenţii-intervenienţi Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 3 împotriva sentinţei civile nr. 688/04.02.2021”.

În primă instanță, Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 a fost aprobat în data de 31 ianuarie 2019 de majoritatea formată de consilierii PSD și ALDE din cadrul Consiliului General al Municipiului București de la acea vreme.

Și Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 6 a fost anulat în instanță

De asemenea, și Planul Urbanistic al Sectorului 6 a fost anulat de judecători anul acesta, pe data de 9 noiembrie. Acesta a fost elaborat de Primăria Sectorului 6 și apoi aprobat în CGMB în februarie 2020. Procesul împotriva acestui plan a fost inițiat de un ONG, USR dar și cetățeni din sector.

„PUZ Sector 6 a fost anulat definitiv de instanță. Este o confirmare a ceea ce spun de ani de zile: urbanismul din București a fost o golănie, iar PUZ-urile de sector apogeul. Consecințele acestei dezvoltări haotice și ilegale sunt dispariția spațiilor verzi, aglomerarea traficului rutier, pierderea potențialului turistic al orașului, insecuritatea juridică și investițională (cumperi o casă și nu ești sigur că nu te trezești cu un bloc pe parcela vecină), distorsionarea pieței de profesioniști (este preferat arhitectul care obține un etaj în plus) și multe altele”, a precizat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook.

Cookies