Curtea Constituţională reacţionează în cazul judecătorului Toni Greblă

de:
22 ian. 2015
0 Afișari
Curtea Constituţională reacţionează în cazul judecătorului Toni Greblă

UPDATE: Președintele Curții Constituționale a făcut o declarație de presă, referitor la cazul Toni Greblă:

„Pentru noi a fost o supriză uriașă. Este pentru prima oară când o persoană de la Curtea Constituțională este într-o asemenea situație. Noi nu am știut despre această situație. Demisia este un act personal. Dacă dumnealui (n.r. Toni Greblă) va alege să și dea demisia este decizia dumnealui. Poate fi cercetat fără nicio aprobare de la nimeni. Numai în momentul în care se pune în discuție arestarea sau trimiterea lui în judecată, din acesl moment mandatul este suspendat”, a declarat Augustin Zegrean.

„Un judecător CCR este incompatibil cu orice altă funcție publică sau privată cu excepția celei de cadru didactic în cadrul unei instituíi de nvățământ superior juridic. Curtea nu poate să îl declare incompatibil pe o singură declarație”, a mai spus Zegrean.

„Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (11) din Constituţia României, republicată”, arată CC, într-un comunicat de presă transmis după ce judecătorul Toni Greblă a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit sursei citate, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţare, dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii. De asemenea, judecătorii CurţiiConstituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală.

În acest sens, în cadrul comunicatului de presă sunt citate mai multe texte de lege. Unul dintre acestea se referă la faptul că „judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

„De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează”, potrivit legii.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost dus, joi dimineaţă, cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

La DNA a fost audiat şi omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă, care este suspectat de cumpărare de influenţă, respectiv că i-ar fi dat mai multe bunuri lui Toni Greblă, pentru ca acesta să intervină în sprijinul firmelor sale. În acelaşi dosar, este audiat de procurorii anticorupţie şi generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, fiind şi el adus cu mandat.

Deputaţii PSD Lucian Şova şi Iulian Iancu, precum şi Victor Dolghi sunt şi ei audiaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie.

În acelaşi dosar urmează să dea declaraţii Horia Hăhăianu şi Sevket Corekci.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi cerut şi primit de la finul său, omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, mai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, respectiv până în 18 decembrie 2013, cât şi după ce şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)”, se arată în documentele citate.

Sursa: Mediafax

Cookies