Curtea Constituțională decide sâmbătă soarta noului Guvern Ponta III

de:
05 mart. 2014
0 Afișari
Curtea Constituțională decide sâmbătă soarta noului Guvern Ponta III

Judecătorii așteaptă puncte de vedere de la Camera DEputaților, Senat și Guvernul României, acestea urmând să fie luate în calcul de judecătorul raportor.

Sâmbătă, începând de la ora 10:00, judecătorii vor lua în discuție sesizarea făcută de PDL.

PDL a trimis o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă hotărârea Parlamentului privind validarea Guvernului Ponta III. 

Cele două partide din Opoziţie arată că hotărârea Legislativului este neconstituţională, invocând încălcări ale mai multor articole din Legea Fundamentală, scrie romaniatv.net.

„Prin Hotărârea atacată, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului, şi numai remanierea acestuia, la propunerea prim-ministrului, în condiţiile art.85 alin.(3) din Constituţie. În acest scop, U.S.D. a încheiat pe data de 3 martie 2014 un Acord guvernamental şi un altul politic cu U.D.M.R., în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2016, care completează implicit Programul de guvernare pe perioada 2013 – 2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotărâre, adoptată în condiţiile de mai sus, este neconstituţională”, se arată în sesizarea PDL.

„În cazul Hotărârii atacate, Parlamentul a aprobat schimbarea structurii Guvernului, cât şi compoziţia sa politică datorită cooptării la guvernare a U.D.M.R., aprobare care este conformă cu dispoziţiile art.85 alin.(3) din Constituţie. Numai că, potrivit art.85 alin.(3) din Constituţie nu se puteau modifica sau completa decât lista Guvernului, nu şi programul Guvernului. Prin Acordul încheiat între U.S.D. şi U.D.M.R. a fost completat implicit şi Programul de guvernare, cu toate că acesta nu putea fi modificat sau completat după ce a fost aprobat de Parlament, decât în condiţiile art.103, art.110 şi ale art.114 coroborate cu cele din art.85 alin.(3) din Constituţie. Hotărârea atacată a consfinţit o asemenea completare implicită a Programului de guvernare prin cooptarea U.D.M.R. la guvernare, întrucât o asemenea cooptare nu era posibilă fără acceptarea de către U.S.D. a pretenţiilor programatice ale U.D.M.R., pretenţii care au ca efect modificarea şi completarea implicită a Programului de guvernare aprobat pe data de 21 decembrie 2012 pentru perioada 2013 – 2016”, se arată în documentul citat.

„Prin Acordul guvernamental şi prin cel politic au fost modificate sau completate 9 articole şi alineate din Programul de guvernare 2013 – 2016”, susţin cei de la PDL, care atacă mai multe puncte din acordul privind intrarea la guvernare a UDMR.

Parlamentul a dat votul de încredere noului Guvern cu 346 voturi favorabile, 191 contra şi 8 nule. Astfel, guvernul Ponta III este aproape instalat în funcţie, însă finalizarea procedurii depinde de preşedintele Traian Băsescu deoarece noii miniştri trebuie să depună jurământul în faţa şefului statului.

VEZI DOCUMENTUL AICI

Cookies