Cursurile GRATUITE de învăţare a limbii chineze se extind şi la alte şcoli din Sectorul 2

de:
04 oct. 2013
3 Afișari
Cursurile GRATUITE de învăţare a limbii chineze se extind şi la alte şcoli din Sectorul 2

Acest proiect a fost posibil datorită bunelor relaţii de colaborare stabilite de-a lungul timpului de Primăria Sectorului 2 cu administraţiile locale chineze cum sunt primăriile oraşelor Yiwu, Linyi şi districtul Dongcheng din oraşul Beijing. La acestea se adaugă excelentul parteneriat, de peste 10 ani, cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti.

De mai bine de un an, peste 100 de elevi urmează cursurile de limba chineză în cadrul Complexului pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sf. Pantelimon” şi al Complexului de Servicii Socio – Educative pentru Elevi „Sfânta Maria”, ale Primăriei Sectorului 2.

Copiilor din centrele sociale li se vor alătura, începând din acest an şcolar, alţi 300 de elevi care învaţă la liceele „Mihail Sadoveanu” şi Colegiul Economic „A.D. Xenopol” şi încă 300 de elevi de la Şcoala generală nr. 46 – care vor pătrunde, de la cele mai fragede vârste, în tainele limbii şi civilizaţiei chineze.

În baza protocolului de colaborare în domeniul educaţional, stabilit de primarul Neculai Onţanu cu Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, a sosit în aceste zile la Bucureşti domnişoara Zhou Ling Ling din oraşul Beijing, care va preda limba chineză alături de profesori români, buni cunoscători ai limbii chineze.

În cadrul vizitei domnişoarei Zhou Ling Ling la Primăria Sectorului 2, primarul Neculai Onţanu i-a prezentat o serie de proiecte pe care administraţia locală a Sectorului 2 le-a realizat împreună cu administraţiile locale chineze şi cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România, amintind faptul că, în luna august a.c., un grup de 14 elevi chinezi, din sectorul Dongcheng, Beijing, însoţiţi de cadre didactice, s-au aflat în vizită în ţara noastră.

Tot în cadrul parteneriatului româno-chinez, în anul 2010, o delegaţie de cadre didactice din sectorul 2 a mers într-o vizită de documentare la Beijing. În primăvara anului 2014, un grup de elevi români, care învaţă limba chineză la centrele Primăriei Sectorului 2, va pleca în China pentru a cunoaşte la ea acasă civilizaţia şi cultura acestei ţări străvechi.

De-a lungul timpului, s-au pus bazele unei strânse şi temeinice colaborări între Primăria Sectorului 2 şi oraşe din Republica Populară Chineză, ale cărei repere principale se regăsesc în următoarele momente:

– Primăria Sectorului 2 din Municipiul Bucureşti, România derulează relaţii de cooperare cu autorităţi ale administraţiei locale din Republica Populară Chineză încă din anul 2007, când a fost semnat Acordul de Cooperare cu Primăria Districtului Dongcheng din Beijing.

– În anul 2012, a fost semnată de către Domnul Primar Neculai Onţanu împreună cu Domnul Zhang Wufeng, Primarul Municipiului Linyi, provincia Shandong, o scrisoarea de intenţie cu privire la stabilirea unor relaţii de cooperare între Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti şi Oraşul Linyi, pentru realizarea de schimburi la nivel cultural, educaţional, ştiinţific, tehnologic, sau în alte domenii de interes.

– Bunele relaţii de colaborare dintre Primăria Sectorului 2 şi alte administraţii locale din Republica Populară Chineză se vor concretiza, în a doua parte a lunii octombrie a.c., prin semnarea în oraşul Yiwu din provincia Zhejiang, a unui Protocol de Cooperare, cu domnul He Meihua, primarul acestui oraş. În baza acestui Protocol, se vor contura noi perspective de colaborare bilaterală între Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti şi Oraşul Yiwu, în diverse domenii precum: schimburi reciproce în domeniul economiei, culturii, educaţiei, ştiinţei şi tehnologiei, dezvoltarea şi promovarea cooperării la nivelul comerţului, investiţiilor şi industriei, promovarea dezvoltării turismului de ambele părţi.

– În cadrul Protocolului de Cooperare, administraţiile celor două oraşe doresc să intensifice colaborarea şi să dezvolte relaţiile economice şi comerciale dintre cele două oraşe şi cele două ţări. Se doreşte intensificarea schimburilor economice şi financiare între cele două unităţi administrative, iar oamenii de afaceri chinezi pot veni să investească în România, în timp ce oameni de afaceri români au totala deschidere a administraţiei locale a oraşului Yiwu de a expune şi comercializa brend-urile româneşti în condiţii favorabile, urmând să beneficieze de facilităţile acordate de administraţia oraşului Yiwu.

– Este de remarcat faptul că oraşul Yiwu are o vechime de peste 2000 de ani, devenind în prezent un oraş al viitorului, cotat la nivelul Chinei ca o platformă experimentală pentru reformă şi deschidere. Este un oraş cu o poziţie geografică favorabilă care are peste 2 milioane de locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de 1000 kmp.

· Aici se află cele mai moderne fabrici experimentale şi este cel mai mare centru logistic din lume pentru expunerea şi comercializarea bunurilor de larg consum. Pentru a putea vizita întregul complex este necesar un an şi jumătate, timp de 8 ore pe zi, cu o staţionare de 3 minute la fiecare stand,

· Oraşul Yiwu organizează anual peste 100 de târguri, expoziţii şi conferinţe,

· Anul viitor va fi pusă în funcţiune calea ferată Shanghai – Yiwu care va permite deplasarea între cele două oraşe într-o oră.

Primăria Sectorului 2 va continua şi pe viitor să desfăşoare relaţiile de colaborare cu administraţii locale din Republica Populară Chineză, având în vedere dezvoltarea economică impresionantă în ultimul deceniu, cultura ei străveche şi faptul că această ţară este primul partener comercial al României în Asia.

Cookies