Curs gratuit de teatru pentru elevii romi

de:
27 mart. 2012
1 afișări
Curs gratuit de teatru pentru elevii romi

Elevii vor trece prin istoria teatrului şi vor studia texte clasice româneşti şi universale. Punem accent pe înţelegerea textului, pe jocul actoricesc, pe exprimarea verbală şi gestuală. Cursul conţine jocuri de rol, de memorie, de interpretare, de improvizaţie şi creativitate, exerciţii de frazare şi de dicţie, dar şi multă mişcare fizică. Periodic, elevii se vor întâlni cu personalităţi rome (actori, jurnalişti, sociologi, activişti pentru drepturile omului) cu care vor putea sta de vorbă despre ce înseamnă o carieră, despre drepturile pe care le au în societate şi despre diverse experienţe de viaţă.

Părinţii (reprezentanţii legali) sunt rugaţi să completeze împreună cu elevii formularul de înscriere la curs şi să îl transmită până la data de 16 aprilie 2012, prin poştă (data poştei) la ActiveWatch, Calea Plevnei 98, Bloc 10C, Sector 1, Bucureşti sau scanat pe e-mail la adresa [email protected] cu menţiunea “Înscriere la cursul de teatru”. Vor fi admişi primii 15 elevi înscrişi în fiecare dintre cele două grupe.Elevii vor trece prin istoria teatrului şi vor studia texte clasice româneşti şi universale. Punem accent pe înţelegerea textului, pe jocul actoricesc, pe exprimarea verbală şi gestuală. Cursul conţine jocuri de rol, de memorie, de interpretare, de improvizaţie şi creativitate, exerciţii de frazare şi de dicţie, dar şi multă mişcare fizică. Periodic, elevii se vor întâlni cu personalităţi rome (actori, jurnalişti, sociologi, activişti pentru drepturile omului) cu care vor putea sta de vorbă despre ce înseamnă o carieră, despre drepturile pe care le au în societate şi despre diverse experienţe de viaţă.

La RomActor tinerii vor folosi camere de filmat, aparatură de înregistrare audio şi video-proiector.
Cei 30 de elevi selectaţi vor fi împărţiţi în două grupe de lucru: GRUPA ȘCOLARILOR şi GRUPA LICEENILOR. Fiecare grupă se va întâlni la curs de două ori pe săptămână.
Fiecare întâlnire va dura două ore şI va avea loc la sediul ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei (Calea Plevnei 98, Bloc 10C, Sector 1, Bucureşti).

Povestea
Acum două luni, Ninel Petrache, actor de etnie romă, ne-a scris că doreşte să se implice voluntar, ca profesor de teatru pentru elevi romi. Ideea ni s-a părut excelentă şi ne-am întâlnit să punem ţara la cale.
Ninel predă în mai multe şcoli de teatru, este motivat şi activ, a dezvoltat deja o structură de curs. Nu ne-a luat mult să decidem că ne punem la bătaie spaţiul, materiale şi aparatura pe care le avem de patru ori pe săptămână.
Împreună, împărtăşim speranţa că cei 30 de elevi romi selectaţi se vor bucura de un an în care vor învăţa prin teatru mai multe despre viaţă. Și aşa a venit Ninel în echipa noastră.

De ce teatru?
Teatrul este joacă şi, în acelaşi timp, muncă serioasă. Cursul combină jocurile de grup şi jocul actoricesc cu exerciţii de înţelegere a textelor dramatice. Numai bune pentru elevii care se pregătesc pentru examenul de capacitate sau cel de bacalaureat.
Fie că este timid sau îndrăzneţ, orice copil sau adolescent are nevoie să îşi exprime stările, sentimentele în mod clar, cu grijă şi înţelegere pentru cel care îl ascultă. Tehnicile învăţate la cursul de teatru îi vor pregăti pe cursanţi să îşi comunice mai bine dorinţele, alegerile şi personalitatea.
Exerciţiile de atenţie, memorie, concentrare îi vor ajuta în orice vor face, şi, cu siguranţă, vor deveni un atuu la şcoală, unde lupta cu testele, tezele şi examenele e una serioasa.

De ce elevi romi?
Există o tendinţă pentru marginalizarea tinerilor romi. Mulţi se simt descurajaţi sau pur şi simplu neînţeleşi. Unii se încăpăţânează să demonstreze mai mult, cu eforturi incredibile. Alţii nu rezistă, se simt frustraţi sau foarte singuri şi abandonează. Noi ne dorim ca elevii romi să fie stimulaţi şi să înveţe relaxaţi. Și, de două ori pe săptămână, să-şi aprecieze potenţialul la adevărata lui valoare, la RomActor.

Profesorul este…
Ninel Petrache, actor, licenţiat şi masterat al Universitatii Spiru Haret – Facultatea de Teatru. A jucat pe scenă, în filme şi seriale şi îi place să predea atât copiilor, cât şi adulţilor.
Ninel e rom. În familie, mama a fost cea care l-a învăţat să fie ordonat în tot ceea ce face şi l-a încurajat să vrea mai mult. Se consideră norocos, dar norocul lui este dublat de munca pe care o depune. El crede în potenţialul elevilor romi şi îşi oferă timpul liber ca să-i înveţe actorie. E simpatic, ştie să-i asculte cu atenţie pe cei din jur şi ne-a dovedit că are un simţ al organizării şi al răspunderii cum rar întâlneşti.

Ce abilităţi dobândesc participanţii?
Tinerii cursanţi îşi vor exersa atenţia, concentrarea, memoria, imaginaţia, creativitatea şi spontaneitatea. Cursanţii vor deveni mai responsabili şi îşi vor consolida stima de sine. Vor învăţa ce înseamnă cunoaşterea colegilor şi a dinamicii de grup, cum să fie atenţi la cel de alături. Vor avea un mai bun control al propriilor emoţii şi, astfel, vor fi mai siguri pe ei în public, se vor exprima fluent, concis şi eficient. Și, pentru că nu se poate fără, vor învăţa să ia iniţiativă, să-şi asume sarcini şi să colaboreze. Nu în ultimul rând, vor fi capabili să înveţe mai uşor, să înţeleagă texte, dar şi subtexte, să nuanţeze propria exprimare în scris, verbal sau în gesturi.

Cum se fac înscrierea şi selecţia participanţilor la curs?
În cadrul acestui curs sunt acceptaţi elevi romi de şcoală generală (clasele III – VIII) – GRUPA ȘCOLARILOR şi elevi de liceu (clasele IX-XII) – GRUPA LICEENILOR cu domiciliul stabil în Bucureşti sau în zonele din imediata apropiere a Bucureştiului.
Părinţii (reprezentanţii legali) sunt rugaţi să completeze împreună cu elevii formularul de înscriere la curs şi să îl transmită până la data de 16 aprilie 2012, prin poştă (data poştei) la ActiveWatch, Calea Plevnei 98, Bloc 10C, Sector 1, Bucureşti sau scanat pe e-mail la adresa [email protected] cu menţiunea “Înscriere la cursul de teatru”. Vor fi admişi primii 15 elevi înscrişi în fiecare dintre cele două grupe.

Formularele pot fi descarcate de pe pagina www.profesionistiromi.ro

Cookies