BAZAR

CURIOZITĂŢI din istoria Apple: Lucruri mai puţin cunoscute despre imperiul lui Steve Jobs

Digi24 a întocmit o listă cu 17 aspecte mai puţin cunoscute despre imperiul fondat de Steve Jobs. Iată câteva dintre ele:

Apple a avut trei fondatori

Cu toţii ştim că Steve Jobs şi Steve Wozniak au creat împreună primele computere Apple în garajul părinţilor lui Woz din Cupertino, California. Puţini ştiu însă că a existat un al treilea pesonaj în această poveste. Ronald Wayne era un prieten de-ai lui Jobs de pe vremea când amândoi lucrau la compania de jocuri video Atari. Wayne a fost de acord să îl ajute pe Jobs să pornească un business. Nu numai că el a participat la dezvoltarea primului calculator Apple, însă a şi scris manualul de utilizare şi a conceput primul logo al companiei.

Ronald s-a retras din business-ul iniţiat de Jobs de teamă să nu fie un eşec. A vândut acţiunile pe care le deţinea lui Steve Jobs pentru 800 de dolari. Dacă le-ar fi păstrat, acum ar fi valorat 40 de miliarde de dolari.

După momentul Apple, Wayne a avut o carieră mediocră în industria electronicelor, iar acum vinde timbre şi monede într-un parc de rulote din Nevada.

Wayne nu a deţinut un produs Apple până în 2011 când cineva i-a făcut cadou un iPad.

Steve Wozniak este în continuare angajat Apple

Lui Wozniak nu i-a plăcut să mai lucreze în Apple odată ce compania a ajuns mare şi îşi detesta sarcinile de management. În 1981 a încetat să mai vină regulat la birou şi în 1987 a renunţat la postul fulltime din companie. Însă el a rămas angajat Apple până în prezent. Salariul său anual este de 120.000 de dolari, o sumă simbolică dacă ne gândim la veniturile lui Wozniak din acţiunile pe care le deţine.

Totuşi, Wozniak a fost mereu un om cu suflet mare şi la începutul anilor 90 a arătat acest lucru lumii întregi. El a vândut 80.000 de acţiuni personale Apple la un preţ de nimic către angajaţii companiei care veniseră mai târziu şi se simţeau nedreptăţiţi de companie.

Primul Computer Apple avea un preţ…satanic

Preţul de vânzare al primului computer Apple, numit Apple One, era de 666,66 de dolari. Când a fost întrebat de ce a pus acest preţ, Steve Wozniak, care susţinea că nu ştia nimic despre conotaţiile biblice ale numărului, a răspuns simplu: că i se pare uşor de scris cu aceeaşi cifră şi oricum îi place să repete lucruri dintr-un simț al simetriei. Şi cum jurnaliştii îl ştiau prea bine pe Woz, întrebările s-au oprit acolo.

Apple îşi livrează produsele cu avionul la clasa întâi

În loc să livreze produsele asamblate în China pe mare ca majoritatea companiilor, Apple le urcă în avion. Bineînţeles acest sistem este mult mai scump, însă are şi avantajele sale. Ele ajung în maxim 15 ore, nu 30 de zile cât durează cu vaporul, şi asta înseamnă că ajung atât de repede pe raft, încât compania nu plăteşte dobânda la investiţia iniţială. Apple consideră, de asemenea, că avioanele sunt mult mai dificil de deturnat şi mult mai puţin probabil de a fi implicate în accidente devastatoare.

Steve Jobs ura numele Macintosh

Când Jobs a văzut prima oară proiectul Macintosh al lui Jef Raskin, a fost captivat imediat de idee şi a decis rapid să introducă gadgetul pe linia de producţie. Raskin numise device-ul după soiul său preferat de măr şi chiar dacă Jobs nu a avut o problemă cu folosirea acestui nume pe plan intern, i se părea mult prea „drăgălaş” pentru piaţă. La un moment dat, când Raskin nu era la birou, Jobs chiar a încercat să îi schimbe numele în Bicycle, adică bicicletă, însă acest lucru se întâmpla în perioada în care Steve era în subordinea Consiliului director şi cerinţa lui a fost respinsă.

Apple crede în costumaţii norocoase

Unul dintre motivele principale pentru care Jobs a captat atât de puternic atenţia publicului a fost costumaţia sa. Parcă rupt din Dexter’s laboratory, Jobs se îmbrăca la toate evenimentele în aceeaşi combinaţie de haine. Outfit-ul era compus dintr-o helancă neagră, o pereche de blugi albaștri şi o pereche de adidaşi sport. Chiar şi în lipsa lui Jobs această tradiţie este dusă mai departe de Jon Ive, vicepreşedintele departamentului de Design industrial şi imagine al companiei Apple, care poartă acelaşi tricou la fiecare apariţie publică.

Apple a produs o camera digitală cu mult înaintea marilor nume din industrie

În 1994, când filmul, soluţiile de developare şi becurile de flash erau la modă, Apple a lansat prima camera digitală color produsă în masă. Numită Apple QuickTake 100, device-ul era fără îndoială revoluţionar, însă avea şi numeroase dezavantaje. Nu putea înregistra decât opt fotografii, nu avea un viewfinder digital şi calitatea imaginilor era foarte slabă. Iar preţul de 1.200 de dolari au făcut-o să fie un gadget cu vânzări infime, iar proiectul a fost abandonat în 1997 chiar în pragul revoluţiei digitale.

Apple dispune de mai mulţi bani lichizi decât Trezoreria Statelor Unite

Şi partea cea mai interesantă este că cele două sume nu sunt nici măcar comparabile. Începând cu anul 2014, Apple a raportat peste 160 de miliarde de dolari în bani lichizi disponibili, în timp ce Trezoreria avea numai 49 de miliarde.

Retina display-ul pe care îl regăsim pe iPad este, de fapt, produs de Samsung

De altfel, multe piese din interiorul iPhone-ului au alţi producători. Camera şi senzorul de imagine sunt realizate de Sony şi procesoarele A pe care le găsim în device-urile mobile Apple sunt produse tot de Samsung.

Dacă fumaţi lângă produsele Apple, certificatul de garanţie devine invalid

O motivaţie în plus să va protejaţi plămânii şi buzunarul.

Apple deţine patentul pentru gestul „slide to unlock”

De altfel, compania americană se judecă cu coreenii de la Samsung pentru această invenţie. Americanii au pierdut deja procesul în Germania şi Marea Britanie, însă decizia instanţelor americane nu este încă definitivă.

Siri te înregistrează

Tot ce vorbiţi cu Siri este trimis în serverele Apple, analizat şi stocat vreme de doi ani.

Mai mult pe Digi24.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button