BAZAR

Cum poți să faci rapid și eficient curățenie de Crăciun

CURĂȚENIA DE IARNĂ. Îngrijirea locuinţei poate da oricui bătăi de cap. Însă, cu un plan bine pus la punct, timpul petrecut pentru curățenia generală se reduce semnificativ, chiar şi în preajma sărbătorilor de iarnă.

CURĂȚENIA DE CRĂCIUN. În primul rând, atunci când începi curățenia, ca să îți ușurezi munca, trebuie să cureți pe rând fiecare cameră, potrivit celor de la fabricadecuratenie.ro. Începe cu camera în care petreci cel mai mult timp. Faptul că nu faci curăţenie în toată casa în acelaşi timp te va face să nu te simţi compleşit de cantitatea de muncă pe care o ai de îndeplinit. După ce vei termina curăţenia în prima cameră vei fi mulțumit că ai dus la bun sfârşit o parte din muncă. Nu te distrage de la curăţenie vorbind din când în când la telefon sau verificând periodic e-mailul sau news feed-ul de pe Facebook, pentru că vei pierde timp prețios și te vei sătura de făcut curățenie înainte să termini toată treaba.

CURĂȚENIA ÎN CASĂ. Mai întâi, scoate la aerisit aşternuturile (plapuma, pilota, pătura groasă). Apoi, cu aspiratorul şi cu ajutorul periilor sale speciale, curăţă tavanul, pereţii şi toate colţurile dificile de praf şi pânze de păianjen. În tot acest timp, geamurile camerei şi uşa trebuie să fie larg deschise. Aşteaptă cam un sfert de oră, să intre aer curat din belşug şi treci la următoarea etapă, care presupune curăţarea tocurilor ferestrelor şi uşilor. Pentru această etapă poţi folosi şi apă călduţă cu detergent obişnuit. Sticla se şterge apoi cu apă, în care torni puţin spirt medicinal, pentru că acesta curăţă foarte bine şi dă un luciu deosebit. La final, poţi şterge sticla cu o cârpă curată, foarte moale, scrie avantaje.ro. Nu uita să ştergi foarte bine şi praful de pe lustră, veioze şi tablouri.

După ce baţi sau scuturi covoarele, trebuie să le speli cu o perie înmuiată în apă şi un detergent special, iar apoi să foloseşti o perie sau o cârpă înmuiată în soluţie cu apă şi oţet (50 ml de oţet la un litru apă).

Urmează aspiratul canapelei şi al fotoliilor şi ştergerea lor cu o cârpă foarte moale, udată puţin cu o soluţie de apă caldă şi detergent sau balsam de rufe. Pentru curățarea petelor de pe țesăturile canapelelor poți folosi și apă minerală sau sifon. Însă, dacă freci temeinic, nu vei face altceva decât să favorizezi pătrunderea petei și mai mult în țesătură. Tot ce trebuie să faci este să torni lichidul pentru curățat sau apa minerală pe cârpă și să freci încet petele. Când se murdărește puțin cârpa, fie o clătești, fie schimbi porțiunea cu care cureți petele, astfel încât acesta să fie tot timpul curată.

CURĂȚENIA DE IARNĂ. Dacă ai probleme cu petele de mâncare foarte încăpăţânate, fie că sunt pe covoare sau pe oricare altă suprafaţă textilă din casă, ai la îndemână o soluţie neconvenţională: spray-ul pentru curăţarea frânelor la maşini, care conţine aceleaşi substanţe folosite în curăţătorii pentru a îndepărta, fără apă, petele de pe haine, potrivit eva.ro. Testează soluţia într-un colţ ascuns înainte de a o folosi, pentru a te asigura că nu distrugi ţesătura. Dacă soluţia trece cu bine testul, aplică puţină soluţie pe o bucată de cârpă şi tamponează pata. Clăteşte apoi cu apă şi săpun.

CURĂȚENIA DE CRĂCIUN. Şterge apoi de praf galeriile pentru perdele, glafurile de la ferestre, caloriferele şi aspiră bine pardoseala, insistând la colţurile camerei.

CURĂȚENIA ÎN CASĂ. Nu uita să muţi obiectele de mobilier din cameră, ca să ştergi şi praful adunat sub acestea.

Dacă ai un animal de casă și obișnuiești să dai cu aspiratorul pentru a scăpa de păr, faci o mare greșeală, pentru că nu faci altceva decât să-l împrăștii prin casă, conform fabricadecuratenie.ro. Pentru suprafețe precum parchetul, dușumelele şi gresia este indicat să foloseşti un mop electrostatic. Pentru suprafețe moi (covoare, mochete, fololii și canapele), indicate sunt periile și rolele adezive.

Potrivit aceleiaşi surse, dacă vrei să ai geamurile impecabile, cel mai potrivit moment pentru a șterge geamurile e atunci când cerul este înnorat. Când e cald afară, geamurile se usucă prea repede și rămân dâre inestetice. Dacă nu ai la îndemână o soluție pentru curățat geamurile o poți prepara rapid în casă din 50 ml de oțet combinat cu 500 ml de apă și câteva picături de lichid de spălat vase. Pentru curățarea geamurilor poți folosi o lavetă de micro fibră.

Când ștergi praful de pe mobilă nu trebuie să pulverizezi soluția pe toata suprafața mobilei, ci să pulverizezi conținutul pe cârpă și apoi să ștergi praful, pentru că așa vei economisi mai mult produs și astfel nici soluția de curățat nu se mai imprimă pe lemn. 

Dacă vrei să cureţi cuptorul, ca să cureţi grăsimea trebuie să îl încălzeşti la 250 de grade, să-l laşi să se răcească puțin (10-15 minute) şi să pulverizezi apoi o substanță non-abrazivă (sau poți prepara în casă o pastă din bicarbonat de sodiu și apă). Lasă să acționeze 20 de minute, apoi freacă cu o perie de plastic sau o lavetă și limpezește cu un burete.

Pentru curăţarea cuptorului cu microunde poţi folosi o lămâie, pe care o tai în două, apoi îi storci zeama şi o pui într-un vas cu 300 de ml de apă. Se pune vasul în cuptorul cu microunde la putere maximă, timp de 5-10 minute. După accea, se ia o cârpă sau un prospop de hârtie şi se şterge cuptorul. Astfel, bucataria va mirosi a prospeţime.

CURĂŢENIA ÎN CASĂ. Ca să scapi de mirosul neplăcut din frigider trebuie să faci curăţenie printre pliurile de cauciuc ale uşilor şi să desfunzi regulat gaura de scurgere de pe peretele din spate al frigiderului. Foloseşte apoi un amestec de apă, oţet şi bicarbonat de sodiu cu care să ştergi toate suporturile şi toţi pereţii frigiderului. Amestecă un sfert de ceaşcă cu oţet şi una sau două linguri de bicarbonat pentru un litru de apă.

Majoritatea petelor încăpăţânate din bucătărie cu un amestec de apă şi apă oxigenată, în părţi egale. Toarnă pe pată şi lasă să acţioneze 30 de minute. Apoi freacă pata, daca mai este necesar, cu puţin bicarbonat de sodiu. O alta soluţie neconvenţională pentru petele care nu dispar cu produsele obişnuite de curăţat este crema pentru bărbierit, pe care o aplici pe pete, laşi să acţioneze şi apoi clăteşti.

CURĂŢENIA DE CRĂCIUN. Dacă vrei să scapi de calcarul de pe faianţa din baie şi de pe cadă şi să previi apariţia unor astfel de pete, foloseşte ceară sau silicon pentru maşini, în cantităţi mici, şi apoi lustruieşte cu o cârpă uscată. Astfel apa nu va mai ramane pe suprafeţe şi vei scăpa şi de urmele de calcar. Nu folosi ceară sau silicon pe podeaua din baie, pentru că va deveni foarte alunecoasă.

CURĂŢENIA DE IARNĂ. Ca să nu munceşti de două ori, e de preferat să faci curăţenie în baie, la final. Cada, lavoarul şi vasul de toaletă trebuie curăţate la final pentru că vei avea mereu nevoie de ele pentru a spăla mopul, bureţii sau cârpele cu care faci curăţenie în celelalte camere.

Cum să ai mereu casa curată

– 10 minute dedicate curăţeniei în fiecare zi ar putea scurta cu mult timpul alocat curăţeniei de la sfârşitul săptămânii.

– Ca să ai camera de zi curată trebuie să stabileşti un loc pentru fiecare dintre obiecte şi să le menţii în ordine. De exemplu, fiecare membru al familiei să ştie că telecomanda trebuie să stea pe masă, că ziarele au un anumit loc în care trebuie să stea etc. În acest fel va fi mult mai simplu să faci curăţenie şi să o păstrezi cât mai mult.

CURĂȚENIA DE CRĂCIUN. – Dacă vrei să ai dormitorul curat trebuie să aranjezi patul în fiecare zi și să schimbi aşternuturile imediat ce se murdăresc. Atât aşternuturile, cât şi hainele murdare trebuie să ajungă rapid în coșul de rufe şi nu pe un scaun din apropiere sau pe jos prin cameră, pentru că microbii de pe rufele murdare pot provoca infecţii şi boli.

CURĂȚENIA DE IARNĂ. – Bucătăria trebuie păstrată curată pentru a nu te confrunta cu probleme mai serioase. Asta înseamnă că, de fiecare dată când găteşti sau mănânci, trebuie să cureți mizeria imediat, să nu laşi vase murdare de pe o zi pe alta, pentru că rişti să nu le mai poţi curăţa bine, iar asemenea vase pot deveni apoi adevărate „bombe” pentru sănătatea ta.

CURĂȚENIA ÎN CASĂ.- Pentru o baie curată trebuie să faci în fiecare zi puţină curăţenie pentru a nu lăsa microbii să se adune.

– Dacă vrei să păstrezi strălucirea căzii trebuie să renunți la substanțele abrazive. Decât să folosești astfel de substanțe o dată pe săptămână, mai bine cureți cada zilnic cu detergenți non abrazivi.

– Aeriseşte camerele cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi. Nu încălzi camerele la mai mult de 20°C, iar umiditatea nu trebuie să depăşească 50%.

– Schimbă mai des aşternuturile. Măcar odată pe săptămână ar trebui să ai un aşternut proaspăt spălat, care să te ajute să ai un somn liniştit şi sănătos. Poţi spăla aşternuturile la 60 de grade Celsius, în maşina de spălat.

– Curăţă temeinic salteaua. Măcar de două ori pe an, foloseşte puterea maximă a aspiratorului pentru a aspira cu putere salteaua pe care dormi. Dacă ai o husă pentru ea, nu uita să o speli măcar o dată pe lună. La orice semn de deformare sau uzură a saltelei trebuie să o schimbi pentru că îţi poate afecta coloana.

– Ai grijă de curăţenia podelei. Aspiră în dormitor o dată pe săptămână (poţi şi mai des, dacă ai mochetă), şterge temeinic în colţuri şi sub pat. Şterge parchetul cu o cârpă uşor umedă şi îndepărtează praful (care poate cauza alergii severe) de pe mobila din dormitor.

– Pentru că pe noptieră ajung obiecte care mai de care mai diverse, de la cutia cu cremă şi până la cana cu ceai, ochelarii, cărţile sau o tabletă de ciocolată, e de preferat să o ştergi bine măcar o dată la două zile.

– Este suficient să fiţi murdari pe mâini când atingeţi robinetul şi locul s-a infestat. Cu timpul, microbii vor forma un biofilm care va putea altera vasele, dar şi fructele şi legumele când le spălaţi. De aceea, trebuie să curăţaţi bine robinetul, măcar o dată la câteva zile.

– Buretele de vase e ca un…port pentru microbi. Şi prosopul de vase. Potrivit unor studii efectuate în Statele Unite, 7% dintre prosoapele de vase erau infestate cu stafilococ auriu. Nici la capitolul E-coli, prosoapele de bucatarie nu stau foarte bine. De asemenea, nici uşa frigiderului nu este sigură. Aici se pot dezvolta ciuperci care, de fiecare dată când deschizi frigiderul se răspândesc. Ca sa nu mai vorbim de faptul că pot contamina mâncarea şi celelalte alimente. Specialiştii spun că soluţia este, desigur, păstrarea pe cât posibil a curăţeniei.

– Aspiratorul trebuie pus în funcţiune cam de două ori pe săptămână şi trebuie insistat cu aspiratorul pe sub mobilă. Ideal ar fi ca sacul aspiratorului să aibă şi un purificator, care să te ajute în lupta împotriva bacteriilor şi acarienilor şi să parfumeze totodată încăperea.

– Camera copilului nu trebuie supraîncărcată cu jucării de pluş, iar jucăriile din pluş ar trebui spălate în fiecare lună.

CURĂȚENIA ÎN CASĂ. – Faceţi curat pe masa pe care mancaţi imediat dupa ce aţi terminat. Este mai uşor să ştergi eventualele murdării de pe masă atunci când sunt proaspete şi nu sunt lăsate să se întărească.

CURĂȚENIA DE CRĂCIUN. – Păstraţi obiectele de bucătărie (vesela, tacâmurile şi alte ustensile) în dulapuri pentru a vă fi mai uşor să faceţi curat pe rafturile şi blaturile din bucătărie. Păstraţi cârpele de praf, bureţii, dezinfectanţii şi alte instrumente pentru curăţenie într-o cutie portabilă, pentru a găsi rapid produsele şi obiectele pentru curăţenie.

CURĂȚENIA DE IARNĂ. – Încercaţi să ştergeţi zilnic chiuveta şi aparatele de uz casnic din bucătărie, să aruncaţi gunoiul şi să daţi cu aspiratorul. Introduceţi aceste activităţi în rutina zilnică pentru a evita acumularea unui volum mare de muncă în casă.

CURĂŢENIA DE CRĂCIUN, CURĂŢENIA DE IARNĂ, CURĂŢENIA ÎN CASĂ.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button