Curaj e să te construiești și când totul pare că se năruie. Președintele FITS, Constantin Chiriac: Eu trebuie să îi dau omului Miracolul | INTERVIU

05 iul. 2021
452 Afișari
Curaj e să te construiești și când totul pare că se năruie. Președintele FITS, Constantin Chiriac: Eu trebuie să îi dau omului Miracolul | INTERVIU
Constantin Chiriac, președintele FITS (foto credit: Alex Gâlmeanu)

La sfârștiul ultimel zile Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din 2019, omul care face posibil evenimentul, miracolul și fenomenul FITS trăgea linie și anunța fericit: doar în ultima zi a festivalului, piesele puse în scenă avuseseră 123.000 de spectatori. Un record formidabil și un moment în care se vedea încă o dată că merită să crezi și să te încăpățânezi aproape cu înverșunare să construiești un Festival care să ajungă în Lumea Mare a festivalurilor de teatru din lume. În glorioasa zi de 23 iunie 2019, nimeni nu își imagina măcar că vara ce va veni va pune totul și la încercare, și sub semnul întrebarii. Nimeni nu își imagina Pandemia.

Cât de complicat a fost anul trecut pentru Constantin Chiriac, pentru FITS și pentru tot ce înseamnă Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu? Așa cum vă imaginați, a fost mai complicat decât și-ar fi putut imagina oricine. Despre momentele de deznădejde de anul trecut și despre explozia de speranță de acum am vorbit cu președintele FITS, Constantin Chiriac.

Cât de rău a fost anul trecut?

Constantin Chiriac, președintele FITS: Anul trecut, când a fost nenorocirea pe care am trăit-o cu toții, m-a pus într-o situație criminală de a anula un festival care era pregătit zeiss să iasă în 27 martie la vânzare cu spectacole în 75 de spații de joc, cu participare fulminantă – în jur de 575 de spectacole live și știi ce înseamnă să ai logistică pentru 75 de spații de joc? Eu nu vorbesc de un festival de nișă, nu vorbesc de ce înseamnă festivalurile care vor să câștige și să se îmbogățească, este altceva. Ceea ce fac de 28 de ani tot timpul s-a raportat la tot ce e mai important în lumea asta. 

FITS –  visul unui om care vrea să aducă lumea întreagă într-un loc uitat de lume câteva  decenii

Constantin Chiriac, președintele FITS: Dacă Festivalul de la Edinburgh s-a născut ca o nevoie mult mai mare decât acum de a te îndrepta către o zonă de frumusețe după un război devastator, către certitudini, către o privire de câmp…

B365.ro: Speranță?

Constantin Chiriac, președintele FITS: Da! A adus și zona de iluminare… Nu întâmplător s-a făcut legătura cu zona renascentistă. Dacă celălalt festival, cel de la Avignon, a venit cu un concept absolut excepțional atunci, în care fondatorul vorbea despre un teatru popular, un teatru în care marile valori să se poată întâlni cu publicul de pretutindeni, când am făcut Festivalul de la Sibiu, atunci în 92-93, era nevoia disperată a unui om care a fost educat în perioada comunistă și care până în ‘89 nu a călătorit nicăieri în afara țării. Care a jucat pe toate scenele posibile și imposibile, de la strunguri până la stadioane, de la mașini de cusut până la tot ceea ce înseamnă nenorocirea în care ne-a băgat sistemul trecut, de a spune poezii cu Ceaușescu, de a spune zi de zi poezii cu conducătorul iubit…

„FITS s-a născut din nevoia disperată a unui om crescut și educat în perioada comunistă și care, până în 1989, nu fusese nicăieri afară din țară.”

În această paradigmă de a fi egal cu ceea ce însemna, pentru mine, care văzusem zonă interzisă: Peter Brook, toate operele pe care am reușit să le văd în perioada comunistă… Și atunci, din nefericire pentru mine, atunci citeam mult decât citesc acum, acum culeg roade, dar lecturi fundamentale sunt o dată la 3, 4 zile, pe când atunci am învățat să te privesc pe zona rapidă.. Din păcate, “dresajul” de care am avut parte în educație ne face să citim rând cu rând, în loc să citim toată pagina. Citesc mult, dar nu mai citesc ca atunci, pentru că acum e mult mai mult de construit. Din 90 încoace am călătorit în 162 de țări, și când spun în 162 de țări, sunt țări în care am fost și de 100 de ori…Aproape în toate țările europene, din Marea Britanie până în Franța, Germania și așa mai departe, am fost de cel puțin 100 de ori..

Și unde v-ați duce de încă pe atâtea ori?

Încă sunt câteva mici destinații pe care nu le-am văzut.. dar cred că am trăit experiențe absolut unice și am avut parte de întâlniri fundamentale. Am avut și am parte de astfel de întâlniri extraordinare.

FITS în pandemie: Gândiți-vă la toți cei închiși în case!

Constantin Chiriac, președintele FITS: Anul trecut am reușit, în mai puțin de două luni și jumătate, să schimbăm un festival așa cum îl știam toți într-un festival online, iar pentru asta a trebuit să iau decizii pe care le pot numi criminale… A fost un moment în care s-a reconfigurat tot: viața mea, felul de a relaționa… Așa am reușit să facem un festival care a avut audiență din 104 țări și care a însemnat aproape două milioane de spectatori. A fost singurul mare festival care s-a ținut integral și de la care am învățat, pentru că am învățat… Am învățat direct pe inima mea, care a avut nevoie de sprijin, am învățat cum se poate transmite online, cum faci streaming …

Este aici o lecție mai presus de lecția tehnologică?

Constantin Chiriac, președintele FITS: Este o lecție mult mai importantă: totdeauna, tot ce am făcut a avut nevoie să fie dat cuiva. Totdeauna, eu mă adresez omului viu, nu potențialului, Asta a fost lecția mea de anul trecut. Le-am spus tuturor actorilor: “Dragii mei, noi trebuie să ne gândim la toți oamenii închiși care nu pot veni la teatru, care nu au nicio posibilitate de a socializa, de a dialoga. Haideți să facem zi de zi ceva pentru ei.” Am luat toate conferințele festivalului, am luat spectacolele pe care le înregistrasem și le-am zis: “Căutăm o formulă și nu uitați, când vă uitați la telefon,  nu vă uitați cum vă înregistrați voi de frumoși, uitați-vă cum în spate, pe partea cealaltă, sunt mama, tata, iubita, copiii, oamenii dragi, toți pe care îi iubim sau vrem să îi iubim și cu ei vorbim.” Și am făcut “Fotoliul cu Povești și Poezie” și la nemți, și la români, Zi de zi i-am chemat pe toți și le-am zis; “Gândiți-vă în ce spectacole ați vrea să jucați și nu ați fost distribuiți, faceți spectacole-lectură”! Și, din martie până la festival, din martie până în iunie, am avut 3 milioane de spectatori. Ce s-a întâmplat până în Festivalul de anul trecut a fost felul în care am reacționat la pandemie, mecanismul de apărare și supraviețuire…Temele Festivalului au fost “Iubire”, “Pasiune”, “Arta de a Dărui”… “Construim împreună Speranța”, aceasta este tema de anul acesta.

Ce-ar însemna dacă, la școală, copiii ar învăța lucruri și lecții importante și prin Teatru?

Constantin Chiriac, președintele FITS: Ar fi extraordinar, pentru că ar intra în poveste. Copiii nu au limite ale jocului… Am participat la un experiment în Finlanda, cu copii de toate vârstele și savanți din toate domeniile. De fiecare dată, întâlnirile erau în mijlocul naturii – pădure, insulă, vârful muntelui… – și fiecare le-a vorbit copiilor despre ce știe mai bine. Toată lumea punea întrebări, de la copil până la doctorand și s-au născut atunci niște gânduri și niște idei extraordinare despre ce înseamnă educația și felul de a purta și regândi dialogul cu copiii. 

FITS – cum să construiești cu încăpăâînare când totul pare că se năruie

Constantin Chiriac, președintele FITS: Ce am învățat și am hotărât după Festivalul de anul trecut a fost că tot ce voi produce voi produce fizic, spectacolul pentru scenă, dar și o varianță, în aceiași bani,… Am reinventat “Fotoliul cu Poezie” și am mers mai departe cu daruri teatrale. Avem, deja, scena digitală, una dintre foarte puținele din lume. Asta ne-a dat șansa să facem abonamente și să fim prezenți peste tot în lume, pentru că fiind spectacole subtitrate în engleză, în franceză, în ce limbă dorim, filmul respectiv – pentră nu mai este un spectacol, este o variantă- film..

Cât de greu este să faci așa ceva?

Constantin Chiriac, președintele FITS: Ca să găsești oamenii cu care să faci așa ceva este o muncă uriașă. Dar am apelat, bineînțeles, la prieteni, pentru că prietenia înseamnă și schimbă enorm de mult. Însă, întotdeauna, totul se bazează pe viteza de a reacționa.

FITS 2021 – Construim Împreuna Speranța

Constantin Chiriac, președintele FITS:  Normal, festivalul trebuia să fie în Iunie, tema „Speranței” era stabilită de anul trecut, dar am decis să îl mut și vom face varianta fizică în toate spațiile de joc, facem varianta hibridă, beneficiind de 5 echipe de streaming care vor transmite online spectacolele indoor cu spectatori pe care le vom transmite în săli de cinema, în mall-uri, peste tot unde oamenii vor să fie în parteneriat cu noi.

„Faust”, Teatrul Național Sibiu, în avanpremiera FITS

Constantin Chiriac, președintele FITS: Eu nu forțez pe nimeni să se vaccineze, dar cei care vor veni fizic la spectacol, în săli, vor trebui să fie vaccinați. Cei care nu sunt vaccinați și vor să vadă spectacolele, vor putea să-și cumpere un bilet mai ieftin să vadă online spectacolul din sală, cu spectatori. Să-l vadă de-acasă, să-l vadă din cinematografe…

De asemenea, am gândit așa: dacă anul trecut am făcut totul online și anul trecut m-am bătut să aduc mari spectacole pe care nu aș fi putut să le aduc niciodată la Sibiu din cauza costurilor, a distribuțiilor, a scenelor pe care nu le aveam în România, anul ăsta am zis să facem mai departe acest lucru și vom avea o secțiune gratuită, pentru că eu mă gândesc la spectatorii mei: tot ce e outdoor, e fără bani. Eu nu mă duc spre câștig, eu știu că trebuie să îi dau omului Miracolul. Biletele noastre nu vor costa mai mult de 150 de lei.”

Despre FITS 2021 vom vorbi în fiecare săptămână aici, la B365.ro, la FITS Insider. Sunt mii, dacă nu cumva zeci de mii de bucureșteni pentru care Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu  le este, deja, tradiție personală. Anul acesta, FITS a ajuns la cea de a  28-a ediție și se va desfășura în perioada 20-29 august 2021. Anul acesta, FITS este despre ce ne trebuie tuturor cel mai mult; Speranță. Dacă anul trecut a fost exclusiv online, anul acesta, Festivalul de la Sibiu va avea componenta fizică: Vor fi spectacole pe scenă, în locațiile FITS în aer liber, în spații istorice, piețe publice și biserici, un program online: spectacole filmate/înregistrate, adaptate special pentru mediul digital, cât și o dimensiune hibridă: transmisiuni live ale spectacolelor jucate.

 

Cookies