Cununia civilă în București. În ce condiții poate fi realizată în această perioadă

01 nov. 2021
465 Afișari
Cununia civilă în București. În ce condiții poate fi realizată în această perioadă
Cununia civilă în București. În ce condiții poate fi realizată în această perioadă

Cununia civilă în București poate fi organizată în condițiile respectării actualelor măsuri în vigoare în orice sector din Capitală. Vezi mai jos care sunt condițiile și de ce documente aveți nevoie în astfel de situații.

Dacă vrei să afli în ce condiții se mai poate organiza cununia civilă în București în această perioadă ai ajuns în locul potrivit. Multe lucruri nu s-au schimbat față de situația din trecut, însă ultimele măsuri aflate în vigoare vin la pachet cu o serie de restricții de care trebuie ținut cont. În primul rând, pentru a intra în orice instituție a statului este nevoie de certificat verde, care să ateste trecerea prin boală sau vaccinarea, astfel că fără acest document în prezent nu se poate face nimic.

Câte persoane au voie la cununia civilă organizată în București

Dacă în starea de alertă doar 16 persoane aveau voie să stea alături de mire și mireasă, acum nu există o limită propriu-zisă de persoane impusă de lege, ci doar de spațiul respectiv. Astfel, trebuie respectată  o distanță de 2 metri între persoanele prezente, la fel ca la slujbele religioase și mască obligatorie. Mai mult, nu uitați de certificatul de vaccinare.

Conform autorităților, locul încheierii căsătoriei este sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. De asemenea, căsătoria se poate încheia și în afara sediului primăriei, însă doar cu aprobarea primarului.

Totul se face doar cu programare

În primul rând, trebuie să știți că totul se face cu programare. Astfel, pentru oficierea cununiei civile în București trebuie să faceți în primul această programare. Ulterior, aveți nevoie de o serie de documente importante, alături de un certificat medical prenupțial. Indiferent de sectorul ales, actele de care aveți nevoie sunt aceleași.

Inedit este faptul că orice căsătorie se va încheia după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor. Contează mult și locul din care sunt mirii. Aceasta se poate organiza doar în zonele unde aceștia au buletinul. Dacă locuiești în S3 și viitoarea soție în S6, doar în aceste două sectoare se poate realiza cununia civilă.

Ce documente sunt necesare pentru cununie la primărie

Potrivit primăriilor din București, acestea sunt ctele necesare în vederea înregistrării căsătoriei, adică pentru cununia civilă propriu-zisă:

În declarația de căsătorie (pe care o puteți descărca mai jos), viitorii soți vor arată că nu există niciun impediment legal la căsătorie și vor menționa numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, conform dispozițiilor art. 282 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, precum și regimul matrimonial ales.

De asemenea, declaraţia de căsătorie se face doar personal, de către viitorii soţi, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre viitorii soţi.

Odată cu declaraţia de căsătorie, viitorii soţi trebuie să prezinte și următoarele acte:

  • Documentul cu care se face dovada identităţii, în original şi în copie xerox
  • Certificatul de naştere, în original şi în copie xerox
  • Certificatul medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători;
  • Documente, în original şi în copii, traduse şi legalizate ori certificate de ofiţerul de stare civilă din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, dacă este cazul;

Ce mai trebuie știut

Mai mult, în situația în care viitorii soți stabilesc un alt regim matrimonial decât cel al comunității legale, vor prezența o fotocopie a convenției matrimoniale, autentificată de către notarul public. La depunerea actelor în vederea încheierii căsătoriei este obligatorie prezenţa viitorilor soţi.

De asemenea, la încheierea căsătoriei este necesară prezenţa a doi martori, care se vor legitimă cu actele de identitate valabile.

În cazul în care este vorba de căsătoriei între cetățeni străini sau între aceștia și cetățeni români, dacă nu cunosc limba română, precum și în cazul în care unul sau ambii soți au handicap auditiv sau surdocecitate, se va folosi interpret autorizat sau, după caz, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual și al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, încheindu-se în acest sens un proces verbal.

În București se acordă și stimulent financiar pentru tinerii căsătoriți

În București se oferă și un stimulent financiar pentru constituirea familiilor. Acestea este în valoare de 1500 de RON net/familie și este oferit de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

Există totuși și o serie de condiții pentru acordarea stimulentului financiar. Astfel, cel puțin unul dintre soți trebuie să fie la prima căsătorie. De asemenea, măcar unul dintre soți trebuie să aibă vârsta de maxim 35 de ani și unul dintre soți e musai să aibă domiciliul în București.

În privința actelor, după cununia civilă, trebuie completată o cerere tip și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. De asemenea, trebuie depusă o copie conformă cu originalul a buletinelor ambilor soți cu numele de familie purtat după căsătorie, dar și copie conformă cu originalul a certificatului de căsătorie. Mai mult, la dosar, că este vorba de un dosar întreg, trebuie depus și un extras de cont din care trebuie să reiasă titularul contului și codul IBAN, dar și certificate de atestare fiscală din care să reiasă faptul că beneficiarii nu au datorii la bugetul local al primăriilor din București.

Aceasta este declarația de căsătorie care trebuie completată de cei doi miri:

Cununia civilă în București. În ce condiții poate fi realizată în această perioadă

Cookies