Cum vrea primarul Negoiţă să schimbe sistemul de deszăpezire în Sectorul 3

de:
12 nov. 2012
1 Afișari
Cum vrea primarul Negoiţă să schimbe sistemul de deszăpezire în Sectorul 3

Primarul Robert Negoiță a verificat, luni, utilajele de deszăpezire ale Rosal Grup, care vor acționa în cadrul Comandamentului de iarnă în Sectorul 3.

Cu această ocazie, edilul Sectorului 3 a anunţat noua strategie de deszăpezire pentru această iarnă. „Am făcut această vizită pentru că suntem preocupați ca iarna să nu ne mai ia prin suprindere și să nu mai avem probleme așa cum am avut în alți ani. Dispoziţia mea a fost clară: în primul rând ne preocupă, înaintea bulevardelor, să rezolvăm problema aleilor secundare şi a trotuarelor. Drumul de la ieşirea din bloc până la metrou sau până la mijloacele de transport în comun trebuie rezolvat (n.r – deszăpezit) mult mai bine decât s-a făcut până acum. Bulevardele vor fi deszăpezite cu utilajele mari, dar, în general, problemele principale nu au fost pe bulevarde, ci pe străzile mici, de aceea am şi cerut să se găsească soluţii pentru străzile mici, aleile dintre blocuri şi pentru trotuare„, a declarat, luni, Robert Negoiţă.

Bugetul total estimat pentru deszăpezirea Sectorului 3 se ridică la circa 6 – 7 milioane lei pentru această iarnă, potrivit afirmaţiilor edilului.

Bogdan Niculescu, directorul general al Rosal Grup, a declarat că tariful de deszăpezire aplicat de firma familiei Prigoană este de 220 lei pe oră. Potrivit acestuia, din 2006 şi până acum, tariful a rămas neschimbat. „M-am asigurat şi m-am orientat şi tariful nu e mare. Per total, noi nu plătim mult la Sectorul 3 pentru deszăpezire”, a spus  şi Negoiţă.

În ciuda afirmaţiilor făcute de reprezentantul Rosal Grup şi de edil, de la 1 noiembrie, Primăria Sectorului 3 a scumpit cu 60% toate serviciile de curăţenie a străzilor şi lucrări de deszăpezire, prestate prin contract cu firma familiei Prigoană. „S-a făcut o indexare, potrivit indicilor comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Indexarea asta nu s-a făcut niciodată din 2006 şi până acum, nu ştiu din ce motive. În mod normal, la alte primării, se face de la an la an şi indexarea respectivă este undeva la 10%, dar această indexare se face dacă cresc indicii de consum. Aceşti indici au crescut, din 2006 şi până acum, cu 112%. În momentul ăsta nu s-a făcut indexarea cu 112%, aşa cum ar fi fost normal, pentru că s-ar fi ajuns la costuri prea mari şi, în urma discuţiilor, s-a ajuns la o indexare de 60%. Această indexare este prevăzută în contractul de salubritate încă din 1999, completat cu actele adiţionale, şi, teoretic, se făcea de la an la an, în funcţie de indicii de consum de la INS. Acest contract nu a fost încheiat între Primăria Sectorului 3 şi Rosal, ci între Primăria Generală şi Rosal fiindcă legea nu ne permite să organizăm licitaţia pentru alegerea operatorului de salubritate. Din acest motiv noi nici nu putem rupe contractul cu Rosal„, au motivat reprezentanţii departamentului de comunicare din cadrul Primăriei Sectorului 3.

105 utilaje pentru deszăpezirea Sectorului 3

Pentru iarna 2012-2013, operatorul de salubrizare din Sectorul 3 va acţiona cu un total de 105 utilaje. Rosal Grup interveni, în cadrul comandamentului de deszăpezire, cu 60 de utilaje pentru îndepărtat zăpada cu o viteză de deplasare de peste 30 km/h şi opt încărcătoare frontale:

– 14 maşini marca Mercedes de împrăştiat material antiderapant cu o capacitate de 3-5 tone;

– 18 maşini marca Mercedes de împrăştiat material antiderapant cu o capacitate de 7-10 tone;

– 16 maşini marca Man;

– 5 maşini Unimog;

– 2 maşini Iveco;

– 6 maşini Steyer;

– 2 maşini Terex;

– 5 maşini Saviem.

Totodată, firma Rosal va mai acţiona cu 22 turbofreze pentru trotuare şi 15 maşini Toyota cu sărăriţe şi pluguri pentru alei, trotuare, străzi secundare şi parcări. Aceste maşini au capacitate de o tonă şi au fost– achiziționate de Rosal în luna octombrie a acestui an.

Cu ajutorul acestor echipamente, în Sectorul 3 vor fi deszăpezite 69 de artere principale, 596 artere secundare, trei pasaje subterane, două stații pompieri, o stație salvare, două spitale și 16 pante cu regim special. Suprafața totală ce urmează a fi deszăpezită se ridică la peste 2,3 milioane mp.

Pentru întregul proces de deszăpezire sunt pregătite 6.000 tone de material antiderapant.

Se va folosi ca material antiderapant sarea pentru că acţionează cel mai bine şi cel mai repede. Nu am avut probleme cu asfaltul anul trecut, când am folosit sarea ca material antiderapant. Am tot încercat cu tot felul de produse aduse de peste tot, dar tot nu funcţionează. Pentru polei, până la -1 grad Celsius acţionăm cu clorură de calciu, iar la temperaturi mai mici folosim sare„, a mai spus Niculescu.

Cookies