Cum vrea Gabriela Firea să reducă RISCUL SEISMIC în Bucureşti. MĂSURI URGENTE luate de Primărie

de:
01 sept. 2016
0 Afișari
Cum vrea Gabriela Firea să reducă RISCUL SEISMIC în Bucureşti. MĂSURI URGENTE luate de Primărie

Avand in vedere interesul crescut al cetatenilor privind situatia imobilelor cu risc seismic, am realizat o evaluare a acestora, precum si a situatiei gasite la Primaria Generala a Capitalei si am propus un set de masuri urgente pe care doresc sa vi le prezint„, si-a inceput Firea discursul.

De asemenea, Primarul Capitalei a facut un apel la Guvernul Romaniei si la Parlament pentru a imbunatati legislatia privind cladirile cu risc seismic deoarece unul din principalele motive din cauza caruia nu s-au facut mai multe consolidari este refuzul proprietarilor de a parasi cladirile cu bulina.

Primaria Capitalei a decis infiintarea unei entitati care sa se ocupe EXCLUSIV de toate etapele procesului de consolidare numita ADMINISTRATIA MUNICIPALA PENTRU CONSOLIDAREA IMOBILELOR CU RISC SEISMIC, institutie publica in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

In sedinta ordinara din luna septembrie se va supune aprobarii Consiliului General proiectul de hotarare privind infiintarea acestei entitati. In aceasta administratie toti angajatii se vor concentra doar pe consolidarea cladirilor cu bulina. In ceea ce priveste partea financiara, am gasit in bugetul votat de fostul Consiliu circa 13 milioane de lei pentru acest an, iar de la bugetul de stat Primaria Generala a primit 20.385.000 lei, adica in jur de 4 milioane si jumatate de euro. Consider ca aceste sume sunt insuficiente si vom actiona printr-o rectificare bugetara. Am avut intalniri cu dl secretar de stat Raed Arafat cu care am discutat in mod special despre modul de acces al ISU la imobilele cu risc seismic pentru realizarea interventiilor de urgente si am stabilit mai multe masuri„, a mai explicat primarul Capitalei.

Citeşte şi BUCUREŞTIUL, la 39 de ani de la cutremurul din 1977. Marele pericol din CENTRUL VECHI GALERIE FOTO

Comform PMB, lista imobilelor din Bucuresti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, cuprinde un numar de 774 de cladiri:

  • Imobile incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public –183 cladiri
  • Imobile incadrate in clasa I de risc seismic – 173 cladiri
  • Imobile incadrate in clasa II de risc seismic – 318 cladiri
  • Imobile incadrate in clasa III de risc seismic – 94 cladiri
  • Imobile incadrate in clasa IV de risc seismic – 6 cladiri

Imobilele au fost expertizate in perioada 1994 – 1996 de fostele ICRAL-uri (preluate de municipalitate pe baza de inventar). Dupa 1997 cladirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau asociatiilor de proprietari, prioritate avand cladirile cu regim de inaltime de minim P+5 etaje si construite inainte de anul 1940.

Din totalul cladirilor expertizate, au fost consolidate din anul 2001 pana in prezent 75 imobile, 18 de catre Primarie, restul pe cheltuiala proprie a proprietarilor.

Pentru 62 cladiri din cele 183 cladiri, au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, in conditiile legii, si numai la 3 dintre acestea sunt deschise santiere, situatie pe care eu o consider dramatica si de aceea am decis infiintarea acestei administratii care sa se ocupe exclusiv de cladirile cu risc seismic.

Pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 cladiri dosarele proprietarilor sunt incomplete.

In zona Centrul Istoric structura imobilelor incadrate in diferite clase de risc seismic (proprietate privata a statului sau proprietate mixta) se prezinta astfel:

  • Risc Seismic I Pericol Public – 38 imobile, in care detinem 87 apartamente, ocupate in prezent de 200 cetateni;
  • Risc Seismic I – 11 imobile;
  • Risc Seismic II – 6 imobile;

Cladirile cu bulina de pe Calea Victoriei:

  • Imobile incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public – 12 cladiri
  • Imobile incadrate in clasa I de risc seismic – 1cladire
  • Imobile incadrate in clasa II de risc seismic – 3 cladiri
  • Imobile incadrate in clasa III de risc seismic – 2 cladiri
  • Imobile incadrate in categorii de urgenta si neincadrate in clase de risc seismic corespunzatoare – 9 cladiri

Din cele 27 de cladiri, doar 4 imobile sunt consolidate – Calea Victoriei nr. 23, 33-35, 56 si 128A.

In regim de urgenta, demaram consolidarea in Centrul Vechi si pe Calea Victoriei, dar este nevoie de urmatoarele: expertizarea cladirilor pentru care nu exista expertiza. In functie de concluziile raportului de expertiza, respectiv incadrarea in clasa I de risc seismic, cu pericol public se poate trece la inceperea serviciilor de proiectare si demararea executiei lucrarilor. Pentru fiecare faza, este necesara solicitarea din partea proprietarilor si depunerea tuturor documentelor prevazute in normele de aplicare a O.G. 20/1994„, a adaugat Firea.

CONDITII PE CARE TREBUIE SA LE INDEPLINEASCA CLADIRILE PENTRU A INTRA IN PROCESUL DE CONSOLIDARE (PROIECTARE SI EXECUTIE):

Conform prevederilor Ordonantei nr. 20/1994 republicata beneficiaza de finantare de la bugetul de stat imobilele incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public.

Restituirea sumelor aferente consolidarii se face de catre proprietari, in rate lunare egale in lei, fara dobanda, cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani, de la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare.

Incepand din momentul in care noua administratie va functiona, dar chiar mai devreme, angajatii care s-au ocupat pana acum de consolidari, vor renotifica proprietarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, pericol public.

Primaria anunta ca va apela la cateva masuri prin care sa-i constientizeze pe proprietari ca isi pun viata in pericol daca refuza consolidarea. Astfel, se va proceda si la amendarea proprietarului pentru neprezentarea cadastrului apartamentului (spatiului cu alta destinatie) in termen de 60 zile de la notificare, potrivit legii. Se vor actiona in instanta proprietarii care nu permit accesul in locuinte in faza de proiectare si/sau executie si se va proceda la obtinerea unei ordonante presedintiale .

Citeşte şi: Primăria Capitalei a actualizat LISTA CLĂDIRILOR cu RISC SEISMIC

Solutii de consolidare stabilite prin proiect:

1.Daca aceasta nu presupune interventii majore in apartamente, consolidarea se poate realiza cu mentinerea locatarilor in imobil. In acest caz trebuie asigurate utilitatile (apa, gaz, energie electrica) pe perioada consolidarii si pe baza unui program stabilit de constructor. E necesara permiterea accesului constructorului in proprietate conform graficului de executie, anexa la contractul de lucrari al constructorului. In acest caz durata de realizare a lucrarilor va fi mult mai mare.

2.Daca solutia de consolidare stabilita prin proiectul tehnic presupune interventii majore la structura de rezistenta (plansee, grinzi si stalpi, diafragme) cu decopertarea acestora, inlocuirea unora dintre elemente (plansee din lemn), NU este posibila derularea lucrarilor in prezenta locatarilor.

Care sunt costurile implicate in procesul de consolidare?

Tariful (estimativ) pe mp pentru lucrarile de consolidare variaza in functie de solutia de consolidare astfel: costurile sunt intre 270 euro/mp si 450 euro/mp. Rata lunara variaza in medie intre 200 de lei si 500 de lei /luna. Sunt situatii cand proprietarii unor apartamente spatioase (100-150mp) trebuie sa plateasca lunar si 700 de lei.

APARTAMENTE UNDE POT FI CAZATI CETATENII DIN BLOCURILE UNDE INCEPE CONSOLIDAREA

In prezent Administratia Fondului Imobiliar dispune de un numar de 84 apartamente libere, cu destinatia locuinte de necesitate, aflate in imobilele situate in Bulevardul Natiunile Unite nr. 8, bloc 108, tronson II, in Bulevardul Natiunile Unite nr. 9, bloc 107, tronson II si in Calea 13 Septembrie nr. 224, bloc V53, tronson II.

Fac apel la proprietarii de imobile care se incadreaza in clasa I de risc seismic pericol public sa accepte locuintele puse la dispozitie de Primarie, in regim de urgenta, iar daca nu locuiesc in acele imobile si au chiriasi sa ii informeze si sa inceteze contractele de inchiriere. Vom demara procedurile de consolidare a imobilelor aflate 100% in proprietatea Primariei, deci acolo unde nu avem nevoie de acceptul unui co-proprietar„, a incheiat Gabriela Firea discursul.

 

Cookies