Cum vor scăpa bucureștenii de nitriții din apa din canalizare

de:
28 ian. 2013
0 Afișari
Cum vor scăpa bucureștenii de nitriții din apa din canalizare

Piatra de temelie pentru stația de epurare a apelor uzate de la Glina a fost pusă în 1985, dar de-abia în 2011 aceasta începea să funcționeze.

Conform măsurătorilor pe care le-am facut în primele 5 luni de funcţionare, eficienţa de reducere a materiilor în suspensie in staţia de epurare a fost de 94%. Concret, prin procesele de epurare mecanică şi biologică au fost eliminate zilnic – în medie – cca 60 tone de materii în suspensie, reţinute în decantoarele primare şi secundare. Din nefericire, 10 tone sunt deşeuri solide, adică materiale textile, plastic, lemn şi chiar animale moarte.” – declara Radu STATE, director Apa Nova –Direcţia Staţie de epurare a apelor uzate.

Nămolul rezultat în urma procesului de epurare este stabilizat în cele 5 bazine de fermentare. Din nămolul fermentat rezultă biogazul, care trecut prin staţia de cogenerare se transformă în energie electrică şi termică, fapt ce asigură o recuperare importantă de energie în staţia de epurare. Ȋn urma acestui proces, se acoperă întreaga cantitate de energie termică utilă funcţionării Staţiei de epurare şi o bună parte din necesarul de energie electrică. Nămolul raăas este deshidratat prin presare pentru a fi transportabil la gropile de deşeuri ecologice.

Investiţia de până acum de la Glina curăţă mecanic 85% din întreaga cantitate de apă poluată care intră în staţie, adică 10 mc/s. Însă, doar jumătate din această cantitate este epurată complet, conform standardelor europene de mediu.
Pentru ca staţia de epurare să-şi atingă scopul pentru care a fost creată, este nevoie de o nouă investiţie, estimată la 350 de milioane de euro, pentru construirea Liniei II a Staţiei de epurare. Aceasta are ca obiective principale reabilitarea Casetei de apă uzată – Dâmboviţa, extinderea Staţiei de epurare la un debit de 12 mc/s epurare completă, dar şi construirea unui incinerator pentru arderea nămolului rezultat în urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi).

Licitația pentru extinderea stației de la Glina și construcția incineratorului de nămol ar fi trebuit lansată încă din semestrul intâi al anului 2012, conform site-ului oficial al Primarului General Sorin Oprescu. Anunțul de participare a fost lansat însă abia acum, în ianuarie 2013. Această fază a proiectului ar trebui să se încheie în anul 2015. 

Fonduri europene pentru investiți

Pentru finalizarea etapei a II-a de finalizare a Stației de Epurare Glina, Primăria Capitalei este dispusă să plătească până la 670,270,570 RON plus TVA. Finanțarea va fi asigurată după cum urmează: din Fondul european de coeziune 67,83%, de la Bugetul de Stat: 8,34% și din Bugetul Local:0,77%. Alte surse legal constituite de fonduri reprezintă 23,06% din total. Contractul se va desfășura pe 40 de luni de la intrarea în vigoare a contractului. 

Prin această extindere a Stației de Epurare, se va ajunge la o capacitate de epurare a unui debit de 12 mc/s epurare completă și va fi construit un incinerator pentru arderea nămolului rezultat în urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi).

Tot în faza a II-a intră și reabilitarea casetei de apă uzată de sub Dâmbovița, proces de care se ocupă Apa Nova. Compania Apa Nova a finalizat primele investiţii în Caseta de colectare ape uzate de sub râul Dâmboviţa şi a crescut cu 13 procente, într-un an, capacitatea de preluare a apelor uzate şi a celor pluviale. În prezent, Caseta are o capacitate de preluare de 60%. În perioada următoare, 27 milioane de euro vor fi direcţionaţi de Apa Nova pentru finalizarea echipării canalului deschis şi a Casetei cu echipamente hidromecanice necesare, precum grătare, stavile şi batardouri, finalizarea aţiunii de curăţare a tuturor acceselor şi a legăturilor marilor colectoare cu Caseta, finalizarea acţiunii de eliminare a blocajelor majore din canalul colector, curăţarea acestuia, lucrări de reabilitare a structurii Casetei pe zonele afectate pentru punerea în siguranţă şi reducere a infiltraţiilor, echiparea cu senzori de nivel, debit şi calitate, dotarea Casetei cu echipamente hidromecanice pentru îmbunătăţirea curgerii şi evacuării apei.

Cookies