Cum vor petrece românii sărbătorile de iarnă? Care sunt măsurile impuse de autorități

17 dec. 2020
2525 Afișari
Cum vor petrece românii sărbătorile de iarnă? Care sunt măsurile impuse de autorități
Sărbătorile din acest an vor fi o premieră pentru români, din cauza restricțiilor împotriva pandemiei

Deși la nivel european majoritatea țărilor înăspresc restricțiile odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, autoritățile de la noi nu au impus un set special de măsuri pentru săptămânile următoare. Momentan, acestea nu iau în calcul impunerea unor măsuri drastice, considerând carantinarea zonală, pe localități, drept cea mai potrivită metodă. Pe data de 11 decembrie Guvernul a aprobat hotărârea prin care starea de alertă pe întreg teritoriul țării noastre este extinsă cu 30 de zile începând cu data de 14 decembrie.

Acest fapt înseamnă că retricțiile care se aflau deja în vigoare vor rămâne valabile și pe parcursul sărbătorilor de iarnă. Iată care sunt cele mai importante reguli împotriva noului coronavirus pe care românii trebuie să le respecte pentru cel puțin încă o lună, potrivit Agerpres:

Se consideră necesară menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condiţiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne.”

Se consideră necesară menţinerea interdicţiilor privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.”

Constatarea încadrării în limitele de incidenţă cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.”

Se propune menţinerea interdicţiei desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.”

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.”

Autoritățile se bazează pe „recomandări” pentru populație

Odată cu anunțarea prelungirii stării de alertă, Raed Arafat a dat declarații privind perioada sărbătorilor: „E foarte important fiecare persoană ce va face în familie. Încă nu suntem pe descreștere consistentă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență face apel la simțul civic și la responsabilitatea cetățenilor, și îi roagă să se gândească atât la sănătatea lor, cât și a celor dragi. „De sărbători, gândiți-vă la sănătatea dumneavoastră, a familiei dumneavoastră și a celor în vârstă. Încercați cât de mult posibil să limitați numărul celor cu care va întâlniți”, a declarat acesta.

De asemenea, interdicțiile de pe timpul nopții vor rămâne valabile tocmai pentru a descuraja eventualele petreceri sau adunări în noaptea dintre ani. „Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe. Petreceri în stradă, nu. Pârtiile sunt deschise dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor, la restaurante, hoteluri, distantarea fizică”.

 

Cookies