Cum pot șoferii să scape de timbrul de mediu: portițe legale

de:
28 feb. 2013
1 Afișari
Cum pot șoferii să scape de timbrul de mediu: portițe legale

O portiţă din lege le permite şoferilor să scape de plata timbrului de mediu dacă invocă discriminarea. Sfătuiţi de oameni cu studii în drept, mulţi fac deja planuri cu avocaţii. Legea le permite să evite plata timbrului de mediu, pe motiv că statul discriminează. „Discriminarea reiese din simplul fapt că legiuitorul român, prin această lege reuşeşte să favorizeze producţia internă. Dacă se achiziţionează, să spunem, un autovehicul nou, taxa de poluare este mult mai mică”, spune avocatul Adrian-Călin Cuculis, citat de Digi24.ro.

O altă găselniţă la care au început să apeleze românii pentru a scăpa de timbrul de mediu constă în trecerea autoturismului pe numele unei persoane cu dizabilităţi, care este scutită de plata timbrului de mediu. „Există un mecanism care s-a creat acum de a rămâne, de exemplu, maşina tot pe numele fostului proprietar. Noul proprietar cumpără maşina, circulă pe talonul vechiului proprietar cu un act în spate prin care îşi ia obligaţia că indiferent ce se întâmplă, îi plăteşte”, precizează Florin Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Chiar dacă statul încearcă, prin obligarea şoferilor care deţin un vehicul înmatriculat în alt stat, să îl înscrie în România în termen de 30 de zile, să mai reducă din pierderile cauzate de înmatricularea maşinilor în Bulgaria, conducătorii autoau găsit deja o soluţie. „Cei afectaţi vor fi cei care au contract de vânzare pe numele lor. Cei care circulă cu maşini înmatriculate pe numele unui cetăţean bulgar, sau pe numele unei firme din Bulgaria şi au trecut pe talon numele lor ca utilizatori sau au împuternicire nu cred că vor fi afectaţi”, spune George Bența, reprezentantul unei firme care intermediază înmatriculări.

Timbrul de mediu va intra în vigoare la jumătatea lunii viitoare.

Citeşte şi: Timbrul de mediu, varianta finală: pentru motoarele diesel se va plăti mai mult

                 Ecotichet de 12.000 de lei, primit la cumpărarea unei maşini electrice 

Cookies