LA MINE-N CARTIER

Cum vor fi consolidate clădirile cu risc seismic din Bucureşti, când proprietarul nu e de găsit

„Asa cum stiti, la capitolul cosolidari stam foarte prost desi in ultimii ani s-au tot alocat bani. In acest moment sunt 390 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, dintre care 181 de cladiri prezinta pericol public.

In evidentele noastre figureaza 73 cladiri consolidate, 18 prin programul derulat de Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei, iar restul din sursele proprii ale proprietarilor. Am constatat astfel ca ca ne lovim de o serie de blocaje si acest proiect nu are rezultatele dorite din diverse motive. In acest context se impune o noua abordare a programului de consolidari.

Pentru a debloca acest program am facut numeroase demersuri catre Ministerul Dezvoltarii, am contactat colegii din Parlament si le-am adus la cunostinta problemele cu care ne confruntam. Am vrut sa fim foarte activi pentru ca noi consideram ca aceste cladiri reprezinta un atac la siguranta cetateanului. Astfel, incercam sa venim cu noi propuneri si noi amendamente in ceea ce priveste elaborarea unei noi legi”, a declarat primarul
Capitalei.

Primăria Capitalei a actualizat LISTA CLĂDIRILOR cu RISC SEISMIC

Două clădiri din București au fost scoase din lista clădirilor cu risc seismic de gradul I, conform documentului publicat marți de Primăria Capitalei.

In cadrul dezbaterii, deputatul Ovidiu Raetchi a prezentat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea actualei legislatii, propunere ce urmeaza a fi discutata si amendata impreuna cu toate institutiile responsabile si, ulterior, supusa dezbaterii publice.

Astfel, noul proiect legislativ vine cu doua propuneri esentiale pentru urgentarea masurilor de consolidare a imobileleor de locuinte cu risc reismic.

1. Dreptul de a trece peste semnatura proprietarului atunci cand el refuza sa o faca sau cand proprietarul nu poate fi gasit;
2. Cladirile incadrate in clasa I de risc seismic – pericol public sa fie consolidate cu bani de la buget.

In prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente in Bucuresti cuprinde un numar de 181 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, si 174 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic, fara pericol public . Pana in acest moment 73 cladiri au fost consolidate.

Pentru 62 cladiri din cele 181 cladiri au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, in conditiile legii, si numai la 3 dintre acestea sunt deschise santiere. Pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru restul de 29 cladiri dosarele proprietarilor sunt incomplete.

BLOCUL cu coloane de la Piaţa Romană, încadrat la categorii de urgenţe 1

Clădirile din centrul Bucureştiului, care sunt încadrate în clase de risc seismic, trebuie reexpertizate. Potrivit unui expert tehnic, imobilele au fost expertizate pe baza prevederilor din 1992, iar diferenţele între prescripţiile de atunci şi cele din 2008 sunt mari. Acesta a dat exemplul blocului cu coloane de la Piaţa Romană.

Asociatiile de proprietari de la celelalte 119 imobile, desi au fost notificate, nu au depus pana in prezent niciun document.

Reamintim ca sumele privind executia lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit, expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cu pericol public, cuprinse in programe anuale, asigurate din alocatii bugetare, se recupereaza de la proprietarii, persoane fizice ai locuintelor, in maxim 25 de ani, rata fixa, fara dobanda, iar in situatia in care veniturile medii nete pe membru de familie se situeaza sub salariul mediu net pe economie, proprietarii sunt scutiti de plata ratelor, pe toata perioada cat realizeaza aceste venituri.

In ceea ce priveste consolidarea cladirilor aflate in administrarea Municipalitatii, pana in acest moment s-au consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta. De asemenea se afla in derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, precum si Muzeul „Nicolae Minovici”.

Primaria Municipiului Bucuresti a mai consolidat, in cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti”, confinantat de BEI, un numar de 100 de scoli.

In Centrul Istoric, pe baza documentelor prevazute de lege ale proprietarilor, institutia are in program contractarea executiei lucrarilor de consolidare a 3 cladiri, pentru alte 2 cladiri, proiectele de consolidare sunt in curs de elaborare; urmeaza contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare pentru inca o cladire.

Pentru alte 10 cladiri din Centrul Istoric, care necesita consolidare si care se afla in proprietatea statului, s-au elaborat studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca finantarea se va face din bugetul local sau in parteneriat public privat.

Municipalitatea a mai consolidat si Teatrul Constantin Tanase aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35, acolo unde a fost necesar acordul proprietarilor locuintelor situate deasupra spatiului aferent teatrului.

Din punct de vedere tehnic si juridic, in aceeasi situatie se afla si alte teatre si spatii publice, insa, fara acordul tuturor proprietarilor, in conditiile legale actuale, nu se pot intreprinde actiuni de consolidare.

Exemplu: Teatrul Constantin Nottara de pe Bdul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea. Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta. Primaria a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari, informeaza municipalitatea.

Primaria Municipiului Bucuresti are in prezent in executie lucrari de consolidare la Teatrul Ion Creanga si la Teatrul Evreiesc, teatre aflate in cladiri care au numai aceasta destinatie.

In ceea ce priveste aplicarea legii 282/2015( care interzice activitatile comerciale in imobile cu incadrate in clasa I de risc seismic), de la intrarea in vigoare a acesteia pana la data de 25 februarie 2016, inspectorii PMB au verificat 357 imobile din care 181 expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public si 176 incadrate in clasa I de risc seismic.

In 255 de imobile din cele 357 verificate, in acest moment nu se mai desfasoara activitati comerciale (fie au existat spatii comerciale care erau inchise la momentul controlului, fie nu au existat spatii cu alta destinatie). Pana in acest moment au fost inchise de catre inspectorii PMB 114 spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta.

Proprietarii spatiilor comerciale care functioneaza in imobile incadrate in clasa I de risc seismic care nu s-au conformat prevederilor legii 282/2015, au fost notificati cu privire la obligativitatea incetarii activitatii, urmand ca in caz contrar sa fie sanctionati cu amenda. 

De asemenea, 18 spatii comerciale cu profil de alimentatie publica au fost sanctionate contraventional cu amenda de 1000 de lei pentru ca nu au respectat prevederile Ordonantei 99/2000 si s-a dispus ca masura complementara suspendarea activitatii.

La evenimentul gazduit de Primaria Capitalei au fost prezenti reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor profesionale de specialitate: Pro_Do_Mo, Salvati Bucurestiul, Institutul pentru Politici Publice, reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor Bucuresti, ai Asociatiei Romane a Inginerilor Consultanti-ARIC, ai Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, profesori universitari, arhitecti, ingineri. De asemenea, a la sedinta a fost prezent si deputatul Ovidiu Raetchi care a initiat un proiect de lege ce urmeaza a fi completat si supus dezbaterii publice.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button