Cum verifici mașina înainte de a pleca la drum lung (P)

18 oct. 2021
95 Afișari
Cum verifici mașina înainte de a pleca la drum lung (P)
Cum verifici mașina înainte de a pleca la drum lung (P). Sursa foto: Pexels.com

Drumurile lungi cu mașina, de tip road trip, sunt oportunități ideale de a petrece mai mult timp cu prietenii și de a descoperi locuri inedite în țară sau în afara acesteia. Pentru a nu întâmpina surprize, verificarea de rutină a mașinii este o necesitate înainte de a pleca la drum. Indiferent că este o mașină de generație nouă sau mai veche, aceasta poate prezenta probleme care te vor lua prin surprindere în cele mai neplăcute momente.

Iată câteva lucruri la care trebuie să fii atent înainte de a pleca în călătoria planificată:

Starea anvelopelor

Anvelopele se uzează de la sezon la sezon, iar dacă obișnuiești să călătorești mult și des cu mașina, verificarea stării anvelopelor te va scăpa de anumite griji. Odată ajunse într-un stadiu avansat de uzură, anvelopele fac mașina nesigură. Suprafața de frânare scade, iar mașina devine imprevizibilă în condiții meteo nefavorabile.

De asemenea, anvelopele trebuie verificate de către un mecanic pentru a nu exista probleme care pot duce la o pană, în special în timpul unui road trip. Pentru a te simți în siguranță în fața situațiilor neprevăzute este esențial să ai și asigurare CASCO. Cu ajutorul acesteia îți este garantată asistența în cazul daunelor pe care le suferă mașina ta, indiferent de motiv. Asigurarea CASCO te protejează și atunci când mașina este parcată în fața blocului, și când te plimbi pe șoselele din țară sau din străinătate.

Nivelul lichidelor

Lichidele de care are nevoie mașina ta joacă un rol important atât pentru siguranța ta și a celor care te însoțesc, dar și în funcționarea optimă a motorului mașinii. De exemplu, lipsa lichidului de parbriz poate fi o problemă gravă când te afli pe autostradă, pe timp de iarnă, deoarece carosabilul este murdar și nu vei mai avea vizibilitate la o viteză foarte mare. Nivelul scăzut al uleiului de motor poate cauza probleme grave, care duc la defectarea totală a acestuia. Verifică, de asemenea, la un service, lichidul de frână, antigelul și lichidul transmisiei. Asigură-te că te ocupi de completarea nivelului fiecăruia înainte de a pleca la drum lung și cere sfatul unui mecanic dacă nu ești sigur că poți face singur acest lucru.

Trusa de prim ajutor și toate cele necesare pentru o urgență

Trusa de prim ajutor, alături de triunghiuri, vesta reflectorizantă și stingător sunt obligatorii prin lege. Dacă ești tras pe dreapta, iar acestea lipsesc sau nu sunt conforme cu standardele impuse, vei fi amendat. Este important să verifici ca toate să fie complete și funcționale, pentru a fi în siguranță în cazul unei defecțiuni sau al unui accident. Triunghiurile sunt necesare pentru a marca prezența mașinii avariate sau defecte pe marginea carosabilului și protejează toți participanții la trafic, în special noaptea sau pe timp de ploaie. Trusa de prim ajutor este esențială dacă ești implicat într-un accident, chiar minor, sau dacă trebuie să oferi ajutor unui alt șofer. De aceea este important să iei în considerare mai ales motivele pentru care ai nevoie de aceste obiecte, nu doar pentru a evita o amendă.

Mașina ta trebuie să treacă prin câteva controale importante înainte de a porni la drum într-o călătorie, așa că nu-ți asuma niciun risc, indiferent de distanța pe care o vei parcurge.

Sursa foto: Pexels.com

Cookies