Cum va suna întrebarea ce se va pune la referendumul local privind eutanasierea câinilor

de:
05 sept. 2013
0 afișări
Cum va suna întrebarea ce se va pune la referendumul local privind eutanasierea câinilor

Întrebarea care va fi adresată la referendumul local, dacă va fi votat de Consiliul General, va fi următoarea: „Sunteți de acord cu eutanasiera câinilor fără deținător capturați pe domeniul public al Municipiului București, neadoptați în termenul prevăzut de lege? Da, sau nu?” – a spus Sorin Oprescu.

Termenul legal este de șapte zile de la prinderea câinilor, a adăugat primarul general. 

Primarii de sector vor referendum. Piedone: Vreau să fiu responsabil pentru câinii din Sectorul meu.

Sorin Oprescu a ținut ca, în cadrul aceleiași conferințe de presă, să îi răspundă, fără a-l nominaliza, președintelui PNL, Crin Antonescu, care întreba azi dacă primarii au avut un plan referitor la câinii maidanezi: „as vrea sa raspund si politicienilor: domnilor politicieni, avem un plan si am prevazut bugetul.” Sorin Oprescu a spus că politicienii PDL din Consiliul General precedent nu l-au lăsat să lucreze: „Politicienii PDL, care 4 ani au deţinut majoritatea au blocat activitatea. Mi-au respins de 7 ori proiectul cu adăposturile. O confirmă cifrele de buget pe care le-au aprobat.” – a spus Oprescu.

Pe 31 mai 2012, 4 propuneri ale ASPA au fost adoptate: cainii agresivi nu se mai intorc in teritoriu, inclusiv haitele, cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti 150 de lei pentru cainele propriu

„Dupa ce CG a aprobat hotararile, au inceput procedurile legale. Activitatea de prindere incepe saptamana viitoare cu un potential crescut al structurii. Totul face parte dintr-un proces amplu care a inceput anul trecut, s-a concretizat pe 31 mai, nu dupa tragedia lui Ionut”, a spus Oprescu.

Referitor la campania de sterilizare, primarul general a spus că „sunt cabinete medicale unde s-au gasit inadvertente in ceea ce priveste banul public. 6500 de caini au fost sterilizati in ultimul an. In perioada de pana la referendum o sa prezentam populatiei toate cheltuielile facut cu cainii, nu pt a influenta, ci pentru a le spune cinstit ce s-a intamplat cu banii lor”.

„Acum trei ani de zile am initiat forma de referendum care nu a fost votata in Consiliul General. Pana la referendum actionam dupa legile care sunt acum si ne facem datorie mai mult decat pana acum – referindu-ne la sterilizare
astazi primarii, mai precis Primarul Sectorului 1 , a avut o propunere , o intampinare facuta catre guvern de a putea fie sa grabeasca legea in parlament, fie sa aduca un plus de precizari, asa fel incat articolele de lege sa nu se mai bata cap in cap.” a spus Oprescu.

„După terminarea tuturor procedurilor legale începem cu capacități mai mari de săptămâna viitoare: 18 maşini – 4 prinzători pe maşină însoţiţi de poliţia locală şi dotaţi corespunz[tor, nu mă refer neapărat la laţ.” – a spus Oprescu. 

„Daca populatia va opta pentru sterilizare și adapost, primariile de sector se apuca si-si fac adapost, pentru ca altfel incep iar. Exista capacitatii la Mihailesti, exista la Pallady” – a spus primarul general.

Întrebat dacă răspunsul la întrebarea de la referendum va fi NU, din partea populației, Oprescu a spus: „Vorbim de drobul de sare. Voi face ce am făcut și până acum, dar în cunoștință de cauză. Sunt gata cu executivul sa fac ce am facut si pana acum. Pana acum am facut-o pe presupuneri facute de oameni politici din tot spectrul. Daca bucurestenii doresc sa construim adaposturi cu toate costurile, asa fac” – a spus Oprescu.

Iată declarațiile Primarului general Sorin Oprescu, în totalitate: 

Impreuna cu primarii Sectoarelor 1, 4 si 6, viceprimarii Sectoarelor 2, 3 si 5, cu reprezentantii Consiliului Judetean Ilfov si liderii de grup ai Consiliului General al Municipiului Bucuresti, cu prefecti si subprefecti am decis astazi formula prin care vom consulta cetatenii.
Intrebarea pe care o vom propune maine spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru referendum, este urmatoarea:
Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al municipiului Bucuresti si neadoptati in termenul prevazut de lege?
DA sau NU
Daca va intrebati care este termenul prevazut de lege: 7 zile, conform legii 227 din 2002.
As vrea sa raspund politicienilor care-si dau cu parerea, fara sa intrebe inainte. Pe mine sau conducerea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor.
Domnilor politicieni,
Avem un plan si am prevazut buget. Insa politicienii pedelisti care acum tipa uita ca 4 ani de zile au blocat activitatea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor. Ca mi-au respins de 7 ori proiectul cu adapostul si nu mi-au dat buget serios pentru functionarea ASPA. O confirma cifrele de buget pe care le-au aprobat, in ciuda solicitarilor noastre:
Bugetul ASPA in 2009 a fost de 2.929.000 RON
Bugetul ASPA in 2010 a fost de 1.726.000 RON
Bugetul ASPA in 2011 a fost de 4.647.000 RON
Bugetul ASPA in 2012 a fost de 4.288.000 RON

Acum, da. AVEM BUGET. Si masuri adoptate. Am reusit sa convingem Consiliul General majoritar USL ca problema maidanezilor trebuie urgent rezolvata. Si am facut asta in prima parte a anului. Si nu azi, dupa tragedia lui Ionut.
Deci, anul trecut in august am schimbat conducerea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor. Noua conducere a creionat o strategie coerenta de rezolvare a problemei cainilor fara stapan.
Pe 31 mai 2013, 4 dintre propunerile noii conduceri ASPA au fost aprobate in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

1. Hotararea nr. 145 din 31 mai 2013 prevede: CAINII AGRESIVI NU se mai intorc in teritoriu, intelegem prin caini agresivi inclusiv haitele de caini. Este hotararea privind controlul reproductiei animalelor in municipiul Bucuresti. Prin intermediul acesteia bucureştenii, societatile comerciale, ONG-urile si institutiile care au câini şi nu îi declară pana la sfarsitul acestui an, de la 1 ian 2014 risca amenzi de 3.000 de lei, pentru fiecare caine nedeclarat. Cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti o taxă anuală de 150 de lei, pentru fiecare caine.

2. Hotararea nr. 148 privind externalizarea serviciilor de capturare a cainilor comunitari. Este in curs procedura de achizitie. Se finalizeaza saptamana viitoare. Vrem sa reducem timpul de raspuns, in rezolvarea situatiilor din teren si sa crestem capacitatea de prindere.

3. Hotararea nr. 146 privind sterilizarea cainilor maidanezi, in bazele ASPA, cu ajutorul medicilor veterinari subcontractati.

4. Hotararea nr.147 privind subcontractarea sterilizarii cainilor cu si fara detinator, in cabinete medicale private. ASPA achita serviciul de sterilizare, pentru cainii CU DETINATOR, care vor sa ii sterilizeze. Astfel reducem potentialul de caini nedoriti, care vulterior sunt abandonati de detinatori, pe domeniul public.

Si avem buget pentru a actiona. Daca ma intrebati de ce nu am lucrat masiv pana acum, o sa-mi amintesc cat de greoaie e birocratia Romaniei. Dupa ce CGMB a aprobat cele 4 hotarari ne-am apucat sa facem procedurile legale: de achizitie, de implementare a deciziilor.
ACTIVITATEA de prindere poate incepe cu adevarat de saptamana viitoare, cand se finalizeaza procedura de achizitie.
IAR ASTA REPET, face parte dintr-un proces amplu care a inceput anul trecut si s-a concretizat in hotararile din 31 mai. SI NU DUPA TRAGEDIA ACESTUI COPIL.

SA LAMURIM CHELTUIELILE ASPA:

Buget APROBAT pentru anul 2013: 18,6 milioane RON

Plati efectuate pana la data de 31 august: 2,8 milioane RON
CATEGORII de cheltuieli, pentru primele 8 luni ale anului 2013:

Constructie adapost Mihailesti: 854.000 RON
Sterilizari cabinete private: 170.000 RON
Hrana pentru animale, medicamente si materiale sanitare: 70.000 RON
Salarii 468.000 RON (47 de angajati/ 8 luni )
Taxe aferente salariilor: 160.000 RON
Utilitati (curent electric, gaz, apa): 162.000 RON
Carburanti auto: 22.000 RON
Reparatii auto: 4.400 RON
Posta, telecomunicatii, internet: cca 40.000 RON
Chirie sediu: 20.000 RON

In ultimul an au fost sterilizati 6512 caini, 3305 in adaposturile ASPA din Mihailesti si Pallady si 3207 in cabinetele veterinare partenere, in baza HCGMB nr. 16/2010.
Si ar mai fi de mentionat, ca din 26 august Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a început programul de sterilizare gratuită a câinilor cu deţinător.

Cookies