Cum va arăta zona de la Piața Obor revitalizată: pasajele pietonale și Hala Terminal vor fi renovate. Lista completă a celor 10 obiective de investiții

16 nov. 2022
2615 Afișari
Cum va arăta zona de la Piața Obor revitalizată: pasajele pietonale și Hala Terminal vor fi renovate. Lista completă a celor 10 obiective de investiții
FOTO: Facebook Andrei Panaitescu

Pentru zona Obor se fac pași organizatorici pentru ca întregul perimetru din jurul pieței să fie revitalizat până la finalul anului viitor. Andrei Panaitescu, consilier local al Sectorului 2, a publicat lista obictivelor de investiții și stadiul documentației de avizare a lucrărilor, ultimul pas înainte de a începe lucrările.

Zona Obor (Aleea Avrig-Chiristigiilor), un spațiu public aglomerat, are un mix de blocuri și case, străzi înguste, fără nicio relaționare cu Parcul Bucur-Obor, era descrierea făcută de primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu, pentru a justifica nevoia de ”soluții deștepte” pentru a integra toată această diversitate.

Astfel, planul de regenerare urbană pentru zona Obor – Chiristigii din Sectorul 2 a fost discutat de administrația locală a Sectorului 2 cu specialiștii Băncii Mondiale, alături de alte două zone: Tei – Colentina și Mântuleasa – Armenească (un al doilea centru istoric).

 

Lista celor 10 obiective de investiții la Obor

Propunerile pentru zona Obor includ soluții pentru realizarea unui spațiu public dedicat cu precădere pietonilor, dar nu se pierde din vedere nici „puternicul” caracter comercial al zonei, ce presupune o nevoie mare de locuri de parcare, spune consilierul Panaitescu.

În urma seriei de discuții preliminare cu proiectanții care realizează aceste documentații de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), acesta precizează că se trage tare în pregătirea documentației astfel încât ”la finalul anului viitor aceste obiective să fie finalizate.”.

Stadiul proiectelor pentru zona Obor:

  • Strada Ion Heliade Radulescu – DALI finalizat.
  • Renovarea pasajelor pietonale din intersecția de la Obor – DALI finalizat.
  • Realizarea cupolelor de acces ale pasajului pietonal de sub Calea Moșilor – DALI finalizat.
  • Strada Chiristigiilor – DALI în lucru.
  • Amenajarea spațiului urban strada Chiristigii x Mihai Bravu – SF în lucru.
  • Amenajarea unei parcări la sol pe strada Popa Lazar – DALI finalizat.
  • Reamenajare parcării aflate la intersecția străzii Chiristigii cu strada Ziduri Moși – DALI în lucru.
  • Reconfigurarea spațiului dintre blocul ALMO și Primăria Sectorului 2 – DALI în lucru.
  • Parcajul subteran Obor cu 1500 de locuri se accesibilizează prin realizarea unor noi accese – autorizație emisă (investiție privata in desfășurare).
  • Renovarea halei Terminal din Piața Obor – DALI finalizat.

Mare parte din investițiile necesare pentru regenerarea acestui pol urban au fost propuse spre finanțare prin intermediul PNRR și prin Programul Operațional Regional București-Ilfov, precum și prin intermediul altor surse de finanțare nerambursabile de la Bugetul de Stat sau din fonduri structurale, anunța recent primarul Radu Mihaiu.

 

Regenerarea întregii zone Obor presupune mai multe zone succesive

În iunie, Radu Mihaiu, edilul Sectorului 2 preciza că regenerarea zonei Obor presupune mai multe faze succesive.

Potrivit acestuia, o piesă crucială a Oborului este Gara de Est și împrejurimile, iar regenerarea urbană a întregii zone presupune:

– crearea unui parc liniar în zona feroviară și conectarea acestuia cu amplasamentele limitrofe.
– consolidarea și modernizarea clădirii Gării de Est.
– construirea unei noi gări în cadrul unui complex multimodal.
– dezvoltarea unor spații publice ample aferente traseului Metrou Obor și Gara de Est.
– reconfigurarea urbană, pietonalizarea și amenajarea de spații verzi noi în arealul cuprins între șos. Ștefan cel Mare și zona feroviară adiacentă Gării de Est.
– crearea unui campus dedicat învățământului profesional în sistem dual.

„Cu puțină atenție și investiții bine gândite, are potențialul să fie mult mai mult. Să fie un punct de referință pentru București.

Ce azi e decăzut și cam din alte timpuri, mâine poate fi scânteia care va revitaliza întreaga zonă. Trebuie doar să visăm pragmatic și să ne ținem de treabă, indiferent de obstacole sau dificultăți.”, afirma primarul de sector.

Primăria Sectorului 2 a încheiat un parteneriat cu Banca Mondială în urma căruia a fost realizat un Ghid centrat pe zona pilot delimitată de Șoseaua Colentina, Str. Doamna Ghica, Bulevardul Lacul Tei, Str. Maica Domnului și Str. Reînvierii. Ghidul are propuneri de concepte de regenerare urbană, ce ține cont și de elemente de management al riscului seismic.

Îți mai recomandăm și:

 

 

Cookies