Cum va arăta noua Sală Polivalentă a Bucureștiului, din Parcul Naţional: ca o pădure desfrunzită

de:
08 oct. 2012
10 Afișari
Cum va arăta noua Sală Polivalentă a Bucureștiului, din Parcul Naţional: ca o pădure desfrunzită

Arhitectura noii Săli este modernă, chiar extravagantă: pereţii exteriori prezintă o curbură neregulată spre exterior  şi susţinuţi de numeroase coloane din beton armat, dispuse aleator, făcând trimitere la forma unei „păduri desfrunzite” potrivit  notei de fundamentare. Acoperişul sălii va fi, de fapt, un ecran translucid care „filtrează lumina acţionând ca un parasolar, ascunde echipamentele tehnice destinate ventilării, răcirii si altor instalaţii necesare ale sălii si creează un invelis uniform, subliniind forma compactă a clădirii”, menţionează documentul oficial.

Sala va putea găzdui activităţi sportive precum: hochei, handbal, baschet, gimnastică, tenis de masă, box, sau activităţi culturale cum ar fi: congrese/conferinţe profesionale, concerte de scenă şi alte evenimente.

CLICK pentru imaginea mare

Sala ar urma să fie construită în Parcul Lia Manoliu, pe un teren oferit Primăriei din partea Ministerului Educaţei pe 12 septembrie 2012, teren care reprezintă „aproape tot Parcul Lia Manoliu” potrivit lui Sorin Oprescu. Două săptămâni mai târziu, Consiliul General a respins primirea terenului în cadrul unei şedinţe. Motivul votului negativ a fost lipsa de cvorum, întrucât consilierii PDL părăsiseră sala de şedinţe la momentul votului. Cel mai probabil proiectul rămâne să fie aprobat la următoarea şedinţă de Consiliu General. 

Sorin Oprescu declara, pe 20 septembrie, că a văzut studiul de fezabilitate şi desenele făcute pentru construirea sălii polivalente pe Bulevardul Basarabiei, şi că în perioada următoare urmează să le supună dezbaterii publice. Studiul de fezabilitate şi desenele la care se referea Primarul General au fost realizate de o firmă specializată, contractată de CNI din fonduri proprii. La solicitarea B365.ro de a face public studiul de fezabilitate, răspunsul reprezentanţilor CNI a fost negativ: „Dat fiind faptul că acest studiu de fezabilitate nu face obiectul informaţiilor de interes public, nu vi-l putem pune la dispoziţie”. 

Istoricul proiectului

Ideea construcţiei unei Săli Polivalente în Capitală este veche de peste 6 ani. Încă din 2006 există un proiect de Polivalentă aprobat de  către Consiliul General al Municipiului București, Arena Bucureștilor, amplasată în Parcul Tineretului. De asemenea, a mai circulat apoi ideea de a renova actuala Sală Polivalentă din Parcul Tineretului, care a fost abandonată fiind prea scump, potrivit lui Sorin Oprescu sau de a construi o Sală Polivalentă pe terenul Esplanada, de pe Bulevardul Unirii.

Elena Udrea, pe vremea când era Ministru al Dezvoltării Regionale, în 2011, venea însă cu o altă propunere pentru o sală Polivalentă: pe un teren situat în Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, în zona patinoarului Flamaropol, care ar fi fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltării de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Aceasă idee a rămas, până la urmă, cea care va fi realizată, prin colaborarea CNI cu Primăria Municipiului Bucureşti. 

Astfel, reprezentanţii CNI anunţaseră, în 12 aprilie 2011, că doresc să contracteze lucrări de proiectare şi construcţie a unei săli polivalente de 20.000 de locuri în Bucureşti, proiect estimat la 50 milioane euro, fără TVA. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare era 1 iulie 2011, contractul având o durată de 30 de luni de la data atribuirii.

Cookies