Cum va arăta proiectul dezvoltat pe strada Icoanei. Nicușor Dan spunea că a oprit demolarea caselor vechi de peste 100 de ani

05 apr. 2021
573 Afișari
Cum va arăta proiectul dezvoltat pe strada Icoanei. Nicușor Dan spunea că a oprit demolarea caselor vechi de peste 100 de ani

Constructorul anunță cum va arăta proiectul dezvoltat pe strada Icoanei, din centrul Bucureștiului, Icoanei Gardens.  Nicușor Dan, Primarul Capitalei, anunțase zilele trecută că a oprit demolarea acelor case, după ce făcuse și o plângere penală.

Proiectul dezvoltat pe strada Icoanei se întinde pe o suprafață de 4625m2 și are regim de înălțime P+2+3Retras+4Retras.

Conform dezvoltatorului, Icoanei Gardens este o premieră în București. Este primul proiect din zonă care integrează elemente din clădirile existente, deși acestea nu au valoare de patrimoniu, anunță firma dezvoltatoare care susține că documentele furnizate de Ministerul Culturii arată că respectivele clădiri nu sunt clasate ca monumente istorice și nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu există obligația păstrării lor.

Icoanei Gardens va avea un atrium de 10 m lățime și 10 m înălțime (echivalent cu 3 etaje), care permite reproducerea fațadei uneia dintre clădirile anterioare. Acest atrium comunică cu o grădină interioară de 750 m2, care reprezintă aproape 40% din suprafața proiectului. Denumirea de Icoanei Gardens vine de la localizarea clădirii între 2 grădini, respectiv Parcul Icoanei și grădina nou creată. De asemenea, întregul acoperiș al clădirii este gândit să fie o grădină de acoperiș.  Icoanei Gardens va avea 45 de apartamente, iar investiția se ridică la 10 milioane de euro.

Ce spun dezvoltatorul și arhitectul

În ceea ce privește integrarea proiectului cu arhitectura din zonă, Tomás Manjón, co-fondator Homing Properties, declară:

“Am pornit inițial cu o arhitectură clasică, care pe lângă păstrarea elementelor din fosta clădire, să se plieze întru totul pe stilul existent în zonă. După ce am prezentat primele variante de proiect, specialiști din domeniul culturii ne-au recomandat să nu reproducem arhitectura din zonă pentru a lăsa să iasă în evidență clădirile Monumente Istorice din proximitate. Așadar, am ajuns la un melanj de stil contemporan în care am integrat cea mai mare parte din fațada existentă”.

“Deși volumetria din zonă ne permitea să construim P+4+5Retras, pentru acest proiect am renunțat la un etaj și am făcut doar P+3+4Retras. Este interesant că în anul 1934 a fost propus un proiect cu regim de înalțime P+7+8Retras si nu a fost aprobat, între alte considerente, pentru că nu era suficient de înalt pentru colț”, adaugă arh. Georgeta Gabrea, specializată în zone de patrimoniu și coordonatorul proiectului.

Din suprafața de teren de 1872 m2, amprenta clădirii este de 1122 m2. Clădirea  mai are un subsol pentru 63 de locuri de parcare subterane și este prevăzut un alt nivel subteran cu boxe și un adăpost pentru situații de urgență.

Arhitecta Georgeta Gabrea, cea care a gândit întregul proiect Icoanei Gardens, este renumită pentru proiectele legate de patrimoiul arhitectural și istoric din România. Câteva din dintre lucrările sale – Lipscani 55 (Cărturești Carusel), Câmpineanu nr. 2, Căimaței nr. 10, Lipscani 76 (magazinul Adidas), Centrul Muzeal de la Buzău, Aeroportul Băneasa, Mânăstirea Plumbuita.

 

Cookies