Cum va arăta primul Muzeu al Culturii Romilor din România: o clădire „nomadă”

de:
18 feb. 2013
0 Afișari
Cum va arăta primul Muzeu al Culturii Romilor din România: o clădire

Primăria Sectorului 6 sprijină iniţiativa Asociaţiei Romano ButiQ şi a organizaţiei KCMC prin care se pun bazele primului Muzeu al Culturii Romilor din România, nevoia înfiinţării unei astfel de instituţii plecând de la faptul că, de cele mai multe ori, atunci când se discută la nivel public despre etnia romă, cunoaşterea este înlocuită de prejudecăţi şi stereotipuri.

„Necesitatea înfiinţării primului Muzeu al Culturii Romilor din România vine în completarea tuturor acelor programe deja demarate care urmăresc integrarea socială şi dezvoltarea culturală a romilor. Acesta este un proiect al schimbării care vorbeşte despre educaţie şi cultură. Sunt convins că prin dialog putem afla idei şi rezolvări ale situaţiilor cu care ne confruntăm în Sectorul 6”, a declarat viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea.

Proiectul nu are ca scop găsirea soluțiilor sau afirmarea normativă a culturii și identității, ci își propune găzduirea unui forum de comunicare inter si intra – etnică și, prin aceasta, să faciliteze crearea unei mai bune (auto)înțelegeri.

„Muzeul își propune să fie o sursă de cunoaștere aprofundată care să contribuie la reducerea clivajelor dintre comunitățile de romi și populația majoritară. Totodată, prin activitățile muzeului sperăm ca acesta să devină un spațiu care să permită dezbaterea prejudecăților și un centru de confruntare și conciliere a ideilor despre comunitățile de romi. Muzeul va include spații experimentale, cărți vii, colecții de artă modernă, un centru de documentare și bibliotecă tematică, spații interactive, ilustrări audio-vizuale și spațiu pentru dezbateri și conferințe” – a declarat Ciprian Necula, președinte Romano ButiQ.

Terenul pe care urmează să fie construit primul muzeu al culturii romilor din România, în suprafaţă de 1.500 mp, va fi pus la dispoziţie de administraţia locală. „Pentru acordarea sprijinului necesar în desfăşurarea acestui proiect, în scurt timp, vom identifica un teren în Sectorul 6 pe care îl vom pune la dispoziţia Asociaţiei Romano ButiQ şi pe care va fi construit primul Muzeu al Culturii Romilor din România, simbol al ideilor şi al poveştilor ilustrate prin obiecte şi oameni”, a declarat Primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu.

Muzeu nomad

Preşedintele Romano ButiQ a precizat că muzeul va fi deschis cel mai devreme în luna mai, clădirea în care va fi amenajat şi care a costat aproximativ 400.000 de euro fiind rezultatul unei finanţări europene din cadrul unui alt proiect POSDRU.

„Este vorba despre o clădire modulară care se poate atât asambla cât şi dezasambla. A mai fost amplasată în Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova, unde a funcţionat câteva luni în fiecare oraş, însă, fiind vorba de Bucureşti, ne dorim ca acest muzeu să fie cât mai mult posibil”, a mai spus Ciprian Necula.

Costurile pentru deschiderea muzeului sunt estimate la aproximativ 500.000 de euro, suprafaţa clădirii fiind de aproximativ 1.500 de metri pătraţi.

„Acest proiect se va baza pe finanţări publice, clădirea o avem, terenul îl vom primi de la Primăria Sectorului 6. Avem, de asemenea, şi managementul, şi conceptul acestui muzeu, precum şi resursele umane necesare definirii conceptului, însă aşteptăm finanţări din toate ramurile societăţii. Sperăm ca şi romii să participe la aceste finanţări, pentru că muzeul este despre ei. Suntem la nivel de lobby pentru realizarea acestui muzeu”, a adăugat Ciprian Necula.

Potrivit reprezentanţilor Romano ButiQ, în urma recensământului a rezultat că în Sectorul 6 al Capitalei sunt aproximativ 2.000 de romi, însă datele neoficiale arată că acolo trăiesc între 10.000 şi 11.000 de romi.

Aceştia au precizat că, potrivit recensământului populaţiei, în România trăiesc aproximativ 618.000 de romi, însă potrivit datelor neoficiale de la Comisi Europeană şi Banca Mondială, numărul acestora ar putea fi de trei milioane.

Viitorul muzeul va fi construit de către KCMC, împreună cu Asociaţia Romano ButiQ şi va fi deschis publicului în vara acestui an, au anunţat autorităţile. 

Cookies