Cum va arăta clădirea ce va adăposti cel mai mare laser din lume, lângă București VIDEO

de:
27 nov. 2012
0 Afișari
Cum va arăta clădirea ce va adăposti cel mai mare laser din lume, lângă București VIDEO

Profesorul Nicolae Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si manager al proiectului ELI in Romania, a vorbit despre acest proiect in cadrul unei dezbateri publice privind crearea unui cluster stiintific in orasul Magurele, judetul Ilfov.

Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) „aduce ceva nou in cercetarea stiintifica romaneasca” si „trebuie sa aiba un impact puternic in economie”. „Speram ca ELI sa fie punctul de start intr-un asemenea proiect si in 5-6-7 ani de aici inainte sa avem in jurul Bucurestiului un parc stiintific. Ar fi prima oara cand in jurul Bucurestiului ar exista o concentrare de asemenea amploare”, a declarat Nicolae Zamfir.

Acesta a explicat ca ELI-NP va fi construit pe terenul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara din Magurele, „unde timp de 60 de ani nu a fost construit nimic”. „Nu va fi Razboiul Stelelor, aplicatiile vor fi toate civile. Dar asta nu inseamna ca rezultatele noastre nu vor fi folosite si de cei care au studii in domeniul acesta. Dar centrul va fi complet civil”, a precizat managerul proiectului pe Romania. Potrivit oficialului, „in 2017 speram ca acest centru sa fie functional”.

In prezent se deruleaza procesul de licitatie publica a constructiei civile – constructia cladirii unde va fi laserul – iar termenul pentru depunerea ofertelor este 17 decembrie.

 

Cookies