Cum va arăta cea de-a cincea faţă a Teatrului Naţional FOTO

de:
19 nov. 2012
0 Afișari
Cum va arăta cea de-a cincea faţă a Teatrului Naţional FOTO

Din martie 2011, a început restaurarea clădirii TNB. Costurile totale se ridică la 51 de milioane de euro, din care 27 milioane euro sunt suportate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. La 16 martie 2011, s-a efectuat prima predare de amplasament necesară organizării de şantier, iar restaurarea durează 28 de luni. Proiectul de restaurare se va întinde pe trei ani şi va transforma TNB într-o clădire ­deschisă 13 ore pe zi, informează adevarul.ro.

Cel care îşi va pune amprenta pe noua faţă a teatrului este arhitectul Romeo Belea.

Tot parterul este un spaţiu plan, care uneşte zonele de expoziţii, foaierele şi sălile, aşa încât trecerea să se facă uşor.

Din foaierul parter al Sălii Mari se face accesul în Sala Media, care are videoproiectoare, monitoare, ecrane de proiecţie şi 200 de locuri într-o geometrie variabilă. „În directă conexiune cu foaierul acestei Săli va funcţiona şi un spaţiu expoziţional pe care îl denumim Galeria TNB”, spune Adriana Popescu, cea care răspunde de strategii culturale şi comunicare în cadrul instituţiei.

Sălile sunt transformabile, cu gradene, şi îşi pot schimba stilul în funcţie de spectacol (elisabethan, italian sau arenă).

Pentru că terasa La Motoare s-a desfiinţat şi toată lumea regretă acest fapt, TNB va avea cafenea-expoziţie deasupra copertinei corpului A1 de unde se va vedea oraşul, din trei laturi. Acesta va fi un spaţiu închis cu sticlă, o terasă circulabilă cu mese şi zone verzi.

Un spaţiu de promenadă va fi închis cu un parapet-balustradă transparent, înalt de 2 metri. Capacitatea acestui spaţiu este de 140 persoane. Pe terasa de deasupra Sălii Mari este proiectat Amfiteatrul în aer liber (300 de locuri), cu cabine pentru actori, gradene cu perne. La acest nivel se va urca cu ascensorul dinspre latura de Sud (Bd. Carol I).

Până la finele stagiunii 2011 – 2012, Sala Mare, Sala Atelier şi Sala Amfiteatru funcţionează în regim normal. „Teatrul Naţional va avea în total şase săli, pentru că Sala Media nu este considerată sală de spectacol propriu-zis. Stagiunea 2012-2013 va fi cea mai grea pentru noi. Vom reorganiza spectacole, mai ales cele de succes, în aşa fel încât să nu privăm publicul de cele mai bune producţii ale noastre, dar vom şi pierde altele din cauza lucrărilor, însă se va juca în continuare. Va fi o provocare”, a punctat Adriana Popescu.

Suprafaţa actuală, de 60.000 de metri pătraţi, va rămâne la fel, însă va include şi o cafenea, săli de expoziţie şi de lucru şi librării. Numărul total al locurilor de spectacol va creşte de la 1.720, în prezent, până la 3.100.

Cookies